28’nci Mersin Arkeoloji Günleri başlıyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

28’nci Mersin Arkeoloji Günleri başlıyor


 

İçel Sanat Kulübü’nün düzenlediği Mersin Arkeoloji Günleri’nin 28’ncisi bu yıl ’Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor’ temasıyla gerçekleştirilecek. 3 gün boyunca sürecek olan etkinlik hakkında konuşan MEÜ Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Aydınoğlu,

BARIŞ ÇOBAN

 

İçel Sanat Kulübü'nün düzenlediği Mersin Arkeoloji Günleri'nin 28'ncisi bu yıl "Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor" temasıyla Mersin Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek. 3 gün boyunca sürecek olan etkinlik dolu dolu geçecek. İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alkar, Mersin Arkeoloji Günleri'ne ilişkin yaptığı basın açıklamasıyla bütün halkı etkinliğe davet etti.

ETKİNLİK DOLU DOLU GEÇECEK

İçel Sanat Kulübü'nün kurulduğu 1989 yılından itibaren çeşitli uygarlıklardan günümüze kalmış kültürel mirasın, tarihi zenginliğin tanınmasına, tanıtılmasına, korunmasına yönelik çalışmalar yaptığını anlatan Alkar, şöyle devam etti: "Araştırma, inceleme, kazı çalışmaları yapmak için bölgemize gelen yerli, yabancı birçok bilim heyetine yardımcı olmakta, onlarla bilimsel veya kamuoyu duyarlılığını arttırıcı etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinliklerin en önemlisi; 1995 yılından bu yana ve bu yıl 28'ncisi yapılacak olan İçel Sanat Kulübü Mersin Arkeoloji Günleri’dir.

İçel Sanat Kulübü aralıksız ve uzun yıllardan beri artık gelenekselleştirdiği Mersin Arkeoloji Günleri’ni her yıl; Mersin ve çevresinde birçok antik alanda arkeolojik kazı yapan ekiplerimiz ve kazı başkanlarını konuk ettiğimiz yurtiçi ve yurtdışından birçok değerli bilim ve kültür insanı ile kentin birçok kişi ve kurumunun da desteğini alarak sürdürmektedir.

Bu etkinliğin önemli bir halkası haline gelen; ülkemizdeki zengin kültür mirasının ortaya çıkartılmasına, bilinmesine, tanınmasına, tanıtılmasına, değerlendirilmesine, korunmasına önemli katkılar sağlamış kişi veya kurumlara 2003 yılından bu yana Kulübümüz; ‘Kültürel Mirasa Katkı Ödülü’ ve 2010 yılından bu yana da; kentimize değerler, eserler, projeler üreten, aidiyet duyan, kent kültürü ve kentlilik bilincine katkılar sunan kişilere ‘Kent Kültürüne Katkı Ödülü’ vermektedir.

Bugüne kadar 200’ün üstünde konuşmacının o yıl Mersin ve çevresinde yürüttükleri kazılardaki bulgularını paylaştığı ve artık bir marka haline gelen etkinliğimizin bu yıl 06-07-08 Ekim 2023 tarihlerinde Mersin Arkeoloji Müzesi’nde yapılacaktır" açıklamasında bulundu.

 

"MERSİN ARKEOLOJİK OLARAK ZENGİN BİR KENT"

Mersin Üniversitesi(MEÜ) Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ümit Aydınoğlu 28'nci Mersin Arkeoloji Günleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mersin'in, Türkiye'nin en zengin arkeolojik alanlarına sahip yerlerinden bir tanesi olduğuna dikkat çeken Aydınoğlu, "Mersin'de yaklaşık 20 kadar kazı ve araştırma var. Bunların bazıları müze kazıları, bazıları cumhurbaşkanlığı kazıları ve bazıları ise yüzeysel olarak yapılıyor. Mersin Türkiye'nin en çok kazı yapılan yerlerinin başında geliyor. Gerek sit alanlarıyla, Gerek ise ören yerleriyle başı çekiyor. Bu kadar önemli ve arkeolojik anlamda zengin bir kentte arkeologlar çok büyük bir fedakarlıkla çalışmalar yapıyor. Bir yandan da İçel Sanat Kulübü gibi sivil toplum örgütleri de bu çalışmaları sahiplenip, öne çıkarması çok değerli. Bu durum aslında sadece arkeologlara veya arkeolojiye verilen bir destek değil, geleceğe yapılan bir yatırımdır. Dolayısıyla bu sene İçel Sanat Kulübü, bölgede kazı yapan ekiplere yoğunlaştı ve bunları öne çıkarmayı planladı. Bu çalışmanın önemini vurgulamak için bir program hazırladı. Ben Fatih beyin şahsında kulübün bütün çalışanlarına ve yönetim kuruluna teşekkür ediyorum. Biz de bu çalışmalara arkeoloji bölümü olarak destek vermekten büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yıl Mersin Müzesi'nde yapılacak etkinlikler. İçel Sanat Kulübü, kentin arkeolojik dinamiklerinin hepsini bir araya getirmeyi planladı. Bu seneki program tamamen kazılar üzerine yoğunlaştı. Mersin'de 2000 - 2023'te yapılan bütün araştırmalar bu programda aktarılacak. İçel Sanat Kulübü'ne gündem olarak Uzuncaburç'u seçtikleri için de teşekkür ederim. Uzuncaburç son dönemlerde bakanlık tarafından çok destekleniyor ve birçok yapı ayağa kaldırılıyor. Bunun İçel Sanat Kulübü aracılığıyla gündeme getirilmesi üniversitemiz ve kentimiz için çok sevindirici. Bu yüzden tekrardan teşekkür ederim" dedi.

 

28'NCİ MERSİN ARKEOLOJİ GÜNLERİ PROGRAMI

3 gün sürecek olan 28'nci Mersin Arkeoloji Günleri programı şu şekilde: "1.Gün: 06 Ekim 2023, Cuma

Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu 17:00 İSK XXVIII. Mersin Arkeoloji Günleri Açılışı ve Mini Dinleti 17:30 Etkinlik Açılış Konuşmaları: Toplantı Yönetmeni: Fatih Alkar İSK Ynt. Krl. Bşk. Fatih Alkar Açılış Konuşması Protokol Açılış Konuşmaları, Organizasyona Hayat Verenler 18:00 Kültürel Mirasa Katkı Ödül Töreni: Yerelde; Kent Kültürüne Katkı Ödülü: Atilla Toroğlu, Vahap Kokulu, Zuhal Karamehmet Ulusalda; Kültürel Mirasa Katkı Ödülü: Prof. Dr. Bilal Söğüt 18:30 Bilal Söğüt - Prof. Dr. Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Stratonikeia ve Lagina Kazı Bşk. Sunum: “Stratonikeia’da Koruma ve Kullanma Uygulamalarından Örnekler” Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Galerisi 19:00 Sergi, Açılış Kokteyli “Tanrı-İmparator Kenti Diocaesarea (Uzuncaburç)” 20:00 Geleneksel Tanışma ve Dostluk Yemeği

2.Gün: 07 Ekim 2023, Cumartesi

Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Konferans Salonu

11:00 - 12:20 Oturum I:

 Oturum Başkanı: Asena Kızılarslanoğlu

11:00 Orkun Hamza Kaycı - Dr. Öğretim Üyesi Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Orta Toroslar Tarih Öncesi Araştırmaları 2023 Yılı Çalışmaları”

11:20 Isabella Caneva - Prof. Dr. Università del Salento Department of Cultural Heritage “Yumuktepe 2022 Kazıları”

11:40 Deniz Kaplan - Doç. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Tarsus Hinterlandı Yüzey Araştırmaları”

12:00 Ulus Tepebaş - Öğr. Gör. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Mersin İli Toroslar ve Akdeniz İlçelerindeki Kültür Varlıkları”

 12:30 – 13:30 Öğle Yemeği Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Kafe

13.30 - 14.50 Oturum II: Oturum Başkanı: Ümit Aydınoğlu

 13:30 Deniz Kaplan - Doç. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Soloi-Pompeiopolis Limanı”

13:50 Asena Kızılarslanoğlu - Dr. Öğretim Üyesi Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Elaiussa Sebaste 2023 Sezonu ve Dijital Belgeleme Çalışmaları”

14:10 Şener Yıldırım - Doç. Dr. Mersin Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü “Korykos Kalesi Kazısı 2022”

14:30 Mehmet Tekocak - Prof. Dr. Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Anemurium 2023 Yılı Kazı, Araştırma ve Restorasyon Çalışmaları”

14.50 Hakan Öniz - Doç. Dr. Akdeniz Üniv. Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Böl. “2023 Yılı Mersin Sualtı Araştırmaları ve Dana Adası Tersanesi”

15:10 – 15:30 Çay Molası Yer: Mersin Arkeoloji Müzesi Kafe

15:30 - 16:50 Oturum III: Oturum Başkanı: Mehmet Tekocak

15:30 Yavuz Yeğin - Doç. Dr. Ardahan Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Cilicia Mimari Plastik Sanatına Yeni Katkılar: Olba Nymphaeum’u Buluntuları”

15:50 Ali Boran - Prof. Dr. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü “Silifke Kalesi Kazıları 2022 Yılı Kazı Çalışmaları”

16:10 Umut Almaç - Dr. Öğretim Üyesi İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü “Ayatekla (Meryemlik) Yüzey Araştırması: Güncel Çalışmaları”

16:30 Ümit Aydınoğlu - Prof. Dr. Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü “Uzuncaburç Ayağa Kalkıyor: Kazılar, Projeler”

17:00-17:15 Kapanış Konuşması Prof.Dr. Ümit Aydınoğlu - Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı “Mersin’de Arkeoloji: Problemler ve Çözümler”

3.Gün: 08 Ekim 2023, Pazar

Arkeolojik Çevre Gezisi “Uzuncaburç” Hareket:08.30 (MKM -Kilise önü) – Gezi Rehberi Ali Murat Merzeci."

Etkinliğe katılmak için rezervasyon yapmak zorunlu. Rezervasyon yaptırmak için şu numaraları arayabilirsiniz: "0 324 238 10 88 – 0 533 720 14 84"


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA