Mersin’in günahı ne? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in günahı ne?


 

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın 29 Ekim’deki açılışı ertelenmişti. Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, projenin yıllardır tamamlanamadığını ifade ederek, havalimanının açılış tarihi konusundaki belirsizliği eleştirdi. “Hükümet Mersinliyi adeta cezalandırıyor” diyen Ekmen, “Mersin’in günahı neydi de Çukurova havalimanı projesi tam 12 senedir tamamlanamadı?” sorusuna yanıt istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

DEVA Partisi Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TBMM’de basın toplantısı düzenleyerek, henüz yapımı tamamlanmayan Çukurova Bölgesel Havalimanı Projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 

“HÜKÜMET MERSİNLİYİ ADETA CEZALANDIRIYOR”

“Mersin, gerekli ilgi gösterildiği taktirde turizm ve lojistikteki potansiyeliyle Türkiye’nin ve bölgenin lideri olabilecek bir şehirdir” diyen Ekmen, “Fakat ne yazık ki 321 km’lik sahil şeridiyle, doğasıyla, çok kültürlü yapısıyla, kültürel zenginlikleriyle yaz kış turist çekebilecek olan bu şehir, gerekli ilgi ve yatırımı bulamıyor.

Lojistikte Türkiye’nin dünyaya açılan kapılarından olan Mersin’e yapılması gereken altyapı projeleri sürekli erteleniyor, hükümet Mersinliyi adeta cezalandırıyor.

Mersin’i turizm ve lojistikte Türkiye’nin ve bölgenin lideri yapacak yatırımlar bellidir; Akdeniz Sahil Yolu’nun tamamlanması, ana konteyner limanının inşası, demiryolu ağı ve Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın artık açılması.

Bugün Mersin’in geleceği için başat projelerden biri olan Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın geçmişini ve bugününü paylaşmak istiyorum”.

 

MERSİN’İN GÜNAHI NEYDİ DE ÇUKUROVA HAVALİMANI PROJESİ TAM 12 SENEDİR TAMAMLANAMADI?

2011 yılında Çukurova Bölgesel Havalimanı projesi için ihale süreci başlatıldı ve bu süreçte 8 bin metrekare tarımsal arazi kamulaştırıldı.

Atatürk Havalimanı’ndan sonra Türkiye’nin en büyük havalimanı olacak dendi. 2011’den beri derenin altından çok sular aktı, Atatürk Havalimanı kapandı, Çukurova Havalimanı hala açılmış değil.

Aynı sene ihalesi açılan başka bir havalimanı projesi daha vardı: Ordu-Giresun Havalimanı. Ordu-Giresun Havalimanı 2015’te tamamlandı, sekiz senedir vatandaşlarımız bu hizmetten faydalanıyor. Mersin’in günahı neydi de Çukurova Havalimanı Projesi tam 12 senedir tamamlanamadı? İşte bunu soruyoruz.

 

“5 SEÇİMDİR, HAVALİMANINI PROPAGANDA MALZEMESİ OLARAK KULLANAN İKTİDAR, MERSİNLİYİ OYALIYOR”

Hükümet, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bitiş tarihine dair yıllardır sürekli sözler veriyor. Tam 5 seçimdir, bu havalimanını propaganda malzemesi olarak kullanan iktidar partisi, maalesef ki Mersinliyi oyalıyor.

İsterseniz verilen sözleri hatırlatalım. Mart 2011 tarihinde AK Parti Mersin Milletvekili Sayın Kürşat Tüzmen, bu proje 2013 Akdeniz Olimpiyatlarına yetişecek dedi, verilen tarihin üzerinden tam on sene geçti, akıbet ortada.

2012’de dönemin Mersin Valisi, ‘bu proje 2014’te bitecek’ dedi, 2013’te ancak temel atıldı.

 

“PROJE 29 EKİM’E DE YETİŞEMİYOR”

Temeli atıldıktan bir sene sonra projenin inşaatı durdu. Tam üç sene boyunca havalimanı inşaatı ilerlemedi. Gerekçe ne? Yüklenici firma iflas etmiş. Allah aşkına soruyorum, Ordu-Giresun Havalimanı’na, koskoca İstanbul Havalimanı’na, yolcu uçmayan havalimanı projelerine şirket bulan devlet, neden söz konusu Çukurova Havalimanı olunca inşaatı tamamlayacak firma bulamıyor? Neden 2014’te duran inşaatın yeni ihalesi ancak 2016’da yapılıyor?

2017’de yeniden temel attılar. Temeli atar atmaz Çukurova Havalimanı 29 Ekim 2018’de bitecek diye söz verdiler. Her 29 Ekim söz veriyorlar, Cumhuriyet 100 yaşına girdi girecek, fakat proje bu 29 Ekim’e de yetişemiyor.

 

“BU BİR TERCİHTİR, BİR İHMALDİR, BELKİ DE BİR CEZALANDIRMADIR”

Çukurova Havalimanı için verilip tutulmayan sözlerden biri de yolcu kapasitesi. 2011 senesinde dönemin Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın yıllık 30 milyon yolcu kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olacak diyerek söz verdi.

Peki sonuç ne oldu? Çukurova Havalimanı Projesi’ni tamamlamaya talip şirket bulamayan hükümet, projede revizyona giderek hedef kapasiteyi yıllık 30 milyon yolcudan 12 milyon yolcuya indirdi. Buna rağmen üstyapı inşaatı henüz tamamlanabilmiş değil.

Avrupa’nın en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı’nın inşaatı 2014’te başladı ve tam dört senede tamamlandı, 2011’de Çukurova Havalimanı’yla aynı sene ihalesi yapılan Ordu-Giresun Havalimanı dört senede tamamlandı, fakat Çukurova Havalimanı kapasite daraltılması ve proje revizyonuna rağmen on iki senedir tamamlanamadı.

Eğer eş zamanlı başlatılan üç projeden ikisi bitiriliyor fakat biri hala sürüncemede kalıyorsa bu bir tercihtir, bir ihmaldir, belki de bir cezalandırmadır.

 

“PROJE NE ZAMAN BİTECEK? PROJE SÜRECİNİ TAKİP EDİYOR MUSUNUZ?”

Projenin başlangıcından beri geçen on iki senede yaşanan gecikmeyi Mersinliler hak etmemektedir. Son olarak açıklanan açılış tarihi olan 29 Ekim yine ertelenmiştir, tarih konusundaki bu belirsizliği Mersinliler hak etmemektedir.

Temennimiz, Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın bir an önce tamamlanarak Mersin’e kazandırılması, Mersin’e turizm ve lojistik alanlarında büyük katkıları olması ve Mersinlilere haklarının verilmesidir.

Buradan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na sesleniyorum. Defalarca kez biteceğini duyurduğunuz bu proje ne zaman bitecek? Proje sürecini takip ediyor musunuz?

Unutmayalım ki bu havalimanı açıldığında yurtiçi çapraz uçuşlar ve Avrupa seferleri ile Mersin turizmine çağ atlatacak bir öneme sahiptir. Bu havalimanının sadece yolcu taşımacılığı için değil lojistik açıdan da Mersin’in ihracatı için çok önemli olduğunu hatırlatmak isterim” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA