CHP, 300 bin TL’yi öğrenciye çok gördü! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

CHP, 300 bin TL’yi öğrenciye çok gördü!


 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde üniversite öğrencilerine yapılacak tek seferlik yardımın zamlı yapılması teklifi ilginç müzakerelere sahne oldu! MHP’li Mahmut Tat’ın zam önerisine HDP dahi destek verirken CHP’nin ayak diremesi sonucu belediyeye 300 bin TL’ye mal olacak zam teklifi kabul edilmeden oylandı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 Yılı Eylül Ayı Olağan Toplantısının 2. Birleşimi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da yapıldı.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde üniversite öğrencilerine yapılacak tek seferlik yardımın zamlı yapılması teklifi ilginç müzakerelere sahne oldu!

 

ÖĞRENCİ YARDIMI MECLİSİ KARIŞTIRDI

Mecliste, ilk olarak ÖSYM tarafından yapılan 2023 Yılı Yükseköğretim Kurumları Sınavında Mersin'de ikamet eden öğrencilerin ödüllendirilerek üniversiteyi kazandıkları ilk yıl için geri ödemesiz olarak, öğrenim yardımında bulunulması ile ilgili teklif görüşüldü.

Plan ve Bütçe Komisyonu ile Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’na müştereken havale edilen teklif kapsamında; üniversitede hazırlık sınıfları hariç olmak üzere 2 yıllık bölüm kazanan öğrencilere 2 bin 500 TL, 4 yıllık bölüm kazananlara 5 bin TL, 5 yıllık bölüm kazananlara 6 bin 250 TL ve 6 yıllık bölüm kazananlara ise 7 bin 500 TL Öğrenim Yardımı’nda bulunulması önerildi.

 

“ADALETSİZLİK VAR, DÜZELTELİM”

Konuyla ilgili MHP’li Mahmut Tat, 5 ve 6 yıllık bölümler kazanan öğrencilere ek 500 TL daha fazla destek verilmesi öneride bulundu. Tat, “Buradaki rakamlarına baktığımızda bir adaletsizlik görüyorum. 2 yıllık öğrencilere 3 bin TL veriyoruz. 4 yıllık 6 bin, 5 yıllık 7 bin 500 TL o zaman 6 yıllık öğrencilere 9 bin TL verilmesi gerekir. Bunu düzeltilerek oylanmasını öneriyorum” dedi.

Meclisi yöneten CHP’li Hasan Özalp Önal ise komisyonun oy birliğiyle karar aldığını anımsatarak, görüş olup olmadığını sordu. 

CHP’li Ünzile Kuru ise, 2 yıllık öğrenci ile 6 yılık öğrenci arasındaki yardım miktarı farkına ilişkin, “Başarılı öğrenciye daha farklı davranalım diye bu şekilde ayarlama yapıldı” dedi.

 

AKP DESTEK VERDİ

AKP’li Mehmet Sadık Türüt ise Mahmut Tat’ın teklifini makul bulduklarını söyleyerek, “5, 6 yıllık üniversite sayısı çok fazla değil. Hesap kitap olarak bu belediyeye çok yük getirmez. Tüm kazananlara verdiğimiz para toplamda yüzde 1 bile etmez. Teklif bizce makuldür, olabilir, destekliyoruz.

 

“RAKAMLARI AZ BULDUK VE YÜKSELTTİK”

AKP’li Zafer Şahin Özturan ise “Çocukların başarı oranına sanki bir hesaplama yapılmış gibi bir şey söylendi ama aslında biz böyle bir çalışma yapmadık. Hatta bu konu komisyona geldiğinde öğrencilerimiz için ne yaparsak azdır, bütçenin tüm imkanlarını zorlayalım ve rakamları biraz daha yükseltelim dedik. Komisyona gelen teklifte 2 yıllıklara 2,5 bin TL, 4 yıllıklara 5 bin lira, 6 yıllıklara 7 bin TL verilecekti, biz bu rakamları az bulduk ve yükselttik. Bana göre de Mahmut beyin teklifini önemsiyorum ve destekliyorum” dedi.

 

MAHMUT TAT ISRAR ETTİ

MHP’li Mahmut Tat da, “İki yıllık öğrenciler destek alacaksa 4 yıllığın yarısını alsın dedik. Sonra 5 ve 6 yıllık eğitimler de eklendi. Şimdi zaten sayısal olarak 5 ve 6 yıllık bölümden çok cüzi sayıda talebe var. Ben bunu teklif ediyorum, bu şekilde oylarsanız daha iyi olur” dedi.

 

“ZAM, BÜTÇEYE OLUMSUZ ETKİ ETMEZ”

Plan Bütçe Komisyonu Başkanı MHP’li Fahrettin Kılıç da, komisyonda yaptıkları değerlendirmelerin, Mahmut tat’ın değerlendirmeleri örtüştüğünü söyleyerek, “5 ve 6 yıllık öğrenim desteği alanların sayısı 674 kişi. Yani yapılacak düzenleme bütçemize ek bir külfet getirmeyecek kanaatindeyim. 300 bin TL küsurat gibi bir rakam yapar ki bu bizim bütçemize etki etmez” dedi.

 

CHP’LİLER ZAMMA DİRENDİ

CHP’li Haşim Tuluk ise, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in teklifin komisyondan geldiği gibi oylanması taraftarı olduğunu savunarak, muhalefete direnmeye çalıştı.

Yine CHP’li Ali Boltaç da, “Teklif oy birliğiyle gelmiş ama belli ki bir karmaşa var bence tekrar komisyona gönderelim, orada doğru yolu bulalım” dedi.

 

CUMHUR İTTİFAKI DİRETTİ

Bütçe Komisyonu Başkanı Fahrettin Kılınç ise, “Burada aslında çok fazla üzerinde tartışmamıza gerek yok. Komisyon üyeleri ile birlikte yaptığımız bir değerlendirme, idare ile görüşerek elde ettiğimiz bir sonuç var. Mahmut beyin teklifinin bütçemizi çok da sarsmayacağı ortada” dedi.

 

CHP’DEN KOMİSYONA İADE ÖNERİSİ

HDP’nin de Cumhur İttifakı’na destek verdiği izam teklifi ile ilgili müzakerelerin uzaması üzerine CHP’liler, teklifin komisyona iade edilmesini önerdi. Ancak muhalefet okulların açıldığını anımsatarak yardımın gecikmemesi adına bu öneriyi kabul etmedi

 

ÖZALP KOMİSYONA İADE ETMEK İSTEDİ

Hasan Özalp Önal, teklifi tekrar komisyona iade etmek istese de muhalefet tepki gösterdi. Bunun üzerine Hasan Özalp Önal geri adım atmak zorunda kaldı.

 

TOPKARA: “ZAM BÜTÇEYİ SARSMAZ”

Bunun üzerine söz alan MHP’li Mehmet Topkara, “Geçen yıl 13 binin üzerinde öğrenciye bu yardımları verdik. Yapacağımız zam sonrası ek olarak 300 bin TL gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Çok değil. Ama bununla ilgili; tekrar yaz boz, gel git demenin hiçbir anlamı yok. Komisyon bunun için 2 saat çalıştı, idare ile çalışma yaptı. Bunu tekrar geri götürmek geri getirmek polemiklere neden olur. Bunu oylayalım. Komisyona gittiğinde ne değişecek? Burada idare veremiyorsa 300-400 bin TL’yi yarın komisyonda ne karar alacağız? Burada bu işi bitirelim, komisyon raporunu oylayalım. Bu iş başka bir yerlere gidecek. Oy birliğiyle oylayalım gitsin” dedi.

 

CHP’DEN GEÇİKECEK ÖNERİ

CHP’li Ünzile Kuru ise zam halinde teklifin tekrar komisyona gitmesi gerektiğini savundu. Cumhur İttifakı buna tepki gösterirken öğrencilerin bu yardıma ihtiyacı olduğu komisyona iade halinde teklin Ekim ayına sarsacağını savunarak oylama istedi.

Ancak muhalefetin ısrarlı itirazları sonucu teklif zam yapılmadan komisyondan geldiği şekilde oylandı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA