MTOSB’nin 30. Yılı coşkuyla kutlandı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MTOSB’nin 30. Yılı coşkuyla kutlandı


 

Mersin – Tarsus OSB’nin kuruluşunun 30’uncu yılı balo ile kutlandı. Gecede OSB Müteşebbis Heyetinde bulunan kurum ve kişilere, İSO 500 listesinde yer alan MTOSB firmalarına, 30, 20 ve 10 yılını doldurmuş firmalara plaket takdim edildi.

Haber Merkezi 

 

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) kuruluşunun 30. Yılını, Cumhuriyet’in 100. Yılında kutladı.

MTOSB 30. Kuruluş Yıldönümü Balosu’na Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ve işi Yıldız Pehlivan, Mersin Milletvekilleri; Ali Kıratlı, Gülcan Kış, Talat Dinçer ve Mehmet Emin Ekmen, Tarsus Belediye Başkanı Haluk Bozdoğan, Mersin İl Emniyet Müdürü Mehmet Arslan, MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Mersin Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Özdemir, MÜSİAD Mersin Şube Başkanı Sait Kayan, MHP Mersin İl Başkanı Serdar Soydan, MGC Başkanı Kaya Tepe, MTOSB Müteşebbis Heyet ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda sanayici katıldı.

 

“GÜCÜMÜZÜ DE KÖKLERİMİZDEN ALIYORUZ”

Gecede konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, sanayicilerin kent ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade ederek, “Cumhuriyetimizin 100. Yılındayız. Sözlerimin başında Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, o zorlu günlerde canını dişine takarak göğsünü vatanımızın birliği ve bütünlüğü için düşmana karşı siper eden ve başaran, Cumhuriyetimizi kuran aziz ecdadımızı, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi saygıyla, şükranla, rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılını yıl boyu faaliyetlerle olduğu gibi tabi ki kuruluş günü olan 29 Ekim günü hep birlikte bütün yurtta olduğu gibi Mersin ilimizde de coşkuyla heyecanla ve gururla kutlayacak, idrak edeceğiz. Böylesi önemli bir yılda, böylesi anlamlı bir yılda, MTOSB’nin de 30. Kuruluş yıldönümünü hep birlikte eda ediyoruz. Elbette ki bu yüzyılın arkasında binlerce yıllar var, biz devlet ve millet olarak binlerce yıllık bir medeniyet geçmişine sahibiz ve gücümüzü de köklerimizden alıyoruz. Cumhuriyetin kuruluş yıllarında da gene gücünü tarihinden milli ve manevi değerlerinden alan o zaman bu mücadeleyi ortaya koyan ecdadımız Cumhuriyetin ilanından sonra bir hedef belirlemişti. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, muasır medeniyet seviyesinin üstüne çıkmayı hedef olarak ortaya koymuştur.

 

NEREDEN NEREYE GELDİK…

Geçen yıllar içerisinde her alanda olduğu gibi sanayide de adım adım basamakları yukarı çıkmaya gayret gösterdi. Elbette ki sanayi denince şöyle bilgilerimizi tazeleyecek olursak; ilk aklımıza gelen Avrupa’da Britanya yarımadasında ortaya çıkan sanayi devrimi. Kömürün, buharın, suyun makineleşmede ve üretimde girdi olarak kullanılmasıyla birlikte atölyelerden fabrikalara geçiş ve devamında bunun diğer ülkelere ve kıtalara yayılmasıyla birlikte dünyada bir sanayi kavramının oluşması. O günlerde kömürden buhardan sudan bahsederken sonrasında günümüzde artık doğalgazdan, nükleerden, bilişim teknolojisinden, bilgisayar teknolojisinden, yapay zekalara kadar bahseder hale geldik. Ülkemizde aslında bu gelişmelere ayak uydurdu. Osmanlı döneminde bin 800’lü yılların ortasında ilk sanayi hamleleri adımları atılmaya başlamıştır. Bu adımlar Cumhuriyetimizin ilanıyla birlikte özelliklede devlet eliyle sanayileşme konusunda daha da geniş kapsamlı başarılı adımlar atıldı. Bu adımlar 1950’li yıllarda ivme kazanırken 1980’li yıllarda ayrı bir boyut kazandı. Özelliklede 2000’li yıllar ve devamında sanayide ve savunma sanayinde çok büyük mesafeler kat ettik. Bugün milli savunma sanayinde yerli üretimin yüzde 85’lere ulaştığını görüyoruz. Artık kendi İHA’larımızı, SİHA’larımızı üretir duruma geldik ve bunu dünyanın değişik ülkelerine de satar hale geldik. TOGG’la birlikte otomotiv alanında da artık varız. Bilişim teknolojisinde de, uzay çalışmalarında da varız. Cumhurbaşkanımızın İstanbul’daki TEKNOFEST’te Türkiye ile tanıştırdığı uzaya ilk yolculuk yapacak kişi Mersinli bir hemşerimiz. Aslında uzaya yolculuk yapar duruma gelmemiz uzay teknolojilerine de artık ülke olarak dâhil olmamız, geçen süreç içerisinde nereden nereye geldiğimizi gösteriyor. TEKNOFEST demişken il olarak da ne kadar önde olduğumuzun da bir kez daha altını çizmek isterim ki bu konudaki çalışmalara OSB’mizdeki meslek lisemiz de ortak oluyor. Son 3 yıl içerisinde TEKNOFEST’lere en çok proje gönderen il konumundayız. Nitekim 3 yılda 100 bine yakın teknoloji projesi üretmişiz. Bütün bu yaşananlar elbette ki bir gayret neticesinde ortaya çıkıyor. Cumhurbaşkanımızın devletimizin, hükümetimizin, bakanlıklarımızın himayelerinde vermiş olduğu destekler, sağlamış olduğu imkânlar birçok alana olduğu gibi sanayi alanına da yansıyor.

 

GELİŞEN SANAYİ İLE MERSİN İHRACATI 6 MİLYAR DOLARA ÇIKTI

1993 yılında 380 hektarlık bir alanda 35 parselle yola çıkılmış ve bugün 230’un üzerinde firma ve 5. etapla birlikte artık 1200-1300 hektarlara kadar giden bir başarı yolculuğu. Bugün 25-30 bin bandında istihdam ve hedef 50 bin istihdam. Geçtiğimiz haftalarda 4. Bölge’nin toplantılarını yaptık ve memnuniyetle şunu gördük; sanayi alanında adım atma konusunda isteklilik var, cesaret var, arzu ve talep var. Sürekli bizden yer talep ediyorlar. Firmalarımız ile birer birer görüştük ve görüştüğümüz firmalar istihdamdan, üretimden, teknolojiden, yapay zekâdan bahsediyorlar ve görüyoruz ki sanayicimiz de kendini her geçen gün yeniliyor, çağı takip ediyor, ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ediyor ve fikrini, projesini, yatırımını buna göre şekillendiriyor. Bu da geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar olan ihracatımızın 6 milyar dolara çıkmasını sağlıyor.

 

MERSİN’İN 10 OSB’Sİ VAR

Bu akşam aslında bu bağlamda bir şükran gecesi, bu sürece katkı sağlayan, dünden bugüne işini geliştiren, sanayi alanında adım atan, üretim yapan ve hem ilimizin ekonomisine, hem de ülke ekonomisine katkı sağlayan sanayicilerimize teşekkür gecesi. Bu konuda MTOSB öncü rol üstleniyor. Bugün 30 yıllık bir serüven neticesinde bu noktalara gelen OSB’miz var ise örnek teşkil ediyorsa Tarsus’ta da 2 ayrı, Erdemli, Silifke, Anamur ve Mut ilçelerimizde OSB oluşumuna vesile olmuştur. 4. Etabını başlattığımız MTOSB’nin yanına diğer OSB’leri de kattığımızda toplamda etapları ile birlikte 10 OSB’miz var. Bunu da yine mutlulukla ifade etmek istiyorum. Bütün bunlar emeğin, gayretin, alın terinin neticesidir. Bu duygularla özellikle ekonomik yatırımlara vermiş olduğu desteklerden dolayı başta Sn. Cumhurbaşkanımız olmak üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, tüm bakanlıklarımıza, devletimizin bütün kurum ve kuruluşlarına şükranlarımı ifade ediyorum. İlimizde de ilk günden bu güne OSB’mizin müteşebbisinde yer alan valilerimiz, yönetim kurulu başkanlarımıza, yönetim kurulu üyelerimize ve siz sanayicilerimize şahsım ve Mersin ili adına şükranlarımı ifade ediyorum” dedi.

 

BAŞKAN TEKLİ’DEN BİRLİK BERABERLİK VURGUSU

MTOSB’nin sanayiciler ile birlikte büyüyüp geliştiğini ifade eden MTOSB Başkanı Sabri Tekli de, yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik vurgusu yaptı. Başkan Tekli, “Sizleri şahsım ve MTSOB Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum. Mersin’in ilk ve en büyük Organize Sanayi Bölgesi’nin 30. Kuruluş yılı kutlama gecesine hoş geldiniz diyor, katılımlarınızdan dolayı şükranlarımı sunuyorum.

30 yıl Önce bugün, Mersin ilimizin ileri gelen Kurumları, dernekleri ve tüm dinamikleri bu gece burada olduğu gibi tek bir payda haline gelip bir fidan ektiler. Bu fidanın; bu üretim ve istihdam alanının büyümesi gelişmesi meyvelerini vermesi için her gün tüm özverileriyle çalıştılar. Bugün geriye dönüp baktığımızda tek bir firmayla 380 hektar alan üzerinde başlayan bu yolculuk, 1.083,5 hektar alana yani 10 milyon metrekareyi aşkın bir yüzölçümüne ulaşarak, dünyanın 100’ü aşkın ülkesine ihracat yapan, 30 bine yakın istihdam sağlayan, yıllık milyarlarca dolarlık hacme sahip bir ticaret merkezi haline geldi.

 

MTOSB, AŞ OLUYOR, UMUT OLUYOR

Önemli lojistik avantajlarla perçinlenen, 250’yi aşkın firmanın bacasının tüttüğü, onbinlerce insana istihdam kapısı olan bu merkez, günümüzde ISO ilk 500’de 11 firma, TİM’in yayınladığı en yüksek ihracat yapanlar listesinde 14 firma, Mersin ili vergi rekortmenlerine ve seçkin yatırımcılara ev sahipliği yapıyor. 30 yıl önce dikilen bu fidan bugün burada bulunan ve programları sebebiyle aramızda yer alamayan binlerce insanın gayretleriyle yeşerdi, büyüdü ve dalları tüm dünyaya uzanan bir ağaç oldu. Meyveleri ise şehrimize, ülkemize ve her bir insanımıza ulaşıyor; aş oluyor, umut oluyor, bereket oluyor.

 

“BU GURUR, TÜM SANAYİCİLERİMİZİN VE ÇALIŞANLARININ GURURUDUR”

İşte buradaki başarı; Yöneticilerimizin, bürokratlarımız, üniversitelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızın, OSB çalışanlarımızın ve birazdan ekrana isimleri gelecek olan boş ve bakir parsellere umudunu eken, bu ülkenin insanına güvenerek yatırım yapan tüm sanayicilerimizin ve çalışanlarının gururudur. Bu ailenin bir ferdi olduğum için bende çok gururluyum.

Öncelikle organize sanayi bölgesine emek vermiş ve ahirete intikal etmiş büyüklerimize Allah’tan rahmet, yaşayanlara ise hayırlı uzun ömürler dilerim. 1993 yılında kurulan bu hayali gerçek kılan, Müteşebbis Heyetimize, Organize Sanayi Bölgesi ailesine, birlikte yürüdüğümüz tüm yol arkadaşlarıma, önceki ve mevcut tüm kurullarımıza, Bölge Müdürlüğü Personeline ve emeği geçen herkese yürekten teşekkür eder,Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nin 30. Yılını kutlarım. Sizlere, şahsım ve Yönetim Kurulum adına şükranlarımı sunarım” dedi.

Düzenlenen gecede MTOSB Müteşebbis Heyetinde bulunan kurum ve kişilere, İSO 500 listesinde yer alan MTOSB firmalarına, 30, 20 ve 10 yılını doldurmuş firmalara plaket takdim edildi.

Plaket töreninin ardından sanatçı Linet’in sahne aldığı gecede sanayiciler 30. Yıl coşkusunu birlik ve beraberlik içerisinde yaşadı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA