OKULLAR BU HALDE Mİ AÇILACAK? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

OKULLAR BU HALDE Mİ AÇILACAK?


 

Mersin’de eğitim öğretimin başlamasına sayılı günler kala eksikleri giderilmeyen içler acısı haldeki okulların görüntüsü tepki çekiyor! Öte yandan okul yönetimlerinin yetersiz bütçe nedeniyle ihtiyaçları karşılamaya yönelik talep ettiği bağış adı altındaki kayıt parası şikayeti de artıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde '2023-2024 eğitim öğretim yılı sene başı değerlendirme toplantısı' yaptı. Toplantı sonrası Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Adem Koca, “11 Eylül'de okullarımız tüm hazırlıklarını tamamlamış olarak öğrencilerimizi karşılayacaklar. Herhangi bir eksik olduğu takdirde en sağlıklı iletişimi kurup doğru yerlere ulaşarak eksiklerimizi tamamlayacağız” dedi.

 

MOLOZ YIĞINI AYLARDIR KALDIRILMAYI BEKLİYOR

Ancak okullardan yansıyan görüntüler durumun hiç de böyle olmadığı ortaya koyuyor. Eksikleri giderilmeyen, bakım ve onarımları tamamlanmayan okulların içler acısı hali tepki çekiyor.

Mersin merkez Toroslar ilçesinde yer alan Necatibey İlkokulu’nun bahçesinde yer alan küçük binanın 6 Şubat depremleri deprem sonrası çürük raporu alınması ile yıkımı gerçekleştirildi. Ancak yıkımdan geriye kalan moloz yığınları aylardır okulun bahçesinde kaldırılmayı bekliyor.

Milli Eğitim Müdürlüğü’nce moloz kaldırılması için Toroslar Belediyesine yatırılması gereken harç yatırılmadığı için aylardır kaldırılmayan molozlar tepki çekiyor.

“OKULLARIN BÜTÇESİNİ ZATEN VERGİLERİMİZ İLE BİZ OLUŞTURUYORUZ”

Eğitim Sen MYK Üyesi de olan yıllarca Mersin Şubesi’nde yöneticilik yapan Sinan Muşlu, “Okul aile birliklerince, ‘okulun ihtiyaçları var, bunları bu paralarla karşılıyoruz’ deniliyor. Ancak yüksek meblağlar suistimale açık ortamlar yaratır ki bunun örnekleri mevcuttur. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların bütçesini veliler oluşturmak zorunda değildir. Okulların bütçesini zaten bütün bir halk olarak verdiğimiz vergilerle oluşturuyoruz. Sosyal bir hukuk devletinin grevi milli eğitim alanın ihtiyaç duyduğu bütçeyi okullara aktarmaktır. Hem bu bütçeyi vergilerle biz oluşturuyoruz hem de bir de ayrıca okulların ihtiyaçlarını eğer veliler biz sırtlanmış olursak devletin işlevi nerededir?

 

BAĞIŞ ADI ALTINDA KAYIT PARASI İSTENİYOR

Ancak halen okullarda bağış adı altında kayıt parası istendiğine dair bilgiler bizlere ulaşıyor. Alilerin yaşadığı bölgelere göre fahiş ücretler istenebiliyor. Orta halli yerlerde 50/60 bin istenebiliyor. Bu sadece bu yılın sorunu değil. Uzunca zamana yayılmış, yılların sorunu. Bu sorunun temelinde hukuka, anayasaya uymama var. Anayasa da hakkımız belli, hiç kimse eğitim öğretim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet okullarında eğitim parasızdır. Parasız yapılmak durumundadır. Geçen yıl bakan Mahmut Özer, ‘hiç kimseden kayıt parası adı altında para alınmayacak, buna uymayan olursa bildirin’ çağrısı vardı. Sonra 65 okul yöneticisi hakkında soruşturma açıldığı açıklandı ama neticesi istenmedi.

 

PARALAR, OKUL AİLE BİRLİĞİ ÜZERİNDEN ÖRTÜLÜ ALINIYOR

Bu ekonomik koşullarda hemen herkesin yaşamını idame ettirmede zorlandığı bugünlerde bu düzeyde ücretlerin istenmesi hem hukuka uyulmaması hem de suçtur.

Üstelik bunu örtülü bir şekilde yapıyorlar. Okula kayıt parası adı altında bir makbuz kesilmiyor evet ama Okul Aile Birliklerine bağış adı altında bu yapılıyor. Oysa Okul Aile Birliği yönetmeliklerine göre kayıt dönemlerinde bağış kabul edilemez.

Biz Milli Eğitim Bakanlığı’na soruyoruz; Bu ülkede Anayasa geçerli midir, değil midir? Bu anayasa maddelerine uyulması zorunlu değil midir?

Kayıt dönemlerinde okul Aile Birliği gelirleri inceleniyor mu? Mutlaka incelenmelidir. Bakalım kayıt dönemlerinde birliklere yapılan kayıtların miktarları nedir?

Bu tarz durumlarda velilerin önce hak araması gerekiyor. Bu durum ile karşılaşan veliler, Milli Eğitim Bakanlığına, il, ilçe müdürlüklerine başvurabilir. Bağış adı altında her hangi bir ödeme yapmamalıdırlar.

 

VELİLER HAKKINI ARAMALI

Veliler, ‘Bu parayı vermezsem benim çocuğum farklı bir muamele görür mü?’ kaygısına asla girmemelidir. Ne öğretmenin ne de okul yönetiminin böyle bir uygulamaya girebilecek ne cesareti ne de hakkı vardır. Hukuka uymak zorundasınız. Milli Eğitim bakanlığı da milli eğitime ayrılan pay en az iki kat yükseltilerek okul hesaplarına ödenek göndermek zorundadır. Ekonomi bu kadar yerle bir olmuşken bağış adı altında 50-60 bin kayıt parası toplayacak, veremeyenin çocuğuna da okulda ayrımcılık, ötekileştirme uygulayacaksınız, bu asla kabul edilemez. Veliler asla bunu kabul etmemeli, haklarını aramalıdırlar” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA