Çiftçi hakkını helal etmiyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Çiftçi hakkını helal etmiyor!


 

Çiftçi 10 lira fiyat beklerken TMO’nun mısır için ton başına 6 bin lira fiyat açıklamasına tepki gösteren Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Adana ve Mersin Milletvekillerine seslenerek, “Bu yanlış karardan dönün alın terimizi hakkımızı yemeyin. Çiftçi hakkını size helal etmiyor haberiniz olsun” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Buğday ve çeltikten sonra en fazla üretimi yapılan tahıl olan mısırda, Türkiye Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2023 yılı sezonuna ait ton başına alım fiyatını ton başına çiftçi en az 10 bin TL olarak beklerken, 6 bin TL olarak açıklamasına tepkiler artarak sürüyor.

TMO'nun ton başına açıkladığı 6 bin TL mısır alım fiyatını yetersiz bulan çiftçiler, Batman'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) yanındaki tarlaya traktörlerini park ederek eylem yaptı. TMO’ya bir tepki de Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı’dan geldi.

 

“6 BİN LİRALIK RAKAM NEREDEN BAKARSANIZ BAKIN KABUL EDİLEMEZ”

TMO tarafından 2023 mahsulü mısır müdahale alım fiyatı olarak açıklanan rakamın mısır üreticileri için kabul edilebilir bir fiyat olmadığının altını çizen Avcı, “Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) mısır ton fiyatını 6 bin TL olarak açıklamış. Açıklanan ton başına 6 bin liralık rakam nereden bakarsanız bakın kabul edilemez. Geçen sene açıklanan rakama göre yüzde 5.26'lık artış var. Ülkedeki enflasyon ortada. Üreticinin enflasyonu ortada. Geçen sene 8 bin 750 lira olan gübrenin fiyatı şu an 15 bin lira. Mazot fiyatları 18 liradan 38 liraya geldi. Tohum geçen sene bin 300-bin 400 liraydı. Şuan 3 bin 500 lira.

MİLLETVEKİLLERİNE ÇÖZÜM ÇAĞRISI

Mazot 40 TL gübre 18 TL ilaç ve tohumun yüzde 100 arttığı bir zam yağmuru altında çiftçiyi hiçe sayarak gözden çıkaran bu karardan dönülmesi gerektiğini başta milletin vekillerine ve yetkili makamlara buradan haykırıyorum. Çiftçimizi ezmeyin ekmeğimizle oynamayın. Bu yanlış karardan dönün alın terimizi hakkımızı yemeyin. Başta Adana -Mersin milletvekillerimiz bu sorunu çözün. Bu hakkaniyetsizliği düzeltin. Çiftçi hakkını size helal etmiyor haberiniz olsun” dedi.

 

'FİYAT REVİZE EDİLMELİ'

Mısır yüzde 10'unu karşılayan Adana'da bu yıl yaklaşık 850 bin dekar alanda 1 milyon 250 bin ton mısır üretimi bekleniyor. İlk hasadın ay sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Çukurova’da üreticiler hasat mesaisini sürdürürken, kilo başına 6 TL olarak açıklanan mısır fiyatı kimseyi tatmin etmedi.

Çukurovalı mısır üreticisi Bilal Zorluer, tüm girdi maliyetleri artarken, mısıra verilen fiyatın kabul edilemez olduğunu söyledi. Zorluer, şöyle konuştu: "Geçen sene 5 TL 70 kuruştu, bu sene 6 TL yaptılar. Geçen sene bugünlerde yakıtı 19 TL'den satın alıyorduk, şu anda 40 TL'ye dayandı. Yani her şey yüzde 100, yüzde 150 artarken bizim malımız niye sadece yüzde 5 artıyor. Çok komik bir rakam. Bizim beklentimiz de en az yüzde 20-25 oranındaydı. Yüzde 5'i duyunca zaten şoke olduk. Tüccar da aşağı yukarı bir TL aşağı alıyor. Geçen sene 100 TL olan biçer şu anda 230 TL diyor. Geçen sene 300 TL'ye çalışan işçi bu yıl 550 TL'ye çalışıyor. Geçen sene 11-12 TL alan sulamacı 25 TL ücret alıyor. Neden çiftçiye sadece yüzde 5 vermeyi uygun görüyor. Fiyatların revize edilerek tekrar açıklanması istiyoruz."


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA