Emekliler ek zam istiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Emekliler ek zam istiyor!


 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, Geçinemiyoruz, barınamıyoruz, maaş kiraya yetmiyor” diyerek ek zam talebiyle sokağa indi. Sendika Şube Başkanı Hüseyin Kurt, iktidarı seslerini duymaya çağırarak, bir yandan da emekli sendikaları statü yasanın çıkartılmasını istedi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Emekli maaş zammı konusunda yaşanan son dakika gelişmeleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Son olarak, Cumhuriyetin 100. yılına özel ikramiye ödeneceğine yönelik iddialar gündeme geldi.

Temmuz ayında memur maaşlarına seyyanen zam yapılırken, bu zam emeklilere verilmedi. Emekli aylıkları asgari ücretin altında kalırken, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada, “Emeklilerimizden gelen serzenişlerin farkındayız. İnşallah bu konuda da gereken adımları yıl sonuna kadar atacağız” demişti.

 

İSRAİL İŞGALİNİN SONLANDIRILMASI VE AKAN KANIN DURMASI İSTENDİ

2021 tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, Geçinemiyoruz, barınamıyoruz, maaş kiraya yetmiyor” diyerek ek zam talebiyle sokağa indi. Özgür Çocuk Parkında bir araya gelen emekliler, “Sefalet ücretine hayır insanca yaşamak istiyoruz” pankartı açarak, ellerinde taşıdıkları dövizler ile iktidara seslendiler.

Sendika Şube Başkanı Hüseyin Kurt, öncelikle Filistin ile ilgili kısa bir değerlendirme yaparak, “İsrail karşılık olarak Gazze bölgesinin elektriğini, suyunu keserek uçaklarla yoğun bombalama yapıyor. Şimdiden yüzlerce ölü binlerce yaralı var. Dileğimiz emperyalizm destekli İsrail işgalinin sonlandırılması ve bölgemizde akan bu kanın durmasıdır” dedi.

 

EMEKLİNİN BOŞ LAFA KARNI TOK

Daha sonra iktidar yetkililerinden emekliler hakkında konuşmayan kalmadığına dikkat çeken Başkan Kurt, “Hepsi emeklinin durumunun farkında olduklarını, inşallah en kısa zamanda bu durumu düzelteceklerini her gün bıkmadan tekrarlıyorlar. En son ‘memurlarımıza bu zamlar gelirken emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil.’ bile dediler. Halbuki ellerini tutan yoktu, şimdi de yok.

HİLEDEN VAZGEÇİN

AKP seçimlerden önce büyük bir kurnazlık yaptı. Kök aylıkları cep harçlığı düzeyine düşmüş emeklilere   aylıklarının 7500 TL'ye çıkarıldığını ilan etti, emekliler de ceplerine giren paraya bakarak buna inandılar. Seçimden sonraysa takke düştü kel göründü, Temmuz 2023 döneminde yüzde 25 olarak açıklanan artış kök aylıklara uygulandığı için milyonlarca emekli hiç artış alamadı, bunlar 7500 lira almaya devam ettiler. Gıda harcamalarını bile karşılamakta zorlanan emeklilerin yaşadığı hayal kırıklığının öfkeye dönüp kitlesel protestolara yol açmaması için de sahte umut pompalama, oyalama aldatma söylemi her gün yineleniyor.

 

MEMURA DA HİLE

Emekliye oynanan ‘kök aylık' oyunu memurlara da oynandı .En düşük memur maaşı yükseltilirken seyyanen zam uygulandı. Seyyanen zam asıl maaşa eklenmediği için sonraki artışlarda dikkate alınmayacak. Yasa gereği memur maaşlarına yapılan zam oranı doğrudan memur emeklilerine de yansıtılmaktadır. Ama AKP bu sözüm ona seyyanen zam ile memur emeklilerine yansıtılması gereken zammı da iç etmekte, adeta emeklileri bir kere daha dolandırmaktadır.

İktidar “seyyanen ödeme” ile sadece memurlara değil, bütün çalışanlara ciddi bir kazık attı.

 

RASYONEL POLİTİKA

Bazıları Mehmet Şimşek'e bir şans tanıyalım, o ekonomiyi düzeltecek ehliyete sahiptir diyorlar. Oysa ki iktidarın “rasyonel politikası”nın, katlanılmaz boyutlara ulaşan borçları ve faizleri döndürmek için dışarıdan borç bulmak uğruna uluslararası tefecileri memnun etmekten ibaret olduğu apaçık ortaya çıktı. Vurgunculuğun krize sürüklediği ekonomiyi tamamen işlemez duruma getirme pahasına halkın zaten çok kısıtlı olan refahı kökünden budanıyor. Kriz gerekçesiyle emekçilerin elindeki son kuruşa bile göz dikenler, dolar milyarderleri şebekesinin servetini dokunulmaz sayıyor. İlan ettikleri ekonomi programlarında servet vergisinin adı geçmiyor.

Eylül ayı sonunda Türkiye'yi ziyaret edip Mehmet Şimşek ekibiyle görüşen IMF heyeti raporunu iki gün önce yayınladı, yeni ekipten memnuniyetini açıkladı. Faiz artışlarını, ücretlerin kısılmasını övdüler. Maaş artışlarını geçmiş enflasyona göre değil, beklenen tahmini enflasyona göre yapın dediler. İMF tavsiyelerini yerine getiren iktidar yerli ve yabancı tekellere gelir garantisi sağlıyor; emekliye, emekçiye, çiftçiye esnafa zulüm ve yoksulluk kalıyor. Buna razı değiliz, İMF politikalarına teslim olmayacağız. Çare cumhuriyetin devletçi kamucu üreten ekonomisini yeniden kurmaktır.

 

GÖREV BİZDE

Emekliler işçi emekçi sınıfının onurlu üyeleridir; onlar yıllarca ekmeklerini taştan çıkardılar, fabrikalar, çiftlikler, okullar, konutlar, hastaneler kurdular, bilim, sanat yaptılar, vatanı düşmandan korudular, iç ve dış güvenliği sağladılar, zalime boyun eğmediler.

Emeklilikte insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmek emeklilerin ana sütü kadar hakkıdır. Ama iktidar bütün ulusun yararı için üretilen ortak zenginliğe el koydu, bir avuç yandaş şirket, birkaç büyük holding kâr rekorları kırarken, bizler geçinemiyoruz, barınamıyoruz, maaşımız kiraya yetmez oldu. Konut sahibi olanların konutları depreme karşı güçlendirilmek zorunda. Emekli konutunu güçlendirmekten vazgeçti, basit tamirleri bile erteliyor.

 

ÇOCUKLARIMIZA İŞ, YURT VE KONUT

İktidar dışardan borç almaya dayalı vurgun, talan ekonomisiyle ülkemizin üretici potansiyelini heder etti. Özelleştirmelerle kamu varlıklarını elden çıkardı, rantiyeye aktardı. Çocuklarımız ve torunlarımız yurt ve uygun kiralık konut bulamadığı için eğitimlerinden vazgeçmek zorunda kalıyorlar.

 

YURTTA BARIŞ DÜNYADA BARIŞ

Aynı iktidar cumhuriyetin kuruluş ilkelerinden olan yurtta barış dünyada barış ilkesine uymadı. Hiç gereği yokken   komşu ülkelerin içişlerine karışarak oralardan kontrolsüz göçe yol açtı. Kontrolsüz göç ülkemizin ekonomik ve toplumsal istikrarını bozucu etkiler yapıyor. Bir an önce komşu ülkelerin meşru yönetimleriyle karşılıklı yarara dayalı ilişkileri kurun, bu dayanılmaz yükü sırtımızdan alın.

 

EYT'LİLERE SELAM

EYT'liler yıllarca süren demokratik mücadeleleriyle kendilerine sonradan dayatılan yaş engelini aşarak emekli olabildiler. Haklı davalarındaki ısrar, sebat ve kararlılıklarına selam olsun.

Ancak, EYT'liler  2008 yılında yapılan yasa değişikliği ile düşürülen Aylık Bağlama Oranları üzerinden emekli oluyorlar.Bu oranlarla emekli olan EYT'liler de  14 milyon emeklinin yaşadığı ağır yoksulluk ve geçim sorunları ile baş başa kaldılar.

Önümüzde ABO oranlarının 1999 öncesine döndürülmesi mücadelesi var. Bu mücadelenin başarısı aktif çalışanların ve emeklilerin güç birliğiyle sağlanabilir.

 

YOKSULLUK KADER DEĞİL

Emekliler emekçiler yoksulluğu, pahalılığı kader kabul etmez, sosyal devletin çökertilmesine izin vermez. Herkesin insanca yaşaması özleminden vazgeçmez. Emeklilerin sosyal ölüme itilmesini kesinlikle önleyeceğiz. Bunu sağlamak için emeklilerin birliğinin şart olduğunu biliyoruz. İlan ediyoruz ki farklı emekli sendikaları, dernekleri, federasyonlarıyla birlikte hareket etmek için çabamızı arttıracağız. Türkiye'nin emeklileri/emekçileri bu bilgeliğe ve ustalığa sahiptir.

 

İŞTE TALEPLER

‘Kök aylık’ uygulamasına son verilmeli, emekli aylıklarında artış, SGK’nın ödediği gerçek aylıklara yapılmalıdır.

‘En düşük emekli aylığının asgari ücretten aşağıda olamayacağı’ kurala bağlanmalıdır.

‘Seyyanen ödeme’ uygulamasına son verilmeli, memur maaşlarındaki artış, gerçek aylıklara yapılmalıdır.

Aylık bağlama oranları ABO yeniden 507 Sayılı yasadaki gibi yüzde 70 oranında olmalıdır.

Tüm emeklilere 1 Ekim 2023'ten geçerli olmak üzere yüzde yüz zam yapılmalıdır.

Aynı sürede ve aynı miktarda prim ödeyen emekli aylıkları arasındaki farklılık düzeltilmeli, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı emekli aylıklarındaki uyumsuzluk giderilmelidir.

Konut sahibi olmayan emeklilere kira yardımı yapılmalıdır.

Emekli sendikaları statü yasası çıkartılmalıdır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA