Devlet dairelerinin lağım suları, denize arıtılarak mı tahliye ediliyor? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Devlet dairelerinin lağım suları, denize arıtılarak mı tahliye ediliyor?


 

Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER): “Aydıncık’taki devlet dairelerinin lağım sularının denize tahliyesi tekniğine uygun şekilde arıtılarak mı yapılıyor?” Dernek yönetimi ayrıca, Aydıncık’ın kanalizasyon ve arıtma sisteminin ne zaman kurulacağına yönelik yetkililerden bir açıklama yapılıncaya kadar, bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğini bildirdi.

HEDİYE EROĞLU

 

El değmemiş doğası, eşsiz plajı ve doğal güzellikleri ile önemli bir turizm kapasitesine sahip olmasına rağmen yıllardır çözülemeyen kanalizasyon sorunu dayanılamaz boyutlara ulaşan Aydıncık’ta vahim bir iddia gündeme geldi.

Mersin il merkezine 173 kilometre uzaklıkta bulunan ve bugün nüfusu 15 bini aşan Aydıncık’ta, kentin belirli noktalarını kapsayacak şekilde kanalları açılmış ve borular döşenmiş olsa da uygulanabilir bir kanalizasyon sisteminin olmamasının sıkıntısı her geçen gün hayatı zorlaştırıyor. Kanalizasyon atıksu sistemi ve arıtma sisteminin çalışmaması nedeniyle kentin caddelerine (D-400 karayoluna) ve sokaklara sürekli foseptik taşmaları yaşanırken, çevreye yayılan kokuların katlanılamaz boyutlara ulaşması halkı isyan ettiriyor. Foseptiklerin sinek yuvası haline gelmesi ise halk sağlığını tehdit ediyor.

 

HER YERDEN FOSEPTİK TAŞMASI GÖRÜNTÜLERİ YAĞDI

Aydıncık'ta 2 yıl önce kurulmasına rağmen ilçenin sorunları ile ilgili hazırladığı raporlarla dikkat çeken Aydıncık Kent Gelişimi Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (AGİKDER) ise, kanalizasyon sorununu gündeme getirmeye devam ediyor. Konuyla ilgili belirlediği yol haritası kapsamında ilerleyen dernek bu kapsamda geçen yıl ilçenin kanalizasyon sorunu ile ilgili bir rapor hazırlayarak, taleplerini MESKİ'ye iletti.

Ancak sorularına cevap alamayan AGİKDER, yol haritasının ikinci etabı kapsamında geçtiğimiz günlerde, yurttaşlardan gördükleri foseptik kuyu taşması ile ilgili fotoğraf ve videoları paylaşmasını istedi. Bu paylaşımın ardından derneğin sosyal medya hesabına kısa sürede çok sayıda fotoğraf ve videolar geldi.

 

MESKİ’YE YAZDILAR AMA CEVAP ALAMADILAR…

Ayrıca AGİKDER Başkanı Mustafa Şimşek, 1 yıl önce sorunun çözümüyle ilgili Büyükşehir Belediyesi ve MESKİ’ye yazdıkları dilekçeyi paylaştı. Aydıncık altyapı çalışmalarıyla ilgili soru ve taleplerin paylaşıldığı dilekçede, “Bir kentin en temel ve insani gereksinimlerinden en önemlisi halk sağlığı ve güvenliğini, çevrenin korunmasını, içme suyu kaynaklarının suyla taşınan kirliliklerden korunmasını sağlayan arıtması yapılmış atıksu/kanalizasyon sisteminin kurulmuş olmasıdır. Bilindiği üzere Aydıncık kentimizde atıksu/kanalizasyon sistemi kurulması yönünde daha önce ihale yapılmış ve kentin belirli noktalarını kapsayacak şekilde kanallar açılmış, borular döşenmiş idi. Uygulanabilir bir arıtma sistemi ise bulunmamakta idi. Şu anda ise ne kanalizasyon atıksu sistemi ne de arıtma sistemi çalışmamaktadır. Kentin caddelerine (hatta D- 400 karayoluna) ve sokaklarına sürekli foseptik taşmaları olmakta, kokular katlanılamaz boyutlara varmakta, foseptikler sinek yuvası haline gelmektedir. Derneğimize bu yönde sürekli şikayetler gelmektedir” ifadeleri yer alıyor.

 

DEVLET DAİRELERİNİN LAĞIM SULARI ARITILIYOR MU?

Kanalizasyon sorununun gündemde tutmaya yönelik belirlediği yol haritası çerçevesinde bu defa vahim bir iddiayı gündeme taşıyan AGİKDER, “Aydıncık’taki devlet dairelerinin lağım sularının denize tahliyesi tekniğine uygun şekilde arıtılarak mı yapılıyor?” sorusuna cevap istedi.

Dernek adına yapılana açıklamada, “2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun ilgili hükümlerine aykırı bir şekilde Aydıncık İlçe merkezine halen işleyen bir kanalizasyon ve arıtma sistemi kurulmamıştır. Kentin caddelerine (hatta D-400 karayoluna) ve sokaklarına sürekli foseptik taşmaları olmakta, kokular katlanılamaz boyutlara varmakta, foseptikler sinek yuvası haline gelmekte, bazı atık sular ise arıtılmadan denize akıtılmaktadır.

 

SİSTEM ANLAŞILAMIYOR

Durum böyle olmasına rağmen, Aydıncık’taki resmi dairelerin büyük çoğunluğunun atık sularının toplanıp denize boşaltıldığı bir sistemin olduğu görülmekle birlikte, bu sistemin bağlantı izni belgesi ile bağlantı kalite kontrol izin belgeleri bulunmakta mıdır? Ne olduğu anlaşılamayan bu sistem, usulüne uygun olarak denetleniyor, düzenli olarak örnek numuneler alınarak kontrol altında tutuluyor mu?

Ayrıca bu sistemi kullanmayan diğer tüm resmi kurumların foseptik kuyularının yüzde 100 sızdırmaz olduğuna dair belgeleri var mı? Konuya ilişkin yazdığımız resmi yazımız ekte sunulmuştur.

 

AYDINCIK YETKİLİLERDEN AÇIKLAMA BEKLİYOR

Anılan sistem, belgeleri alınmamış, kontrol sistemi yok ve mevzuata aykırı bir sistem ise resmi dairelerin atık sularının bu sistem ile denize boşaltılmasının önlenmesi gerekmektedir.  Başka bir çözüm bulunamıyorsa resmi dairelerin de diğer vatandaşların maruz bırakıldığı gibi foseptik kuyusu açarak (sızdırmaz) atık sularının bertaraf edilmesinin sağlanması, çevre sağlığı ve güvenliği ile mevzuata uyum konusunda elzem görünmektedir.

Resmi dairelerin atık su tahliyesinin usulüne uygun yapılıp yapılmadığının takipçisi olacağız. Ayrıca, Aydıncık’ın kanalizasyon ve arıtma sisteminin ne zaman kurulacağına yönelik yetkililerden bir açıklama yapılıncaya kadar, bu konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz. Böylece, AGİKDER olarak sizlerden de onayını almış olduğumuz yol haritamızın (C) maddesi aşamasına da geçmiş bulunuyoruz” bilgisi verildi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA