Bilmiyor musunuz? Yoksa meclisi mi tanımıyorsunuz? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bilmiyor musunuz? Yoksa meclisi mi tanımıyorsunuz?


 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in geçen yıl Eylül ayında başlattığı ve 3 etap halinde düzenleme gerçekleştirdiği İstiklal Caddesi’nde ki düzenlemeler ile ilgili aradan geçen 6 ayın sonunda imar düzenlemesi gelmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Mimar Abdullah Yılmaz, “Sayın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, önce yapıp sonra meclisten yetki yerine, önce yetki alması gerektiğini bilmiyor muydunuz? Yoksa meclisin varlığını tanımıyor musunuz?” diyerek suç teşkil edecek bir yanlışa imza atıldığını savundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, geçen yıl Eylül ayında İstiklal Caddesi’nde yenileme çalışması başlattı. 3 etap halinde iki ayda tamamlanması planlanan çalışmaların ilk bölümü ancak Şubat ayında tam olarak bitirilmeden hizmete açılabildi. Düzenlemeler kapsamında İstiklal Caddesi, Tren Garı ile Özgür Çocuk Parkı kavşağı arası yaklaşık 1.2 kilometrelik mesafedeki cadde ulaşım ana planı doğrultusunda doğu-batı yönlü tek yön olarak projelendirildi.

Ancak gerek bölge sakinleri gerek esnaf ve gerekse de Mersinliler, İstiklal Caddesi’nde trafiğin tek yön olacak şekilde düzenlenmesinin trafiği rahatlatmadığını savunarak, düzenlemeye tepki gösterdi.

Tartışmalar devam ederken Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in İstiklal Caddesi’ndeki düzenlemeler ile ilgili aradan geçen 6 ayın sonunda imar düzenlemesini gündeme getirmesi eleştirilere neden oldu.

Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden görüş beklenmeden ihaleye çıkıldığını savunan mimar Abdullah Yılmaz, Büyükşehir Belediyesine can alıcı sorular yöneltti.

 

KENT YAĞMASI TEPKİSİ

İstiklal Caddesi üzerindeki Kırmızı Lacivert ile Özel İdare iş hanları ile Zafer Çarşısı’nı yıkarak Meydan Projesini hayata geçirmek isteyen Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e tepki gösteren Yılmaz, Mersin’de kentsel tasarım ve meydan düzenlemesi adı altında kent yağması, kent katliamı yapıldığını savundu. “Sonra yağmaya uygun imar plan tadilatları yapılıyor” diyen Yılmaz, “Kentsel tasarım, yerel yönetimleri sermaye koyup kazandığı ticari bir yatırım gibi gören, liyakatsiz pek çok seçilmiş belediye başkanlarının, yerel yöneticilerin,  kibar kent soyguncularına daha çok para kazandırdıkları, proje ve detaylarına aykırı, teknik yapı şartnamelerine dahi uygun yapılmayan kaldırım, yol asfalt döşeme işleri hiç değildir!

Kentsel tasarım, kamusal mekanın tasarımıdır. Kentsel tasarım, kenti oluşturan meydanlar, cadde, sokak ve kaldırımlar gibi açık alanların, yapılarla ve birbiri ile ilişkilendirilmesini sağlar.

Kentsel tasarımda amaç; kamusal mekanın tasarım sürecine kentlinin katılımını sağlamak, demokrasi kültürünü geliştirmek, kent ve kentlilik bilincini geliştirmek, engellilerin eşit biçimde kamusal mekanları kullanabilmesine katkıda bulunmaktır.

 

“İSTİKLAL CADDESİ KATLEDİLDİ”

Mersin’de kent belleğine yer etmiş, tarihi kent dokusunun önemli bir yerleşim ve ticaret merkezi İstiklal Caddesi; kent halkının bölgede yaşayanların, tarihi kent merkezindeki bit pazarı, zafer çarşısı, yol boyu esnafının görüşleri alınmadan, katılımcılıkları sağlanmadan ben böyle istiyorum egosuyla katledildi.

Mersin de sessiz sedasız, halkın katılımcılığı söz konusu olmadan, kentin tarihi kent merkezinde, omurgasında, dokusunda insan odaklı olmayan, hız artırımı için taşıt trafik odaklı, çağdaş şehircilik ilkelerine aykırı, kentsel yanlışların üzerine bir yanlışlık daha eklendi.

 

MESLEK ODALARINA ÜÇ MAYMUNU OYNAMA TEPKİSİ

İstiklal Caddesinde yeni yapılan kaldırımlarda o kadar çok engel ortada bırakıldı ki, görme engelliler İstiklal Caddesi kaldırımlarını kullanmasınlar diye görme izi bile yapılmadı.

Kamu yararı için var olan TMMOB’ye bağlı meslek odalarından, il koordinasyon kurulundan, sivil toplum örgütlerinden kentin dokusunun katledilmesine, tarihi sit ve koruma altında olan kentin bu bölgesinin yaşanmaz hale gelmesi karşısında hiç tepki yok, nasıl hareket etmeleri gerektiği konusunda kendilerine dozaj ayarı veren, mevki, makam, iş, kadro veren sahiplerine biat etmeye, üç maymunları oynamaya devam ediyorlar.

Özellikle kentimizde meslek odaları mesleki bilimsellikten çok, yerel yönetimlerin arka bahçelerine dönüştü.

Artık her şey normalmiş gibi, mesleki değerler, onur, şeref, haysiyet, liyakat gibi değerler ayaklar altında halkın desteğini hızla kaybeden siyasilerin, varlıklarını hissettirmek için meslek odalarına, stk’lara yaptırdıkları  siyasi showlar, orta oyunları yüz kızartıcı boyutlara geldi. Bilgisi olanın fikri olur, maalesef pek çoğunun  kentsel yanlışları görecek kadar mesleki bilgileri de yok, fikirleri de.

Mersin’de artık sürdürebilirlik ilkesine sahip imar planları yok, önce kent yağması yapılıyor, sonra yağmaya uygun plan yapılıyor” dedi.

 

“TEK YÖN TALEBİ GİZLİ GÖRÜŞÜLDÜ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi UKOME Genel Kurulu’nun 25 Kasım 2021’de Mersin halkının ve bölge esnafının katılımları sağlanmadan, büyük bir gizlilik içerisinde İstiklal Caddesi’nin tek yön olması ile ilgili talebi görüştüğünü açıklayan Yılmaz,

Mersin’in asıl sahiplerinin, Mersin halkının varlığı yok sayılarak İstiklal Caddesi’nin tek yön olması için karar alındığını savunan Abdullah Yılmaz, “İstiklal Caddesi düzenleme işi yaklaşık 398  milyon 770 bin 872 TL olan yatırımın inşaatı, yüzde 60,58 kırımla ve 640 milyon 343 bin 625 TL bedel ile ihale edilmiştir.

Sözleşme 7 Temmuz 2022’de imzalanmış, İstiklal Caddesi başta olmak üzere inşa çalışmalarına aynı tarihte başlanmıştır. İstiklal Caddesinde yapılan düzenlemeler Mayıs 2023 tarihinde bitirilmiştir. Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi ise 8 Ağustos 2023 Salı günü toplam 61 üyenin iştirakiyle toplanmış ve Uygulama İmar Planı değişiklik teklifi ile ilgili alınan Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün İstiklal Caddesi’ne ilişkin uygun bulduğu düzenleme kararını görüşmüştür.

Toplantıda, ‘Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün İstiklal Caddesi’nin tek yön olarak projelendirilmesi ile ilgili 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliğinin kabulüne komisyonlarımız tarafından oy birliğiyle karar verilmiştir’ denilmiştir.

 

MECLİS YETKİSİNİ KAMU YARARI İÇİN KULLANMADI

Bu kararı onaylamakla, sayın Mersin Büyükşehir Belediye Meclis Üyeleri yerel yönetimler yasası ile kendilerine verilen görev ve yetkileri kamu yararı için kullanmamışlar, önceden alınmış meclis kararı olmadan, esasta halkın katılımcılığı sağlanmadan, şahsi günübirlik kararlarla ihaleler açan, şehir planı yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi, İstiklal Caddesi ile ilgili kurum görüşleri oluşmadan,projeleri mecliste onaylanmadan, ihaleye çıkmış, sözleşmelerini yapmış, Mayıs 2023 tarihinde istiklal caddesi düzenlemesini bitirdiğini kamuoyuna açıklamıştır.

 

YANLIŞIN ÜZERİN YANLIŞLA ÖRTÜLDÜ

Kentin asıl sahipleri gizlilikle yapılan yerel yönetim yasasına ve yönetmeliklere aykırı uygulamayı mersin kamuoyuna açıklayınca yaptığı yanlışı yıkıp kentsel dokuya verdiği zararı düzeltmek yerine, ikinci bir yanlışla, meclisteki üyelerin oylarıyla yanlışın üzerini kapatmak için meclis gündemine aylar öncesi inşaatı bitmiş İstiklal Caddesi tek yön düzenlenmesi ve kaldırım döşeme işini yeniden yapıyormuşçasına plan değişikliği teklifini getirip, yasa ve yönetmeliklere aykırı olarak yaptığı bitmiş işi yasal hale getirecek meclis kararını geçirmiştir.

 

BAŞKAN ÖNCE YAPTI SONRA YETKİ ALDI

Sayın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı, önce yapıp sonra meclisten yetki yerine, önce yetki alması gerektiğini bilmiyor muydunuz? Yoksa meclisin varlığını tanımıyor musunuz? Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 08/08/2023 tarih ve 362 sayılı kararı ile ‘Mersin İli, Akdeniz İlçesi, Kent Merkezi sınırları içerisinde İstiklal Caddesinin tek yön olarak projelendirilmesi amaçlı 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişiklik teklifi ‘UKOME Kararı doğrultusunda onaylanmış ve 22.08.2023-22.09.2023 tarihleri arasında askıya çıkarılmıştır. İlgi karar Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün 30.03.2023 tarih ve 15985 sayılı kararı doğrultusunda alındığı belirtilmektedir. Mersin Büyükşehir Belediyesince hazırlanan İstiklal Caddesine dair Uygulama Projesinin hayata geçirilmesi için UKOME’den karar talep etmesi ve UKOME’nin de uygun bulması sonucu projenin uygulanabilmesi için plan değişikliği yapılması gerekmektedir.

Askıdaki plan değişikliği yapılan İstiklal Caddesinde; 2022/397910 İKN ile 27.05.2022 tarihinde ihalesi yapılan ve 07.07.2022 tarihinde sözleşmesi imzalanan yapım işi ihaleleri kapsamındadır. İstiklal Caddesinin tek yön olarak projelendirilmesine dair yapım işi 2023 yılı Mayıs ayında tamamlanmıştır.

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinin 08/08/2023 tarih ve 362 sayılı kararında ‘Mersin Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Dairesi Başkanlığının 14.12.2021 tarih ve 207752 sayılı yazısı ile 2021/545 sayılı UKOME Genel Kurul Kararı ve Ulaşım Dairesi Başkanlığının talebi doğrultusunda Mersin İli, Akdeniz İlçesi, İstiklal Caddesi Tren Garı- Özgür Çocuk Parkı arası tek yön olarak projelendirilmiş, İmar Planı değişikliği hazırlanmış ve söz konusu değişiklik Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin14.02.2022 tarih ve 105 sayılı Kararı ile Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden görüş alınması kararlaştırılmıştır’ denilmektedir.

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Sormak İstiyorum; Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nden görüş beklenmeden ve plan değişikliği ile İstiklal Caddesi tek yön olarak planlanmadan 27.05.2022 yılında Fen İşleri Dairesi Başkanlığı nasıl ihaleye çıkmıştır?

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin14.02.2022 tarih ve 105 sayılı Kararına aykırı olarak ihale nasıl yapıldı?

İstiklal Caddesi 1/1000 ölçekli uygulama imar planında kentsel sit alanı etkileme geçiş alanı içerisinde ve yenileme alanı sınırlarında içerisinde kalmakta iken koruma amaçlı imar planına aykırı şekilde ve Adana Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü oluru alınmadan yılında Fen İşleri Dairesi Başkanlığı nasıl ihaleye çıkmıştır?

 

BU ŞEKİLDE İHALE YAPILMASI SUÇ

Büyükşehir Belediye idaresi, meclisin kararına aykırı olarak ihaleyi yapması suçtur. İstiklal Caddesinin yapılan tek yön uygulaması işi sahada Mayıs 2023’te sahada tamamlanmıştır. Biten işin plan değişikliğinin şimdi yapılması büyükşehir belediye meclisinin suça ortak olması ve ihale usulsüzlüğüne göz yumması anlamına gelir.

İhalesi yapıldığına göre ihale edilen İstiklal Caddesi tek yön uygulaması yapım işinin uygulama projesi o tarihteki imar planına uygun demektir. Bu nedenle plan değişikliğine de gerek yoktur. bilin istedim.

Sayın başkan, meclis yetki verdi, askı süreci içerisinde itirazlar olur, yürütme durdurulursa ne olacak?

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisindeki tüm siyasi partilere mensup meclis üyelerine

bir kez daha  çağrıda bulunuyorum; Mersin Büyükşehir Belediyesinde ihale mevzuatına aykırı icraatları, bunca usulsüzlükleri nasıl görmezden geliyorsunuz. Kent merkezinin katledilmesine ortak olmayın.. arkadan gelecek daha büyük yanlış uygulamaların önünü açmayın.

Gözümüz gibi bakmamız sahip çıkmamız gereken, kent kimliğine mal olmuş İstiklal Caddesine ve kent bütününde hızla devam eden imar yolsuzluklarına, günübirlik, bilimsel alt yapısı olmayan, kentsel çözümlerle sonuç almaya çalışanlara karşı Mersin’i yağmalanmaktan koruyun. Korumak hepinizin esas görevidir.

Konu hukuksal boyutlara taşındığında, Büyükşehir meclis toplantısında kamu yararı içermeyen, sizlerin gayet iyi bildiği bir konuda evet için kalkan ellerinizden yüce Türk adaletinin hesap soracağını unutmayın” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA