2 bin TOKİ konutu için 3 yıl geçti çivi bile çakılmadı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

2 bin TOKİ konutu için 3 yıl geçti çivi bile çakılmadı!


 

Mersin’de 2019’da kurası çekilmesine rağmen hala evlerine kavuşamayan 2000 sosyal konut hak sahibinin mağduriyeti TBMM’ye taşındı. İYİ Parti Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 3 yıldır çivi bile çakılmayan projenin ne zaman yapılarak, teslim edileceğini sordu.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de yaklaşık 3 yıl önce kuraları çekilmesine rağmen hala çok bir ilerleme kaydedilemeyen 2 bin adetlik TOKİ projesinin mağdurları evlerini isterken konu bu defa Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşındı.

İYİ Parti Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, TBMM’ye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, 2 bin adetlik TOKİ hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesine ilişkin çalışmaların akıbetini sordu.

3 YIL GEÇTİ, ÇİVİ BİLE ÇAKILMADI

TOKİ’nin bir çok ilde olduğu gibi Mersin’de re hak sahiplerini mağdur ettiğini savunan Kocamaz, “Kentimizde 3 yıl önce kuraları çekilmesine rağmen 2 bin konut için bugüne kadar bir çivi bile çakılmamıştır. Bu bilgiler ışığında; TOKİ tarafından yapılması planlanan ve 3 yıl önce kuraları çekilen konutlar hak sahiplerine niçin bugüne kadar teslim edilmemiştir.

 

NE ZAMAN YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?

Arsa tahsisi bile yapılmadan hangi gerekçelerle ve neye dayanarak 2 bin konutun kura çekimi yapılmıştır? Bu konuda öncelikli arsa tahsisinin yapılması gerekmiyor muydu?

Aralarında 400’ü engelli ve 178’i şehit ailesi olmak üzere toplam 2 bin dar gelirlinin kuraları bile çekilmiş bulunan konutları ne zaman yapmayı ve teslim etmeyi düşünüyorsunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mıdır” diyerek, sorularına yanıt istedi.

 

VALİ PEHLİVAN, ‘İNŞAAT İHALESİ YAPILDI’ DEMİŞTİ

Öte yandan hak sahibi mağdurlar geçtiğimiz günlerde Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan’ı ziyaret ederek, çalışmalar hakkında son duruma ilişkin bilgi edinmişti. Vali Pehlivan da bu ziyarette, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ülke genelinde hayata geçirilecek, 250 bin konutluk ‘Cumhuriyet Tarihinin En Büyük Sosyal Konut Hamlesi’, ‘İlk Evim Projesi’ kapsamında, TOKİ tarafından Mersin’de inşa edilecek olan 5 bin 100 konutla beraber toplamda 7 bin 100 sosyal konut yapılacağını belirtti.

İlk etapta 2019 yılında kurası çekilerek hak sahipleri belirlenen 2000 sosyal konutun inşa edileceğini Pehlivan, bu proje için gerekli inşaat ihalesinin TOKİ tarafından yapıldığını belirtti.

BOZÖN VE BELEDİYE YER SEÇİMİNE TEPKİLİ

Öte yandan Mezitli’nin Bozön Mahallesi’ndeki arazilerin kamulaştırılarak yapılması gündeme gelen 2 bin adetlik toplu konut projesine ağaç kesimi ile çevre tahribatı yaratılacağı iddiasıyla Mezitli Belediyesi ve Bozön sakinlerince tepki gösterilmişti.

Belediye ve yöre sakinleri İmar Planı'nda 'Tarım Alanı' olarak görünen, özel şahısların mülkiyetindeki taşınmazlarının da bulunduğu alan için ihale yasası, imar yasası, kamulaştırma yasası yok sayılarak başlatılan kamulaştırma çalışmaları eleştirilmişti.

Söz konusu inşaat alanının imar planı ve mülkiyet sorunu çözümlenmeden Bozön Mahallesi’nde sondaj çalışmalarına başlanmasına tepki gösteren Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, yasal işlemler yerine getirilmeden inşaat ruhsatı verilmeyeceğini vurgulayarak, TMMOB'a bağlı odaları ve STK'ları yasal haklarını kullanmaya çağırmıştı.

 

HAK SAHİPLERİNDEN SEÇER VE TARHAN’A ENGELLEME SUÇLAMASI GELMİŞTİ

TOKİ 2 bin konut hak sahipleri ise Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptıkları basın açıklaması ile mağdur edildiklerini savunarak, projenin Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan engellendiğini ileri sürmüştü.

TOKİ Mağdurları adına basın açıklamasını okuyan Ayşe Kılınç, Mersin kamuoyunu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’i duyarlı olmaya davet ederek, “Gecikme ile ilgili yetkililer yer olmadığın bildirdi sonrasında ise sağ olsunlar yoktan var edip, orman vasfını yitirmiş olan yerleri, ormandan çıkarıp verdiler. Karar Resmi Gazetede yayınlandığı gece, o bir yıl boyunca ‘sesimiz ol, mağduruz, perişanız başkanım’ diye yalvardığımız başkan, ‘Ormanı katlediyorlar, ağaç kesiyorlar’ dedi.

Cumhurbaşkanının imzaladığı üç yerin biri, belediyenin olduğu için kıyamet koptu. Türkiye'nin yüzde 80'inde TOKİ bitti. İnsanlar evlerinde oturuyor. Mersin'de ise daha kazma vurulmadı. Tek sorumlusu Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’dir. 250 bin konut için başvuranlar da bilsinler, Seçer ilk seçildiğinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı göndermiş ‘toplu konut istiyor musunuz’ diye. Seçer, ‘hayır’ demiş. ‘TOKİ'ye alerjimiz var’ gibi söylemleri var.  Biz hiçbir şeyi unutmayacağız. Hele ki Başkan Seçer’in bizim için bir haber yapmamasını hiç unutmayacağız” demişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA