Şeftalide kalıntıya karşı eğitim seferberliği başladı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Şeftalide kalıntıya karşı eğitim seferberliği başladı!


 

Şeftalide çevre illerdeki rekolte düşüklüğü meyve suyu sanayinin rotasını Mersin’e çevirmesine neden olurken, Ziraat Odası fırsat yılını en iyi şekilde değerlendirmek için zirai ilaç kalıntıları ile mücadele için eğitim seferberliği başlattı.

Hediye Eroğlu/

Mersin Ziraat Odası Başkanlığı, “Şeftali Yetiştiriciliğinde Entegre Mücadele Yöntemleri” konulu eğitim projesi başlattı.
Mersin Üniversitesi, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvanclık Müdürlükleri, köy muhtarlıkları, üretici birlikleri ve sulama kooperatifleri katkıları ile düzenlenen proje tahmini 15 bin TL bütçe ile hayata geçti. 

ÜRETİCİYE YENİ MÜCADELE YÖNTEMLERİ ANLATILIYOR
Mersin’deki şeftali üreticilerinin üretim sırasında kullanmış oldukları tarımsal mücadele ilaçlarının meyvelerde oluşturduğu kalıntı zararlarını minimuma indirmek amacıyla, bilgilendirme toplantıları düzenlemek, hastalık ve zararlılar konusunda yeni mücadele yöntemlerini üreticilere anlatmak amacıyla hayata geçen proje merkez Akdeniz, Toroslar, Yenişehir ve Mezitli ilçelerinde hayata geçiyor. 
Köyken mahalleye dönüşen 32 bölgede verilecek eğitimler geçen hafta başladı. Yenişehir’de Değirmençay ve Akdeniz’de Parmakkurdu Mahallesi’nde düzenlenen eğitimler; Prof. Dr. Levent Son, ziraat yüksek mühendisi Gürhan Dayıcık, ziraat mühendisi Nurcan Uyar, ziraat teknikerleri Özlem Tek ve Züleha Güven tarafın veriliyor.

EĞİTİMLER HANGİ TARİHTE NEREDE VERİLECEK?
4 Mayıs 2016 tarihinde Toroslar’a gidecek ekip Bekiralanı’nda, Kepirli, Darısekisi, Soğucak, Kerimler, Korucular ve Doruklu Mahalleri’ndeki üreticilerine, 6 Mayıs tarihinde Güzelyayla’da Horozlu, Yüksekoluk, Çağlarca, Yeniköy, Aladağ, Kayrakkeşlik, 11 Mayıs 2016 tarihinde Değirmendere’de; Ayvagediği, Kızılkaya, Alanyalı, Gözne, 13 Mayıs tarihinde Mezitli’nin Sarılar Mahallesi’nde; Fındıkpınarı, Kocayer, Zeybekler, Demirışık, Tol, 
18 Mayıs tarihinde Tepeköy’de, 20 Mayıs tarihinde ise Yavca’da; Tırtar, Deynek, Atlılar, Kurudere, Kavaklıpınar köylerine eğitim verecek. 

KALINTI İLE MÜCADELE DAHA ÇOK KAZANDIRACAK
Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, eğitim ile ilgili gazetemize yaptığı açıklamada bu eğitimin başlatılmasının gereklerini şöyle açıkladı; “Mersin’de şeftali üreticilerine hastalık ve zararlılara karşı yeni ve çevre dostu mücadele yöntemleri konusunda bilgi vererek, şeftali ürününün pazarlanmasında sorun oluşturan kalıntı problemini minimum seviyeye indirerek, ürünün pazarda daha yüksek fiyat bulmasına öncülük etmek istedik.
Eğitimimizin amacı; şeftali üreticilerimize, zirai mücadelede kullanılan geleneksel yöntemlerin yerine daha modern ve yeni mücadele yöntemlerini benimsetmektir.   
Eğitim Programımızın ana hedefi; şeftali üreticilerini zirai mücadele konusunda bilinçlendirerek kalıntı sorunu olmayan şeftali meyvesi üretimini sağlamaktır. Meyve suyu sanayine gönderilecek olan şeftali meyvelerinin daha yüksek fiyatlara pazarlanmasına öncülük etmek, çevreye dost sürdürülebilir tarıma öncülük ederek, Mersin ilinde organik tarım konusunda şeftali üreticilerini teşvik etmek, üretilen şeftali meyvesinin taze meyve olarak daha yüksek fiyatlara pazarlanabilmesine imkân sağlayarak, üreticilerin ve yörenin ekonomisine katkı sağlamak da hedeflerimiz arasındadır. 

5 BİN ÜRETİCİ EĞİTİM ALACAK
Eğitimin gerçekleştirilmesi durumunda elde edilecek çıktılar; Şeftali üreticilerini tarımsal mücadele konusunda bilinçlendirmek, zamanında ve etkili mücadele yöntemlerini benimsetmek, üretilen şeftali meyvelerinin Pazar değerini arttırarak üreticilere ekonomik katkı sağlamak, ekolojik tarım konusunda şeftali üreticilerini bilinçlendirmektir. 
Eğitimin hedef kitlesi; Mersin Ziraat Odası görev alanında bulunan Akdeniz, Mezitli, Toroslar ve Yenişehir ilçelerinde tarımsal faaliyet sürdüren 5000 şeftali üreticisi bu eğitim programının hedef kitlesini oluşturacaktır. 

SONUÇLAR RAPORA DÖNÜŞECEK
Yapılacak olan eğitim çalışmaları, söz konusu köylerdeki üreticilere, mesaj yolu ile bildirilecektir. Belirlenen köylerde eğitim çalışmaları gerçekleştirilecektir. Şeftali Akdeniz Meyve Sineği zararlısına karşı mücadelede kullanılmak üzere kullanılacak olan besi tuzaklarının kurulacağı köyler saptanacaktır. Daha önceden belirlenmiş olan köylerde belirlenecek olan örnek bahçelere besi tuzakları yerleştirilecektir. Besi tuzakları yerleştirilen ve yerleştirilmeyen kontrol şeftali bahçelerinde düzenli aralıklarla fenolojik gözlemler yapılarak kayıt altına alınacaktır. Meyve hasat zamanına kadar devam eden gözlem sonuçları ve elde edilen tüm sonuçlar değerlendirmeye alınarak kayıt altına alınacaktır. Elde edilen sonuçlar şeftali üreticileriyle toplantılar yapılarak paylaşılacaktır. Tüm elde edilen bulgular bir rapor şekline dönüştürülecektir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA