Balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyerek sezonu açtı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Balıkçılar ’Vira Bismillah’ diyerek sezonu açtı


 

Ege ve Karadeniz’den 15 gün sonra bugün ’Vira Bismillah’ diyen Akdenizli balıkçılar sezonu açtı. Mersin’de 7 ayrı barınaktan 481 balıkçı ekmek tekneleriyle yola çıkarken, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ettiklerini ifade etti.

Akdeniz'e 321 kilometrelik olan kıyısı ile dikkat çeken Mersin'de balıkçılık önemli bir ekonomik gelir sağlıyor. 15 Nisan'da kapanan Eğe ve Karadeniz'de 1 Eylül'de açılan yeni sezon Akdeniz'de ise 15 Eylül'de bu gece açıldı. Mersin'de bulunan 7 balıkçı barınağından 481 teknede tüm hazırlıklar tamamlandı, gece yarısı açık denize ilerlemeye başladı. Erdemli Balıkçı Barınağı'ndaki balıkçıları, Vali Ali Hamza Pehlivan ile aileleri birlikte uğurladı. Vali Pehlivan telsizden tüm balıkçıların yeni sezonlarının bereketli olmasını dileyerek start verdi. Kur'an-ı Kerim okunup dua edilmesinin ardından tekneler havai fişekler eşliğinde siren çalarak Mersin Körfezi'ne doğru yol almaya başladı. Kucağında çocuklarıyla gelen balıkçıları, eşleri ve annelerinin uğurlaması ise dikkat çekti.

 

“BALIKÇILIK SEKTÖRÜNDE YILDAN YILA GELİŞME KAYDEDİYORUZ”

Sezon açılışıyla ilgili bilgi veren Vali Ali Hamza Pehlivan,"15 Nisan'da kapanan balıkçılık avlanma sezonu bugün itibariyle açılıyor. Öncelikle hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yaklaşık 15 gün önce Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetlerinde ve teşrifleriyle İstanbul Poyrazköy'de sezon açılışı gerçekleştirilmişti. Tabi bölge bölge gün farkı olabiliyor, Akdeniz'de de bugün itibariyle avcılık sezonun açılışını gerçekleştiriyoruz. Mersin sınırları içeresinde 320 kilometre kıyı şeridimiz var, 7 balıkçı barınağımız var. Balıkçılık sektöründe iştigal eden 481 tekne veya gemimiz var. Bugün itibariyle bu teknelerimiz denize açılıyor. İlimizde diğer bir çok sektörde olduğu gibi balıkçılık sektöründe de yıldan yıla gelişme kat ediyoruz. Nitekim son 10 yılda yetiştiricilik anlamında 11 kat artış sağlamışız ve 29 bin tona, buna tabi avcılığı da eklediğimiz zaman 6 bin ton da o ediyor, yaklaşık 35-36 bin ton üretim söz konusu. Yıldan yıla bu artarak devam ediyor. Bu da tabi Tarım Orman Bakanlığımızın destekleri, teşviklerinin payı büyük" dedi.

 

“MERSİN BALIKÇILIKTA İLK 4-5 İL ARASINDA”

Balıkçıların her geçen gün daha profesyonel bir yaklaşımla sektöre katkı sunmalarının payının büyük olduğuna dikkat çeken Vali Pehlivan, "Balıkçılık dünyada gelişen sektörlerden birisi. Dünyada toplam üretimin 178 milyon ton olduğu ifade ediliyor. Ülkemizde de Bakanlığımızın teşvikleriyle son yıllarda hasılanın çok arttığını görüyoruz. Yine rakamlara baktığımızda yaklaşık 850 bin ton bir üretim ve ihracatında 4 kat artarak 400 milyon dolardan 1.6 milyar dolara çıktığını görüyoruz. Biz de ilde ifade ettiğim rakamlar nispetinde özellikle yetiştiricilik konusunda 11 kat artışla yaklaşık 30 bin tona ulaşmasıyla ilk 4-5 il arasına girmiş durumdayız" ifadelerini kullandı.

Yeni sezonlarının açıldığını belirten Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Volkan Taş ise "İlk avımızda, barbun, gümüş, karides, mercan gibi balıkları avlamayı hedefliyoruz. Bugünden itibaren her eve balık girecek inşallah" diye konuştu. Balıkçılıkla uğraşan Ramazan Ceren'de, bugün sezonun açıldığına değinerek, 11 aylık kızı Derin Ada ile eşi Ceren'in kendilerini uğurlamaya geldiğini kaydetti.

Çocuklarını ve eşlerini denize uğurlamaya gelen kadınlar ise, tüm balıkçılara bereketli bir sezon diledi. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA