Konut alınımında yabancı Mersin’den vazgeçmiyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Konut alınımında yabancı Mersin’den vazgeçmiyor


 

TÜİK’e göre, Eylül’de Türkiye genelinde konut satışları yılın ilk 9 ayında yüzde 14,9 geriledi. Yabancılara konut satışı da Eylül’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42 geriledi. Ancak yabancılara yapılan konut satışlarında Mersin yine ilk 3’te yer aldı!

Haber Merkezi

 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları, eylülde bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,5 azalarak 102 bin 656 oldu. Konut satışlarındaki ocak-eylül döneminde ise yüzde 14,9 azaldı. Konut satışlarının düşüşünde, yüksek enflasyon karşısında vatandaşların alım gücünün düşmesi ve fahiş fiyatlar etkili oldu.

TÜİK, eylül ayına ilişkin konut satış istatistiklerini bugün yayınladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki aya göre 19 bin 435 azalarak 102 bin 656 oldu. Konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 9,5 azaldı.

 

MERSİN KONUT SATIŞINDA 7’İNCİ

Konut satışları ocak-eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,9 azalışla 900 bin 74 olarak gerçekleşti.

Mersin’de ise konut satışlarının 2023 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,9 oranında azalarak 2 bin 847 oldu ve kent yüzde 2,8’lik pay ile konut satışlarında 7. sırada yer aldı.

EYLÜLDE EN AZ KONUT SATIŞI 47 KONUT İLE ARDAHAN'DA OLDU

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelindeki konut satışlarında İstanbul 15 bin 247 konut satışı ve yüzde 14,9 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 9 bin 48 konut satışı ve yüzde 8,8 pay ile Ankara, 5 bin 476 konut satışı ve yüzde 5,3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 47 konut ile Ardahan, 55 konut ile Hakkari ve 77 konut ile Bayburt oldu.

 

İPOTEKLİ KONUT SATIŞLARI EYLÜLDE BİR ÖNCEKİ YILIN AYNI AYINA GÖRE YÜZDE 50,2 AZALDI

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 50,2 azalış göstererek 8 bin 446 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 8,2 olarak gerçekleşti. Ocak-eylül döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 29,6 azalışla 160 bin 884 oldu.

Eylül ayındaki ipotekli satışların, bin 971'i; ocak-eylül dönemindeki ipotekli satışların ise 48 bin 865'i ilk el satış olarak gerçekleşti.

 

YABANCIYA KONUT SATIŞINDA MERSİN İLK 3TE

Yabancılara yapılan konut satışları da eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 42,0 azalarak 2 bin 930 oldu. Eylül ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2,9 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı bin 7 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla 978 konut satışı ile İstanbul ve 211 konut satışı ile Mersin izledi.

 

Yabancılara yapılan konut satışları ocak-eylül döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,5 azalarak 28 bin 64 oldu.

 

YABANCILAR ARASINDA EN FAZLA KONUT SATIŞI RUSYA FEDERASYONU VATANDAŞLARINA YAPILDI

Eylül ayında yabancılar arasında en fazla konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı. Rusya Federasyonu vatandaşları, Türkiye'den 722 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 327 konut ile İran, 191 konut ile Irak ve 148 konut ile Almanya vatandaşları izledi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA