Hapishanelerde ki hukuksuzluğu tepki | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hapishanelerde ki hukuksuzluğu tepki


 

BARIŞ ÇOBAN

 

Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Dayanışma Derneği, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi ve İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi, hapishanelerdeki hukuksuzluklara tepki gösterdi.

Özgür Çocuk Parkında bir basın açıklaması yapan grup adına TUHAYDER Başkanı Ergin Altuntaş, okuduğu metinde, “Türkiye’de iktidar hapishanelerde hukuksuzluğu rehber edinmiş durumdadır. 12 Eylül faşizminin ve işkenceci Esat Oktayların mirasını sahiplenen mevcut iktidarın zindanlar üzerinden toplumu dizayn etme ve siyasi tutsaklara saldırma girişimleri devam etmektedir. AKP iktidarı boyunca demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında yaşanan ağır hak ihlalleri toplumun tüm kesimlerine sirayet etmiştir. Toplumsal yaşamın tüm alanlarını, tecrit, baskı, işkence ve sindirme politikalarıyla kısıtlayan iktidarın, hukuku ve yasaları tanımayan keyfi uygulamaları her türlü toplumsal krizin asıl nedenidir. Toplumun bir bütün olarak maruz kaldığı hukuksuzluk halinin en yoğun yaşandığı alanlardan biri de hapishanelerdir. Yıllardır ailelerin talepleri ve tüm hukuki girişimlere rağmen hasta tutsakların hapishanede kalamaz raporları olmasına rağmen tahliye edilmeyerek, hapishaneler koşullarında katledilmeye devam edilmektedirler” dedi.

 

“HER HAFTA BİR TUTSAĞIN YAŞAMINI YİTİRİYOR”

Türkiye hapishanelerinde neredeyse her hafta bir tutsağın yaşamını yitirdiğini belirten Altuntaş, “En son Erzincan L Tipi Hapishanesinde 70 yaşındaki kanser hastası olan Şakir Turan göz göre göre ölüme terk edilmiştir. 1.500’den fazla hasta tutsağın sağlık ve yaşam hakları sistematik olarak ihlal edilmektedir. 650’den fazlası ağır hasta olup gecikmeksizin tahliye edilmesi gerekmektedir. Ağır hasta tutsaklar da dahil olmak üzere binlerce tutsak, infazlarını tamamlamalarına rağmen, İdare ve gözlem kurulları tarafından mahkeme kararları hiçe sayılarak keyfi gerekçelerle tahliye edilmemektedir.

Tüm hapishanelerde bulunan tutuklu ve hükümlülere yönelik fiziki ve psikolojik işkence, insan onurunu zedeleyen düzeyde uygulanmaktadır. Hapishane idareleri yasaları ve uluslararası sözleşmeleri açıkça ihlal etmektedir. Neredeyse her gün onlarca hapishaneden işkence ve kötü muamele haberleri alınmaktadır. Türkiye hapishaneleri adeta birer işkence ve ölüm evlerine dönüştürülmüştür. Tutsaklar can güvenlikleri yasalarla güvence altına alınmasına rağmen ölüm riski veya sistematik işkence ile yüz yüze bırakılmaktadır.

Son bir ay içerisinde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan saldırılar incelendiğinde söz konusu işkencelerin sistematik olduğunu göstermektedir. Buradan soruyoruz. Elazığ Yüksek Güvenlikli Hapishanesinde 7 Ağustos tarihinde “ ben derin devletim, yukarıdan izin aldım” diyerek koğuşlara giren, tutuklulara saldıran ve iki kişiyi ağır yaralayan şahıs kimdir? Bu yetkiyi kimden almıştır? Kimin adına tutsaklara saldırmaktadır? Aynı durum benzer bir şekilde Diyarbakır Hapishanesinde yaşanmıştır. Burada havalandırmaya çıkmış tutuklulara isabet eden kurşunlar kimler tarafından atılmış, yaralanmalarına yol silahlı saldırı kim tarafından yapılmıştır? Sorumluların tespit edilmemesi, yargılanmaması ve yaptırıma maruz kalmaması tutsakların can güvenliğinin olmadığının göstergesi olup, tüm bunların sistematik bir halde yürütüldüğünü de göstermektedir.

 

PATNOS’TA İŞKENCE İDDİASI

En son 31.08.2023 tarihinde Patnos L Tipi Kapalı Hapishanesinde kadın siyasi tutsaklara yönelik asla kabul edilemeyecek, hukuk dışı ve açıkça kınanması gereken bir saldırı olmuştur. Sayım sırasında erkek gardiyanların koğuşa gelmesine itiraz edilmesi ve savcılıkla görüşme taleplerinin reddedilmesinin ardından kırka yakın gardiyan ve jandarmanın koğuşlara girerek Mizgîn Kayıtbey, Lale Kabişen ve Nazlıcan Barışer’e kırk dakika boyunca işkence ettiği kamuoyuna yansımıştır. AKP-MHP iktidarı insanlık onuruna saldırılan bu faşist uygulamanın fiili sorumlularını yargı önüne çıkartana kadar kamuoyunun indinde asıl sorumlu olarak anılacaktır. Bu sistematik işkence sırasında insanlık onurunu zedeleyen hakaretler edilmiş ve ardından ters kelepçe ile 4 saat boyunca mahkum odasında çıplak zemin üzerinde hapishane 1.2. ve 3. Müdürleri eşliğinde kadın tutsaklar bekletilmiştir. İşkencecilerin, kadın tutsakları saçlarından sürükleyerek ringlere bindirdiği, hastanede üstün körü bir muayene sonrasında hapishaneye tekrar geri getirdiği kamuoyuna yansımıştır. Hapishanelerinde yaşanan bu hak ihlalleri, işkence, baskı ve sindirme politikalarının belli bir konsept dahilinde yürütüldüğünü göstermektedir.

Kuşkusuz hapishanelerinde yaşanan ve artarak devam eden bu baskı ve hak ihlalleri İmralı işkence ve soykırım sisteminde tutulan Sayın Abdullah Öcalan üzerinde ağırlaştırılan tecritten bağımsız değildir. Bilindiği üzere ulusal ve uluslar arası hukuk kuralları hiçe sayılarak 25 yıldır ağır tecrit ve izolasyon koşullarında tutulmakta, aile, avukat görüşleri ve tüm iletişim hakları engellenmektedir. AKP ve MHP faşist iktidarının tecrit ve savaşı derinleştirmekteki ısrarı, toplumsal barışın inşasının önündeki en büyük engeldir. Toplumsal barış ve huzurun sağlanması, demokrasi ve özgürlük alanlarının genişletilmesinin tek yolu bir an önce Sayın Öcalan üzerindeki tecridin son bulmasıdır.

Bu nedenle çağrımız, başta İmralı işkence ve soykırım sistemi olmak üzere tüm hapishanelerinde yaşanan saldırı, işkence, hak ihlalleri ve sindirme politikalarının son bulmasıdır. Bu bağlamda tüm insan hakları savunucularını, demokratik kitle örgütlerini hapishanelerinde yaşanan tecrit, baskı ve işkence politikalarına karşı ses çıkarmaya davet ediyoruz. Siyasi tutsaklara yönelen bu saldırılar toplumun tümüne yönelen saldırılardır. Özgür düşünce ve fikirleri için yaşamları kısıtlanan ama asla teslim olmayan tüm siyasi tutsakların onuru toplumun onurudur. Bizler bu onurlu duruşun yanında olduğumuzu bir kere daha kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA