İHD: Yalnız değilsiniz | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İHD: Yalnız değilsiniz


 

İHD Mersin Şubesi, her kayıp yakınlarına saldırı ve gözaltıları protesto ederek, kayıp yakınlarının yalnız olmadığını belirtti.

BARIŞ ÇOBAN

 

İnsan Hakları Derneği Mersin Şubesi (İHD) ve kayıp yakınları,  “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” eylemlerinin 755’inci haftasında polis şiddetine, baskı ve gözaltılara ilişkin Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Mersin Şubesi (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği Mersin Şubesi (ÇHD), Mersin Demokrat Avukatlar Grubu (DAG) da destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan İHD Mersin Şube Başkanı Gazi, 18 yıl önce, 27 Mayıs 1995'te gözaltında kaybolan yakınlarını ve siyasi cinayetlere kurban giden yakınlarının faillerini arayan bir grup insanın, her Cumartesi günü Galatasaray Meydanı'nda toplanmaya başladığını anımsattı.

 

GÖZALTI, KELEPÇE, BASKI…

“Cumartesin İnsanları pankart açmadılar, slogan atmadılar. Sadece her hafta Galatasaray Meydanı'nda, gözaltında kaybolan yakınlarından birinin öyküsü anlattılar” diyen İnci, “Cumartesi İnsanları, yakınları ve yakınlarının failleri bulunsun istiyorlardı. 25 Ağustos 2018 tarihinde gerçekleştirilen Cumartesi İnsanları 700. hafta buluşması, dönemin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatı doğrultusunda Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından yasaklandı. Cumartesi İnsanları'nın alana girişine izin vermeyen polis, anneler ve yakınlarının oturduğu pek çok noktaya biber gazi ve plastik mermiyle saldırdı. Birçok kayıp yakını ve hak savunucusu gözaltına alındı. Anayasa Mahkemesi, Cumartesi İnsanları 700. Hafta buluşmasına yönelik müdahalenin hak ihlali olduğuna kararı verdi. Buna rağmen hala Galatasaray Meydanı girişine izin verilmiyor. Cumartesi İnsanları her hafta alan girişinde polis ablukası altına alınarak darp ediliyor, kelepçelenerek gözaltına alınıyorlar. Birçok baro başkanı ve temsilcilerinin de katıldığı 956. hafta buluşmasında Cumartesi insanları, anneler ve insan hakları savunucuları yine kelepçelenerek gözaltına alındı. Anayasal hükümlerin ve AYM kararının uygulanması çağrısında bulunmak adına basın açıklaması yapmak isteyen Baro Başkanları ve temsilcileri engellendi.

 

BARIŞÇIL BİR EYLEM

Bir hukuk devletinde yakınlarının ve onların faillerinin bulunmasını istemekten daha insani bir talep, sırf bunun için bir araya gelmekten daha barışçıl bir eylem olamaz. Barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşleri Anayasa'da güvence altına alınmış en temel haklardandır.

Cumartesi İnsanları buluşması ne kadar hak temelli ve insani ise onlara yapılan saldırılar da bir o kadar hukuk ve insanlık dışıdır. Anayasal güvenceye ve AYM kararına rağmen Cumartesi buluşmalarının engellenmesi Anayasa tanımazlıktır. Cumartesi İnsanları'nın en temel hakları, toplanma haklarına müdahale sonlandırılsın. Yakınları ve yakınlarının failleri bulunsun, tüm failler yargılansın” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA