Oyuncu seçimi için yapay zekâ algoritması geliştirildi | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Oyuncu seçimi için yapay zekâ algoritması geliştirildi


 

Türk sinemasında bir ilk gerçekleşti. Mersin Üniversitesi’nin desteklediği proje kapsamında Türk sinema sektöründe oyuncu seçimi için yapay zekâ algoritması geliştirildi.

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi’nin (MEÜ) desteklediği ve yürütücülüğünü Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı’nın yaptığı proje kapsamında Türk sinema sektöründe oyuncu seçimi için yapay zekâ algoritması geliştirildi. Projede, Fen Fakültesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Ali Can Günhan ile birlikte Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Kamil Topal da yer alıyor.

Yapay zekânın sinema sektöründe etkin kullanımının gösterilmesinin amaçlandığı proje ile ilgili bilgiler veren Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı, yapılan araştırmanın Türk sinema sektöründe çığır açıcı bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Yaklaşık iki yıl süren bu çalışmamızla, Türk sinema sektöründeki oyuncuların performansı incelenmiş ve kariyerlerindeki zirve noktası yapay zekâ yardımıyla (yüzde 93 olasılıkla) tahmin edilebilmiştir. Böylece gerek oyuncu ajansları gerekse oyuncuların kişisel kariyerleri açısından yapay zekâya dayalı bir başarı ölçütü ortaya konmuştur.” dedi.

Çalışma sonuçlarına göre sektörde 55 yaşın oyuncular için kritik bir yaş olduğunu belirten Prof. Dr. Gökhan Barış Bağcı, “Bu yaştan önce erkek oyuncular daha fazla projede yer alırken, 55 yaşından sonra bu durumun kadın oyuncuların lehine döndüğü görüldü. Bir diğer dikkat çeken bulgu da sektördeki oyuncuların yüzde 75'inin bir filmde rol almış olup, sadece yüzde 1’inin de 35 yılı aşkın kariyer uzunluğuna sahip olması.” ifadelerini kullandı.

Ortaya çıkan bu durumun Türk sinema ve dizi sektöründe uzun, verimli ve başarılı bir kariyere sahip olmanın zor olduğunu gösterdiğini ifade eden Prof. Dr. Bağcı, “Başarının bu kadar zor olduğu bir sektörde, yapay zekâ temelli bir başarı ölçütünün ortaya konabilmesi pratik yararları açısından da önemlidir. Gelecekte, bu çalışmada geliştirilen yapay zekâ tabanlı yöntemin, sporcuların ve şirketlerin performanslarının analizine de uygulanmasını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA