Mersin Karaevli Göleti yükseliyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Karaevli Göleti yükseliyor


 

Haber Merkezi

               

Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, tarımda modern sulamayı yaygınlaştırmak, toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak ve yerleşim yerleri ile tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak için tüm gücüyle çalışırken, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla da suyun her damlasına sahip çıkıyor.

Mersin Tarsus Karaevli Göleti'nde çalışmaların devam ettiğini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta;“Tarsus İlçesi Alibeyli Köyü Dibektaş Deresi üzerinde inşaa etmekte olduğumuz Karaevli Göleti’nin tamamlanmasıyla 9 bin 830 dekar tarım arazisinin sulama suyu ihtiyacını karşılamayı hedefliyoruz.” dedi.

 

2024’TE SU TUTACAK

Gövde dolgusu ve dolusavak imalatlarının devam ettiği projede %45 fiziki gerçekleşme oranı aşılırken projeyi bitirmek için adeta zamanla yarıştıklarını söyleyen Genel Müdür Mehmet Akif Balta, Gölette 2024’ün ikinci yarısında su tutmayı hedeflediklerini açıkladı.

Karaevli Göleti’nde şu anda gövde dolgusu ve dolu savak inşaatlarının devam ettiğini vurgulayan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta;“İnşaatta ulaşım yolları, gövde, dolusavak sıyırma ve cut-off kazılarını tamamladık. Ayrıca kondivi, su alma yapısı, enjeksiyon ve batardo imalatlarını da bitirdik. Bugün itibariyle gövde yüksekliği 22 metreye ulaşan Karaevli Göleti’nde 500 bin m³ dolgu yapıldı. Çalışmalarımız kış mevsiminde de aralıksız devam edecek. Önümüzdeki yıl projeyi bitirip, gölette su tutmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu.

 

MERSİNLİ ÜRETİCİLERE YILDA 55 MİLYON LİRA EK GELİR

9 bin 830 dekar araziye can suyu verecek Karaevli Göleti’nin bölge tarımı için büyük önem taşıdığını belirten DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta;“Gölet sayesinde modern sulama ile tanışacak 9 bin 830 dekar arazide sulama maliyetleri düşecek, verim artacak. Sulu tarıma geçilmesiyle birlikte çiftçimiz farklı ürünler ekip, dikebilecek. Kazançları artacak. Mersinli üreticiler, 2023 yılı rakamlarıyla yılda yaklaşık 55 milyon lira daha fazla kazanacak” dedi.

 

5 MİLYON 10 BİN M3 SU DEPOLAYACAK

Temelden yüksekliği 43 metre olarak projelendirilen Karaevli Göleti’nin gövdesi kil çekirdekli kaya dolgu tipinde projelendirildi. 5 milyon 10 bin m3 depolama hacmine sahip olacak gölet, 9 bin 830 dekar araziye can suyu verecek.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA