KKTC’nin tek çıkış kapısı Mersin | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KKTC’nin tek çıkış kapısı Mersin


 

Haber Merkezi

 

Bir dizi temas ve inceleme için Mersin’e gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Maliye Bakanı Özdemir Berova beraberinde KKTC Mersin Başkonsolosu ZaliheMendeli, KKTC Maliye Bakanlığı yetkilileri ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası temsilcileri ile birlikte Mersin Deniz Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Meclis Başkanı Jozet Atat, Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Meclis Başkan Yardımcısı Ayla Harp, MDTO Yönetim Kurulu Üyeleri, Yönetim Danışmanları ve Sekretaryası tarafından karşılanan Kıbrıs Heyetine bölgedeki limanlara ve deniz ticaretine ilişkin bilgiler verildi. Toplantıda, KKTC ve Mersin limanlarında yaşanan sorunlara ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşan KKTC Maliye Bakanı Berova, Mersin’in ve Mersin Limanı’nın KKTC ticareti için çok önemli olduğunu ve dünyaya buradan açıldıklarını belirterek “KKTC’de gümrükler Maliye Bakanlığı’na bağlı. KKTC ve Mersin limanları arasındaki ticaretin nasıl daha hızlı ve efektif hale getirilebileceğinin ve dolayısıyla iş insanlarının maliyetlerinin nasıl daha fazla azaltılabileceğinin yollarını arıyoruz. Bu konuda yerinde inceleme yapmak üzere Mersin’e geldik. Sizleri görme fırsatı bulduğumuz için çok mutluyuz” dedi.

KKTC’nin ciddi bir ambargo altında olduğunu, ülkenin tek çıkış kapısının Mersin olduğunu vurgulayan Bakan Berova, dolayısıyla Mersin’deki işleyişin kolay ve hızlı olmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirterek bu nedenlerleMersin’de ve Mersin Limanı’nda pozitif ayrımcılık talepleri olduğunu dile getirdi.

İşletme ve güvenlik başta olmak üzere Mağusa Limanı’nda birtakım sorunlar olduğunu anlatan Bakan Berova, KKTC Hükümetinin limanı özelleştirme programı kapsamına aldığını ve sürecin başladığını kaydetti. Berova,TC Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i de ziyaret ederek özelleştirmeler konusunda kendilerinden de görüş aldıklarını, bu konuda MDTO Yönetiminin de görüşlerini  almak istediklerini söyledi. Berova şu anda Mağusa Limanı’nda yaşanan sorunlara geçici çözümler ürettiklerini, özelleştirmeden sonra sorunların çözülmesini umduklarını belirtti.

KKTC Heyetini MDTO’da ağırlamaktan şeref duyduğunu söyleyen MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ise, TOBB bünyesinde kurulan Türkiye KKTC Ticaret Formu’nun   eş Başkanlığı KTTO Yönetim Kurulu Üyesi Omaç Cin ile birlikte üstlendiklerini aynı zamanda MDTO ile KTTO’nun kardeş oda olduklarını hatırlatarak “KKTC bizim için de çok önemli. KKTC ticareti buradan geçiyor. Karşılıklı sorunların çözülmesi için uzun süredir birlikte çalışıyoruz” dedi.

6 Şubat depremlerinin ardından Mersin Limanı’nda yoğunluk yaşandığını söyleyen Lokmanoğlu, bunun Kıbrıs için olduğu kadar Mersin için de sorun olduğunu, aldıkları son bilgilere göre gemi beklemelerinde düzelme olduğunu, diğer sorunlar için de Mersin Liman Yönetimi ile sürekli istişare halinde olduklarını kaydetti.

Toplantının devamında MDTO Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk, KKTC ve Mersin limanları arasında gerçekleştirilen denizyolu taşımacılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Öztürk, Mersin ve Taşucu limanlarından Mağusa ve Girne limanlarına yapılan ro-roseferleri ve taşınan araçlar ile 2023 yılında Taşucu Limanı’nda gerçekleştirilen yük hareketi ile yük cinsleri hakkında veriler paylaştı.

Öztürk konuşmasında ayrıca Mağusa Limanı’nda yaşanan mesai sorununa da dikkat çekti. Yaz aylarında yolcu sirkülasyonun arttığı, ihraç yüklerin yoğunlaştığı dönemlerde gümrüklerde ek mesai gerektiğini dile getiren Öztürk, gümrük memurlarının yüzde 20 mesai kotası nedeniyle sorunlar yaşandığını ve gemilerin geciktiğini, buna yönelik bir çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi.

Karşılıklı talep ve önerilerin değerlendirilmesinin ardından toplantı sona erdi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA