Mersin turizmi eksiklerin giderilmesini bekliyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin turizmi eksiklerin giderilmesini bekliyor!


 

Mersin’in mavi tur potansiyeli olduğuna inandığını vurgulayan başarılı turizmci Ali Küçük, yat turizminin tepe noktası olarak tanımladığı mavi turdan Mersin’in de mutlaka faydalanması gerektiğini, bunun için yatırım ve yatırımcı beklediklerini altını çizdi.

İBRAHİM YÜNCÜLER

 

Mersin Deniz Ticaret Odası Meclis Üyeleri ile yapılan röportaj serisinin bu ayki konuğu turizm şirketi sahibi Ali Küçük oldu. Küçük, Mersin’in günden güne daha popüler bir destinasyona dönüştüğünü ancak hala önemli eksikleri olduğunu belirtiyor…

Mersin’in mavi tur potansiyeli olduğuna inandığını vurgulayan Küçük, Ege ve Batı Akdeniz koylarının çok kalabalık ve gürültülü olmaya başladığına dikkat çekerek Mersin’in sakin koy arzulayan kitleleri çekebileceğini söylüyor.

Yat turizminin tepe noktası olarak tanımladığı mavi turdan Mersin’in de mutlaka faydalanması gerektiğini ifade eden Küçük, bunun için yatırım ve yatırımcı beklediklerini altını çiziyor.

ALİ KÜÇÜK KİMDİR?

SORU: Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

A.KÜÇÜK:  45 yaşındayım. Selçuk Üniversitesi Turist Rehberliği mezunuyum. Sınırlı vardiya zabitiyim. Bekarım. Caretta Voyage isimli bir turizm şirketim var. Şirketimizde 14 kişi çalışıyor. Bölgemizde bulunan yerli ve yabancı misafirlerimize havalimanı transfer hizmeti, vize hizmetleri, bölgesel, yurt içi ve yurt dışı tur hizmetleri, otel rezervasyonu hizmetleri sunuyoruz. Profesyonel rehberlerimiz eşliğinde yurt dışından gelen misafirlerimize Anadolu kültür turları ve bölgesel turlar organize ediyoruz. Onlara özel otel rezervasyon hizmetleri veriyoruz. Ayrıca bölgemizde günübirlik yat turları ile kültür turları da organize ediyoruz.

TAŞUCU YAT TURLARINDA NELER VAR?

SORU: Yat turlarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

A.KÜÇÜK: Taşucu bölgesindeki yat turları iki şekilde hizmet verir. İlki düzenli turlardır. Bunlar sabah 10’da başlayıp akşam 17’ye kadar devam eden, 3 koyda yüzme molalı ve öğle yemekli olan ve genellikle 100 kişi ve üzeri teknelerle yapılan turlardır.

İkincisi özel yat turlarıdır. Tekneyi kendinize özel kiralayabilirsiniz. Bu turlar her bütçeye hitap edebilecek fiyat aralıklarındadır. Genellikle 12 kişilik yatlar ile yapılır. Bu turlarda misafirlerimiz yemekleri kendileri getirebilir ya da önceden bilgi vermek kaydıyla sipariş ettikleri menü teknede hazırlanır. Her iki durumda yemekler tekne personeli tarafından servis edilir.


GÜNÜ BİRLİK GEZİ TURU İP UÇLARI

SORU: Günübirlik gezi turlarınızda hangi destinasyonları ziyaret ediyorsunuz? bölgenin turistik cazibe merkezleri nelerdir?

A.KÜÇÜK: Silifke kültür turlarında Uzuncaburç, Aya Tekla Kilisesi, Olba Antik Kenti, Cambazlı Kilisesi, Korkusuz Kral ve Demircili Mezarları, Adamkayalar, Kızkalesi ve Kanlidivane Antik Kenti gibi tarihi yerler ziyaret ediliyor.

Anamur tur rotasında Aydıncık Aynalı Göl, Mahmure Kalesi ve Türkiye’nin en güney noktası olan Anamur Burnu ve Anamurium Antik Kenti bulunuyor.

Mut rotasında ise Yerköprü Şelalesi Alahan Manastırı yer alırken Tarsus rotasında Saint Paul Kuyusu ve Kilisesi, Şelale, Kırkkaşık Bedesteni, Tarsus Evleri, Hazreti Danyal Peygamber Mezarı ziyaret ediliyor.

Saint Paul Kuyusu, Yerköprü Şelalesi, Anamurium Antik Kenti, Aynalıgöl Mağarası ve Kızkalesi tüm destinasyonlar arasında en çok tercih edilenler. 

 

“MOSKOVA’DAN ADANA’YA DİREKT UÇAK SEFERLERİ BAŞLADI”

SORU: Mersin'in turizm potansiyeli hakkında bilgi verir misiniz? yaşanan sıkıntılar, Mersin’in turizmdeki en önemli eksikleri ve alınması gereken önlemler neler?

A.KÜÇÜK: Mersin, turizm potansiyeli çok yüksek bir şehir. Şehir; tarihi, gastronomisi ve doğal güzellikleri ve inanç turizmi potansiyeli ile ziyaretçilerine geniş bir yelpaze sunmaktadır. Şehrin gelişmeye açık yönleri var ve günden güne daha popüler bir destinasyona dönüşüyor. 

Son zamanlarda Rusların ve Bağımsız Devletler Topluluğu Ülkeleri vatandaşlarının Mersin’i keşfetmesiyle Moskova’dan Adana’ya direkt uçak seferleri başladı. Nükleer santralde çalışan ve Mersin bölgesinden ev alan Ruslar çevrelerine Mersin’in reklamını yapıyorlar. Bunların dostları ve akrabaları Mersin’e gelerek tatillerini artık burada yapıyor. Bu hareketlilik sadece Mersin’e değil bölge turizmine de yarıyor. Buraya gelen turistler başta Kapadokya olmak üzere GAP bölgesi Kıbrıs, Konya ve Karaman bölgelerine ilgi gösteriyorlar. Düzenlenen turlarla bu bölgelerde de hareketlilik oluşmaya başladı.

 

“MERSİN’İN TURİZM ALT YAPISI BU SÜRECE YETERİNCE HAZIR DEĞİL”

Ama maalesef Mersin’in turizm alt yapısı bu sürece yeterince hazır değil. Nitelikli konaklama tesisleri, nitelikli turizm personeli ve ulaşım altyapısı ile turizm bir üçgendir. Bu anlamda bölgemizde birçok eksik var. Bölgemiz, gelen turistlere hizmet verme konusunda yetersiz kalıyor.  Şu günlerde Rusya Ukrayna Savaşı’ndan kaynaklı sıkıntılar yaşıyoruz. Rusya’dan bölgemize direkt turlar düzenliyoruz. Ancak savaştan dolayı, para akışı ve transferleri ambargoya takılıyor.

 

EKSİKLER TAMAMLANMALI

Bunun dışında bölgede önemli altyapı eksiklerimiz var. Öncelikle Çeşmeli-Taşucu Otobanı’nın bir an önce bitilmesi gerekiyor. Çukurova Havalimanı’nın açılması ve yurtdışından direkt uçuş trafiğinin başlaması elzem ve önemli.  Ve elbette bölgemizde daha fazla otel projesinin hayata geçirilmesi de gerekiyor.

 

YAT TURLARINA TALEP GÜNDEN GÜNE ARTIYOR

SORU: Yat turlarına olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

A.KÜÇÜK:  15 yıl önce başlayan Taşucu günübirlik yat turlarından sonra bölgede yat sayısı her geçen gün artıyor.  Turlar 12 kişilik özel tekne ve büyük günübirlik yat turları seklinde organize ediliyor. Artık sadece Taşucu değil Narlıkuyu, Kızkalesi, Kumkuyu Aydıncık ve Anamur’a da günübirlik yat turları düzenleniyor. Bu bölgelere de talep günden güne artıyor. Şu anda sözünü ettiğimiz bölgelere verilen hizmetler alt-orta seviyede olup yaz sezonu geldiğinde büyük personel açığı ortaya çıkıyor.

15 yıl önce yatçılığın bu bölgede bu seviyeye geleceğini söylesek bize gülerlerdi.  Burada yatçılığın rağbet görmesinin en önemi sebepleri; korunaklı koyların ve adaların bulunması, deniz suyunun temizliği ve berraklığı.  İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu bölgelerine en yakın ve en temiz deniz bu bölgede.  Oldukça güzel koyların ve plajların olması buraya olan ilgiyi arttırıyor. Burada artık mavi tur yatlarına yatırım yapılması gerekiyor

 

TATİL ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ

SORU: Pandemi ile birlikte insanların tatil alışkanlıklarının değişmeye başladığı, sağladığı izolasyon nedeniyle tatil tercihlerinin yatlara yöneldiği konuşuluyor. Bu konuda sizin gözlemleriniz neler? 

A.KÜÇÜK: Bu görüşe ben de katılıyorum. Pandemi öncesinde büyük günübirlik yatlarla hizmet veriyorduk, bölgede daha az sayıda özel yat vardı. Pandemi ile bu özel küçük yatların sayısında patlama yaşandı. Artık insanlar aileleri ya da dostları ile izole olabilecekleri seçenekler aramaya başladılar. Bu doğrultuda tatil alışkanlıklarının değişmeye başladığını söyleyebiliriz. Küçük özel yatlara ilgi çok arttı. İnsanlar artık 3, 5 ve 7 günlük özel yat turları sormaya, Ege Bölgesi’nde olan hizmetleri artık burada da talep etmeye başladılar.

 

“BUGÜN BÖLGENİN EN ÇOK İHTİYACI OLAN ŞEY MAVİ TURDUR”

SORU: Mavi tur için gereken koşullar nelerdir, Mersin’in mavi tur potansiyelini değerlendirebilir misiniz?

A. KÜÇÜK: Bugün bölgenin en çok ihtiyacı olan şey mavi turdur. Mavi turları artık bölgemizde de başlatmalıyız. Bu şekilde gelen taleplere maalesef cevap veremiyoruz. Taşucu- Anamur- Kıbrıs’ı içine alacak rotalar oluşturulmalı ve mavi turlar düzenlemelidir.

Mavi turda kullanılan yatlar oldukça pahalı ve ciddi anlamda yatırım istiyor. Bu konuda bölgemiz yatırım ve yatırımcı beklemektedir.

Mavi tur yat turizminin tepe noktasıdır. Üst seviyede misafirperverlik ve ağırlamanın müşteriye sunulduğu, mürettebatlı bir hizmettir. Diğer turizm çeşitleri içerisinde müşteri beklentilerinin en yüksek olduğu alanlardandır. Müşterisinden yatına kadar her şey özen ister. Dünyada tatil alışkanlığı böyle olan bir aristokrat kesim vardır. Her yıl farklı destinasyonlarda mavi tur şeklinde tatillerini yaparlar. Genellikle uzun süreli kiralama yaparlar.

 

“BURADA ARTIK KIBRIS’I DA İÇİNE ALACAK ŞEKİLDE TURLARIN YAPILMASININ ZAMANI GELDİ”

Uzun süreli yat turlarında da yine farklı kalite sınıflardan söz edebiliriz. Ekonomik turlar olduğu gibi üst sınırı bulunmayan turlar da mevcuttur. Ekonomik mavi turlar, genellikle teknik ekipmanları tam çalışan temiz ama kamaraları küçük olan yatlarla yapılır.

Bölgemizde Kumkuyu Marina’dan başlayarak Anamur’a kadar bir haftalık turlar başlatılabilir. Yatların barınabileceği koylarımız ve adalarımız var. Bölgemizde yaz aylarında rüzgar sabah doğudan ve kuzeyden eser, öğleden sonra da batı rüzgârları eser. Yazın güneyden asla rüzgar esmez, görülmemiştir. Bu bölgede doğu-batı rüzgarlarına korunaklı onlarca koy ve ada mevcuttur.

Kumkuyu – Anamur / Taşucu- Anamur rotalarında 3- 5 veya 7 günlük rotalar oluşturulabilir. Veya Kumluyu- Anamur – Kıbrıs – Taşucu rotasında 7 veya 10 günlük turlar oluşturulabilir.   Kızlar Hamamı, Boğsak, Tisan Koyu, Barbaros Koyu, Dana Adası, Karatepe Koyu, Deve Limanı, Kurtini Koyu, Anamur Kızıl Liman mavi tura uygun koylardır. Burada artık Kıbrıs’ı da içine alacak şekilde turların yapılmasının zamanı geldi. 

 

MDTO’YA MAVİ TUR İÇİN ÇAĞRI

SORU: Son olarak neler söylemek istersiniz?

A. KÜÇÜK: Aslında Mersin’in yat turizmi ve mavi yolculuk açısından taşıdığı potansiyeli doğru şekilde değerlendirebilmek, Mersin’de yat turizmini geliştirebilmek ve bu bölgede mavi turları başlatabilmek konusunda Mersin Deniz Ticaret Odamızla bir proje geliştirmeye başlamıştık. Ancak araya pandemi girdi ve çalışmalar kesintiye uğradı. Bu proje yeniden hız kazanmalı.

Mavi tura uygun koyların ve adaların tespitini yaparak, mavi tur rotalarını çıkarmalı, buraları destinasyon haline getirmeliyiz. KKTC ile müzakere ederek ortak bir çalışma içinde olmalıyız. Koylar belirlenip rotalar çıkarıldıktan ulusal ve uluslararası arenada tanıtımlar yapmalı ve bölgemize bu konuda yatırım çekmeliyiz.

Mavi tur yatlarını oda kapasiteleri nedeniyle bir tür otel kabul edebilirsiniz. Bu nedenle mavi tur yatırımları bölge konaklama kapasitesinin artışına fayda sağlayacaktır.

Artık Ege ve Batı Akdeniz koylarında yer kalmadı. Koylar çok kalabalık ve gürültülü olmaya başladı. Mersin turizmi, arayış içinde olan ve sakin koyları arzulayan kitleleri çekebilir. Daha fazla gecikmeden koylarımızı ve adalarımızı mavi tur severlere açmalıyız.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA