Tüm failler yargılansın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tüm failler yargılansın!


 

Cumartesi Annelerine destek vermek için her Cumartesi günü bir araya gelen avukatlar ve hak savunucuları, 29 yıl önce Ankara’da gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in akıbetini sordu.

Barış Çoban

 

İnsan Hakları Derneği(İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı'nda  Cumartesi Anneleri'ne destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamada “Cumartesi Anneleri yanlız değildir” pankartı açıldı. Mersin’de bulunan STK ve siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı açıklamayı ÇHD Mersin Şube Başkanı İsmail Bozkurt okudu.

 

“KENAN BİLGİN GÖZALTINDA KAYBEDİLEN YÜZLERCE EVLATTAN SADECE BİRİ”

ÇHD Mersin Şube Başkanı İsmail Bozkurt, bundan 29 yıl önce Kenan Bilgin’in 35 yaşında Ankara Dikmen’deki otobüs durağından gözaltına alındığını belirterek şöyle devam etti: “Bilgin, Ankara Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü ve Ailesi, emniyet birimlerinden Bilgin’in akıbetini sorduysa da emniyet Bilgin’in gözaltında olduğunu inkar etti. Fakat 11 tanık Bilgin’i emniyette işkence edilirken gördüklerini söylüyordu. AİHM, Bilgin Ailesi’nin iddialarının hiçbir şüpheye yer bırakmayacak kadar açık olduğunu belirtmesine rağmen, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kenan Bilgin’in Ankara Emniyeti’ne bağlı nezarethanelerden birine alındığına dair hiçbir veriye ulaşılamadığı ve dosyada zamanaşımı olduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. Karara yapılan itirazlar da reddedildi.

Kenan Bilgin gözaltında kaybedilen yüzlerce evlattan sadece biri. İşte Cumartesi Anneleri; gözaltında kaybolan yakınlarını ve siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini sormak üzere 28 yıldır Galatasaray Meydanı’nda toplanıyor.”

 

“TÜRKİYE'DE DEMOKRATİK İLKELERİN İHLALİ ENDİŞE VERİCİ DÜZEYDE DEVAM EDİYOR”

Türkiye'de demokratik ilkelerin ihlalinin endişe verici düzeyde devam ettiğini söyleyen Bozkurt, “Cumartesi Anneleri Anayasal haklarını kullanarak sevdiklerinin gözaltında kaybedildiği olayları açığa çıkarmak ve kamusal bilincin artırılmasına katkı sağlamak istediğinde, sistemli bir şekilde engelleniyorlar. Her Cumartesi, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden koşullarda gözaltına alınıyorlar. Oysa gözaltına alma kararı, kişinin suç işlediğini gösteren güçlü deliller olduğunda verilebilir. Anayasa Mahkemesi ve diğer yargı organları, Cumartesi Anneleri’nin engellenmesinin hak ihlali olduğunu ve buluşmalarında suç unsurunun oluşmadığını belirtiyor” açıklamasında bulundu.

 

“CUMARTESİ BULUŞMALARININ ENGELLENMESİ ANAYASA TANIMAZLIKTIR”

Savcıların 'bağlı olduğu' Adalet Bakanı’na ve kolluğun bağlı olduğu İçişleri Bakanı’na sorduklarını ve bir açıklama beklediklerini vurgulayan Bozkurt, “Cumartesi Anneleri suç unsurları oluşmadığı halde neden gözaltına alınıyor? Gözdağı vermek, caydırmak veya onur kırmak için gözaltı yapmak ne zamandan beri özgürlük ve güvenlik hakkı ile hukukun üstünlüğü ilkesinin yerini aldı?

Cumartesi Anneleri buluşması bir bireyin yapabileceği en barışçıl ve hak temelli eylemdir. Onlara yapılan saldırılar ise bir o kadar hukuk ve insanlık dışıdır. Anayasal güvenceye ve AYM kararına rağmen Cumartesi buluşmalarının engellenmesi Anayasa tanımazlıktır.

İşlenen suçlarla yüzleşmeden, vicdani muhasebe yapmadan vahşetin bıraktığı leke silinmeyecektir. Cumartesi Anneleri’nin toplanma hakkına müdahale derhal sonlandırılsın. Kenan Bilgin ve diğer tüm yakınları ile yakınlarının failleri bulunsun, tüm failler yargılansın” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA