Denizde de kara da atıklara geçit yok | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Denizde de kara da atıklara geçit yok


 

Mersin’de sıfır atık, sıfır atık mavi, çevre temizliği, arıtma tesisleri, geri dönüşüm, akarsuların ve Akdeniz’in temizliği, deniz kirliliği konusundaki bilimsel çalışmaların titizlikle sürdüğünü açıklayan Vali Pehlivan, “Sorumlu kurumların yetkilerini ve imkanlarını en etkin şekilde kullanarak gerekli adımları atması, elde edeceğimiz olumlu neticelerin nicelik ve nitelik olarak artıracaktır” dedi.

Haber Merkezi

 

Mersin'de, Sıfır Atık, Sıfır Mavi Atık ve Deniz Çöpleri Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapıldı.

Toplantıda, sıfır atık, sıfır atık mavi, çevre temizliği, arıtma tesisleri, geri dönüşüm, akarsuların ve Akdeniz’in temizliği, deniz kirliliği konusundaki bilimsel çalışmalar, eğitim çalışmaları, denetim faaliyetleri ve deniz çöpleri eylem planı gibi pek çok konu ele alındı.

 

‘SIFIR ATIK MAVİ HAREKETİ’

Toplantıda konuşan Vali Pehlivan; “Ülkemizde, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızın kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye bırakılması amacıyla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘Sıfır Atık’ projesi başlatılmıştır.

Cumhurbaşkanımızın saygıdeğer eşi Emine Erdoğan hanımefendi himayelerinde başlatılan ‘Sıfır Atık Mavi Hareketi’ bu projenin devamı niteliğinde olup deniz çöplerine yönelik halkın bilinçlendirilmesi, kirliliğin önlenmesi ve temizlenmesine yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını hedeflemektedir.

 

5 YILLIK MERSİN İLİ DENİZ ÇÖPLERİ EYLEM PLANI DEVREDE

Bu doğrultuda devreye aldığımız ve 2020-2024 yıllarını kapsayan 5 yıllık Mersin İli Deniz Çöpleri Eylem Planı çerçevesinde sorumlu kurum ve kuruluşlarımız ile koordinasyon içerisinde çalışmalarımızı yürütüyoruz ve bundan sonda daha da etkin bir şekilde yürüteceğiz.

Deniz Kirliliğini; karasal kirlilik kaynakları ve denizel kirlilik kaynakları olarak 2 ana başlık altında sınıflandırıyor, akıntı, rüzgar, derinlik gibi doğal faktörleri de göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı gerçekleştiriyoruz.

 

“MERSİN’DE 456 ATIK SU ARITMA TESİSİ VAR”

Atık suların arıtılması konusunda, İlimiz genelinde 456 adet atık su arıtma tesisi var. Bu tesislerden 12 tanesi günlük 5 bin metreküpün üzerindeki debiye sahip ve bu tesisleri Sürekli Atıksu İzleme Sistemi (SAİS) ile online olarak izleniyor. Diğerleri ise numune alınmak suretiyle denetleniyor. İlimizde toplam 334 adet müstakil atıksu arıtma tesisi bulunan tatil sitesi bulunuyor. İçinde bulunduğumuz yaz sezonunda bu gün itibariyle bu tatil sitelerde atıksu denetimi gerçekleştirilerek numuneler alındı. Sanayi tesislerinde ise toplam 83 adet atıksu arıtma tesisinden 42 adet numune alınarak denetim gerçekleştirildi. Denetim faaliyetleri hafta sonu ve mesai mefhumu gözetilmeksizin aralıksız devam ediyor. 

 

GEMİ ATIKLARI İÇİN 14 MERKEZ HİZMET VERİYOR

Gemi atıkları için ticari limanlar, yat limanları ve balıkçı barınaklarımızda toplam 14 adet tesiste atık kabul hizmeti verilmektedir. 8 adet petrol şamandırasına yanaşan gemilerin atıkları da 1 adet lisanslı atık alma gemisi ile alınarak ve atık kabul tesisine taşınıyor.

2022 yılında ilimiz genelinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz tarafından yürütülen çevre denetimleri kapsamında tespit edilen ihlaller sonuncuda toplam 12 milyon 903 bin 702 TL idari para cezası uygulanmıştır. 2023 yılının ilk 6 ayında ise yapılan çevre denetimleri sonucunda 14 milyon 168 bin 61 TL idari cezası uygulanmıştır.

 

“HEPİMİZ HASSASİYET GÖSTERMELİYİZ”

Mersin Deniz Çöpleri Eylem Planı kapsamında; önleme, eğitim, temizlik, denetim ve raporlama faaliyetleri yürütülmektedir. Çevre, bütün canlıların yaşama ortamıdır. Çevre konusunda resmî veya özel her kurumun, kuruluşun, sivil toplumun, ayrıca her bir vatandaşımızın azami hassasiyet göstermesi büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda sorumlu kurumların yetkilerini ve imkanlarını en etkin şekilde kullanarak gerekli adımları atması, var olan çalışma ve faaliyetleri daha da etkinleştirmesi elde edeceğimiz olumlu neticelerin nicelik ve nitelik olarak artıracaktır.” dedi.

Toplantıda, çevre konusunda yürütülen çalışmalar hakkında Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Yardımcısı Murat Kuş ve ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Devrim Tezcan tarafından sunum yapıldı.

Önümüzdeki süreçte yapılacak çalışmalar ve koordinasyon gerektiren konularda değerlendirme ve bilgi alışverişinde bulunuldu, muhtelif kararlar alındı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA