Tüm failler yargılansın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Tüm failler yargılansın!


 

İktidarlar değişse de inkar ve cezasızlık siyasetinin hiç değişmediğini söyleyen İHD Mersin Şube Başkanı İnci, “Cumartesi Anneleri’ne yapılan müdahale son bulsun. Tüm failler yargılansın” dedi.

BARIŞ ÇOBAN

 

İnsan Hakları Derneği(İHD) Mersin Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği(ÖHD) Mersin Şubesi ve Çağdaş Hukukçular Derneği(ÇHD) Mersin Şubesi, Cumartesi Annelerinin hakları için eylem yaptı. Özgür Çocuk Parkı’nda yapılan eylemde açıklamayı İHD Mersin Şube Başkanı Battal Gazi İnci okudu.

 

CUMARTESİ ANNELERİ YAKINLARININ AKIBETİNİ SORMAYA DEVAM EDİYOR

İHD Mersin Şube Başkanı Battal Gazi İnci, bundan tam 28 yıl önce; 27 Mayıs 1995’te, gözaltında kaybolan yakınlarını ve siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan bir grup insanın, her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı’nda toplanmaya başladıklarını ifade etti.

Cumartesi Anneleri’nin, her Cumartesi günü yakınlarının akıbetini sormak için eylem yaptığını söyleyen İnci şöyle devam etti: “27 yıl önce bugün, Hakkari’nin Otluca köyüne yapılan askeri operasyonda gözaltına alınan Ahmet Bozkır, Süleyman Tekin, Selahattin Aşkan, Lokman Kaya, Halit Ertuş hakkında bugüne kadar bir bilgi alınamadı. İşte Cumartesi Anneleri bu ve bunun gibi yüzlerce yakınının akıbetini soruyor.

 

“İKTİDARLAR DEĞİŞSE DE İNKAR VE CEZASIZLIK SİYASETİ HİÇ DEĞİŞMİYOR”

Cumartesi Anneleri; 28 yıldır, başta gözaltında kaybetmeler olmak üzere, ağır hak ihlallerine yönelik cezasızlığın sona erdirilmesi ve hesap verilebilirliğin sağlanmasını talep ediyor. 28 yıldır, tüm baskılara göğüs gererek adalet hakkını, hakikat hakkını ve ihlallerin tekrarına karşı toplumun güvencelere sahip olma hakkını savunuyor. Devlet; 28 yıldır bu topraklarda yaşanan kitlesel ve ağır hak ihlallerini soruşturmuyor, suçların faillerini yargılamıyor ve cezalandırmıyor. İktidarlar değişse de inkar ve cezasızlık siyaseti hiç değişmiyor.

 

MÜDAHALE SON BULSUN

25 Ağustos 2018 tarihinden bu yana Cumartesi Annelerinin özgürlüğünü kullanmaları mülki amirlerin yasaklama kararları ve kolluğun hukuk dışı şiddeti ile engelleniyor. Üstelik bu engelleme, hak ihlali olduğuna dair iki Anayasa Mahkemesi kararı olmasına rağmen devam ediyor. Beyoğlu Kaymakamı kendisini Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ve Anayasa’nın üzerinde konumlandırmaya devam ediyor. Hiç şüphe yok ki, bu hukuk dışı, etik dışı uygulama yalnız İstanbul Valisinin, İçişleri Bakanının değil, Cumhurbaşkanının da onayı ile gerçekleşiyor.

960. haftada yine Galatasaray Meydanı’nda aralarında Cumartesi Anneleri, kayıp yakınları ve insan hakları savunucularının bulunduğu onlarca kişi darp edilerek gözaltına alındı.

961. haftada yine Cumartesi Annelerinin Anayasa’da güvence altına alınmış barışçıl toplanma hakkına müdahalenin sonlandırılmasını istiyoruz. Bir hukuk devletinde yakınlarının ve onların faillerinin bulunmasını istemekten daha insani bir talep, sırf bunun için bir araya gelmekten daha barışçıl bir eylem olamaz.

 

TÜM FAİLLER YARGILANSIN

Cumartesi Anneleri buluşması ne kadar hak temelli ve insani ise onlara yapılan saldırılar bir o kadar hukuk ve insanlık dışıdır. Anayasal güvenceye ve AYM kararına rağmen Cumartesi buluşmalarının engellenmesi Anayasa tanımazlıktır.

Cumartesi Anneleri’nin toplanma hakkına müdahale sonlandırılsın. Yakınları ve yakınlarının failleri bulunsun, tüm failler yargılansın.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA