Çukurova Havalimanı 29 Ekim’e yetişemedi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çukurova Havalimanı 29 Ekim’e yetişemedi!


 

Mersin’de Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yaklaşık 10 yıllık inşaat sürecinde 9 ihale, 3 temel atma törenine yapılarak, 6 defa farklı açılış tarihi açılanan ve son olarak Cumhuriyetin 100’üncü yılı kapsamında 29 Ekim’de hizmete girilecek denilse de açılamamsına DEVA’lı Ekmen’den tepki geldi.

Haber Merkezi

 

Türkiye'nin deniz üzerine dolgu yapılarak inşa edilen ikinci havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı, hizmete açılırken sanayi ve ticaret üssü konumundaki Çukurova Bölgesel Havaalanı temelinin atılmasının üzerinden yaklaşık 10 yıl geçmesine rağmen hala açılamamasına tepkiler sürüyor.

Verimsiz Hazine arazilerine sahip Baharlı mevkiine “Bataklığa havaalanı yapılmaz” denilerek, şahıslara ait narenciye bahçelerinden oluşan Kargılı'ya projeyi yapmayı uygun bulan yetkililer, yaklaşık 10 yıllık inşaat sürecinde 9 ihale, 3 temel atma törenine imza attı. Bugüne kadar 6 farklı ‘tamamlanma tarihi’ açıklanan Çukurova Bölgesel Havaalanı ise hala açılamadı.

Hazine ve Maliye eski bakanı Lütfi Elvan’ın 30 Mart 2019’da ilk uçağın indirileceğine yönelik sözleri boş çıkarken projenin üst yapı inşaatını üstlenen Kozuva Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, en son havaalanının 29 Ekim 2022 tarihinde açılacağını duyurmuştu. Mersinliler verilen sözlerin yerine getirilerek havaalanının, Cumhuriyetin 100’üncü yılı kapsamında 29 Ekim’de hizmete gireceği söylenmişti.

NEDEN AÇILAMIYOR?

Ancak bu tarihin de tutturulamamasına DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen'den tepki geldi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Mersin’de çeşitli programlara katılan Ekmen, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bu 29 Ekim’de de açılamadığını belirterek, yetkililere bunun sebebini sordu.

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 29 Ekim’deki açılışının ertelendiğini anımsatan Ekmen, projenin yıllardır tamamlanamadığını ifade ederek, havalimanının açılış tarihi konusundaki belirsizliği eleştirdi.

 

ÇUKUROVA BÖLGESEL HAVALİMANI NEDEN YILLARDIR TAMAMLANAMADI?

Mehmet Emin Ekmen, 2011 yılından beri ihale ve yapım süreçleri devam eden Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’nin hala tamamlanmadığını ve yıllardır verilen sözlerle Mersinlilerin oyalandığını vurguladı.

Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi ile aynı yıl ihaleye çıkan Ordu-Giresun Havalimanı’nın dört sene içinde faaliyete geçtiğine, fakat Çukurova Havalimanı’nın tam on iki senedir tamamlanamadığına dikkat çeken Ekmen, “Eğer eş zamanlı başlatılan üç projeden ikisi bitiriliyor fakat biri hala sürüncemede kalıyorsa bu bir tercihtir, bir ihmaldir, belki de bir cezalandırmadır. Mersin’in günahı neydi de bu proje yıllardır bitmedi?” ifadeleriyle hükümete seslendi.

 

PROPAGANDA İÇİN VERİLEN SÖZLER TUTULMADI

2011 yılından beri iktidar partisi bakanlarının ve milletvekillerinin seçim dönemlerinde defalarca açılış tarihi verdiği projenin açılış tarihinin yine ertelendiğine dikkat çeken Ekmen, geçtiğimiz on iki yılda bu projeye yeteri kadar önem gösterilmediğini iddia etti: “Temeli atıldıktan bir sene sonra projenin inşaatı durdu. Tam üç sene boyunca havalimanı inşaatı ilerlemedi. Gerekçe ne? Yüklenici firma iflas etmiş. Allah aşkına soruyorum, Ordu-Giresun Havalimanı’na, koskoca İstanbul Havalimanı’na, yolcu uçmayan havalimanı projelerine şirket bulan devlet, neden söz konusu Çukurova Havalimanı olunca inşaatı tamamlayacak firma bulamıyor? Neden 2014’te duran inşaatın yeni ihalesi ancak 2016’da yapılıyor?

2017’de yeniden temel attılar. Temeli atar atmaz Çukurova Havalimanı 29 Ekim 2018’de bitecek diye söz verdiler. Her 29 Ekim söz veriyorlar, Cumhuriyet 100 yaşına girdi girecek, fakat proje bu 29 Ekim’e de yetişemiyor.”

Bu zamana kadar AK Parti’de bakanlık ve milletvekilliği yapan Kürşat Tüzmen, Binalı Yıldırım, Mehmet Habib Soluk, Zafer Çağlayan, Lütfi Elvan, Ahmet Arslan, Cahit Turhan, Adil Karaismailoğlu, Nureddin Nebati ve Abdulkadir Uraloğlu’nun dönem dönem Çukurova Havalimanı’nın açılışı için tarih verdiğini belirten Ekmen, verilen sözlerin tutulmaması ve açıklanan açılış tarihlerinin sürekli ertelenmesini eleştirdi.

 

“TEMENNİMİZ, MERSİNLİLERE HAKLARININ VERİLMESİDİR”

Projenin, Mersin’in ve bölgenin turizmine çağ atlatacak nitelikte olduğunu ifade eden Mehmet Emin Ekmen, aynı zamanda lojistik açısından da Mersin’in ihracatına önemli katkılar sağlanacağını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na da seslenen Ekmen, “defalarca kez biteceğini duyurduğunuz bu proje ne zaman bitecek? Proje sürecini takip ediyor musunuz?” sorularını yöneltti.

Bununla birlikte, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ihracatı destekleme yönünde sürekli olarak açıklama yaptığını belirten Mehmet Emin Ekmen, Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi’nin tamamlanmasının hem Mersin’in hem de Türkiye’nin ihracat kapasitesi için çok önemli olduğunu ifade ederek bakana çağrıda bulundu.

Açılış tarihi konusundaki belirsizliği Mersinlilerin hak etmediğini vurgulayan Ekmen, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bir an önce tamamlanıp Mersin’e kazandırılmasını ve Mersinlilere haklarının verilmesini temenni ettiklerini belirtti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA