Birçok ilaca erişimde sorun sürüyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Birçok ilaca erişimde sorun sürüyor


 

Son 8 ayda 3 kez güncellenen ilaç fiyat kararnamesi ilaçtaki krizi çözemedi. Birçok ilaca erişimde halen sorun sürerken eczacılar ilacın günlük siyasi hamlelerden bağımsız olması gerektiğini savunuyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Son yıllarda kangren haline gelen ilaçta yaşanan krizi çözmek için 8 ayda Cumhurbaşkanı Kararı ile İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yapılan 3. düzenleme de sorunu çözmedi. İlaçta dışa bağımlı olan Türkiye’de her geçen gün yükselen döviz kuru da krizi büyütüyor.

 

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ŞART

Yaşanan krizden en çok etkilenenler ise eczacılar. Yapılan son güncellemeye rağmen halen birçok ilacın piyasada bulunmadığına dikkati çeken 25. Bölge Mersin Eczacı Odası Başkanı Özgün Sağır, “Bugün ilaç/eczacılık hakkında konuşulan konular ne yeni nede şaşırtıcı. Çünkü uzun süredir devam eden soruna karşı radikal çözümler üretmek yerine pansuman vari dokunuşlar ile sorun halının altına süpürülmeye devam ediyor” dedi.

 

HALK İLACA ULAŞAMIYOR

Yaşana sıkıntılara iki başlık altında bakmak gerektiğini dile getiren Başkan Sağır, “İlki sanayi boyutu. İlaç sanayisi en son yapılan kur güncellemesinin o günün şartlarında reel kurun yarısına denk geldiği için, imalat ve ithalatta sorun yaşamakta. Bu sorun maalesef halkımıza ilaca ulaşamaması olarak yansımakta, halk sağlığı adına ciddi mağduriyetler yaratmakta. Bunun yanı sıra diğer bir sorun ise vatandaşı daha da zorlamaktadır.

 

KAÇAK VE SAHTE İLAÇ SORUNU BÜYÜYOR

Kazanç elde etmedikleri gerekçesiyle, bazı ilaç firmaları kamuya (SGK) yapması gereken iskontoları yapmamakta, aradaki farkı ise vatandaş ödemek zorunda kalmakta. Her geçen gün sayısı artan bu ilaçlar ile ilgili acil çözüm üretilmez ise, var olan ilaca dahi ekonomik sebepler ile halkımız ulaşamayacaktır. İşte tüm bunları toplu olarak değerlendirdiğimizde, sektör fark etmeksizin karşımıza çıkan ortak sorun; kaçak ve sahte ilaçlar.

 

“İNSANLARIMIZ SİMSARLARIN ELLERİNE DÜŞMEKTE”

İnsanlar sağlıkları için; sanayi yada devlet kaynaklı nedenlerden dolayı ya hiç yada yüksek meblağlar ile ulaşmak zorunda kaldıkları ilaçlara; içinde bulundukları çaresizlik nedeni ile, ülkemizde ki, tek ve en güvenilir ilaç temin yeri olan eczanelerden uzaklaşmakta ve simsarların ellerine düşmekte. Geçtiğimiz hafta emniyet mensupları tarafından Mezitli ilçesinde kaçak bir yere yapılan baskın ile bir çok sahte ilaç ele geçirildi.

 

“İLAÇ, GÜNLÜK SİYASİ HAMLELERDEN BAĞIMSIZ OLMALIDIR”

Diğer bakılması gereken boyutu ise; serbest eczaneler. Oransal olarak kar elde ettiği üründe ne satış ne de alış fiyatını belirleyemeyen tek meslek grubu eczacılar. Her iki rakamda devlet eliyle belirlenirken, maalesef iş masraflara ve giderlere geldiğinde eczacılar yalnız bırakılmakta. Ayrıca oransal kar uygulaması nedeniyle, ilacın fiyatı arttıkça eczacının karlılıklarında ciddi düşüşler yaşanmakta. Kısacası eczanede ilaç bulunsun diye fiyat artışı talep eden sanayi ile fiyat artışı nedeniyle karını korumayan devlet arasında eczacı sıkışmış durumda. Bir yandan hastasına ilaç temin edemediği için yaşadığı mesleki sorun, diğer taraftan eczanesini idame ettirmek için  yaşadığı ekonomik sorun.

Son olarak şöyle toparlarsak yanlış olmaz; ilaç keyfi bir ürün değildir ve pandemi döneminde de bir kez daha gördüğümüz üzere stratejik bir üründür. O nedenle ilaç, günlük siyasi hamlelerden bağımsız olmalıdır” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA