Kazakistan’da Mersin daveti ilgi çekti | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Kazakistan’da Mersin daveti ilgi çekti


 

Türkler’in ata toprakları, tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından Kazakistan, Medya ve Turizm Forumu ile kapılarını yeni keşiflere açtı. Kazakistan’ın turizm gözdesi olma yolundaki Konaev kentindeki buluşmada Mersin ile işbirliği çağrılarına olumlu yanıt verildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Göçebe kültürünü yansıtan bir eski Türkçe sözcük olan ‘gezinmek’ anlamına gelen ‘kazak’ ve Farsça eklerle ‘gezginlerin ülkesi’ olarak çevrilen Kazakistan, turizm atağı için harekete geçti.  

Ata toprakları olması nedeniyle Türkiye için yolun başlangıcı da denilebilecek, tarihi İpek Yolu’nun önemli duraklarından Kazakistan, Medya ve Turizm Forumu ile kapılarını yeni keşiflere açtı.

Kazakistan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı tarafından 20-24 Temmuz 2023 tarihleri arasında düzenlenen 1. Uluslararası Medya ve Turizm Forumu, 17 ülkeden 200’den fazla gazeteci, turizm sektörü uzmanı, sivil toplum kuruluşu temsilcisinin katılımı ile Konaev kentinde gerçekleştirildi.

Etkinliği Türkiye’den katılan az sayıdaki isimden biri de gazetemiz sorumlu yazıişleri müdürü Hediye Eroğlu oldu. Eroğlu izlenimlerini siz değerli okuyucularımız için derledi.

KAZAKİSTAN’IN ÇATISI, TARNI DAĞLARI NEFES KESTİ

Program kapsamında öncelikle Kazakistan’ın tarihi ve doğal güzelliklerini keşfeden gazeteciler, ilk karşılarına çıkan mahzara olan Orta Asya’nın sınırlarını belirleyen Kazakistan’ın çatısı Tanrı Dağları ile adeta büyülendi…

Ardında Çin, önünde Kırgızistan’ın uzadığı Kazakistan’da milyonlarca yıllık varlığıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde parlayan yıldız olarak öne çıkan Tanrı Dağları, kartpostalları andıran eşsiz manzarası ile gazetecilerin nefesini kesti.

ÇARIN KANYONUNDA ZAMAN, MEKAN YOK OLDU…

Gazeteciler daha sonra zamanın ve mekanın yok olduğu dünyanın en büyük ikinci kanyonu olan; Kazakistan Çarın Kanyonunu gezdi.

Cengizhan’dan beyaz kurt ve kartallara çeşitli efsaneler ve mitlere ev sahipliği yapan kanyonda sınırlar ötesi bir gezi imkanı bulan gazeteciler, görsel şölen sunan milli parkın güzelliklerini sosyal medya paylaşımları sayesinde dünyayla buluşturdu.

 

UÇSUZ BUCAKSIZ BOZKIRLARDAN YEŞİL STEPLERE…

Uçsuz bucaksız bozkırı, kardeşlik bağının verdiği kaynaşma ile aşarak öz Türkçe’nin sunduğu iletişim imkanıyla gelecekte yapılabilecek işbirlikleri için zemin hazırlama imkanı bulabilen gazeteciler ve turizmciler, steplerin eteğinde bol oksijen, yeşil ve doğal güzellikler eşliğinde kaynaştı.   

GAZETECİLER BEYİN FIRTINASI YAPTI

Kültürel geziler ve buluşmalar ile artık anlaşabilen, kültürel paylaşımlarda bulunabilen gazeteciler son gün ise 1. Medya ve Turizm Forumunda beyin fırtınası yaptı.

Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali, Almatı Bölgesi Belediye Başkanı Marat Sultangaziev, Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Zoyahmergenkızı önderliğindeki etkinlikte, Türk dünyası ile Avrupa’daki soydaş gazeteciler turizm adına yapılabilecekleri masaya yatırdı.

Uzmanları sunumlar yaparak katkı sağladığı akademiden sektörün önde gelen gazetecilerinin paylaşımları ile interaktif bir ortamda gerçekleşen forumda, turizm ve medya adına çeşitli içerik, fikir ve önerilere imza atıldı.

 

KAZAKİSTAN’IN MODERN ALTIN ADAMI; SIRADIŞI BAKAN KIDIRALİ!

Ancak forumun öne çıkan ismi Enformasyon ve Sosyal Kalkınma Bakanı Prof. Dr. Darhan Kıdırali oldu…

Sıradışı bakan, entelektüelliği, Türk dünyasına yönelik hakimiyeti ile herkesi etkisi altına aldı. Mersin’den giden gazeteciye ‘Herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine’, Fransa’dan bir gazeteciye ise, ‘önerilerinize Fransız kalmayacağız’ diyerek ince nüans ve espriler içeren yanıtları ile diyaloglarda bulunması ile adeta modern Kazakistan’ın ‘altın adamı’ olarak nitelendirildi.

 

GİZLİ KAHRAMAN MARAT SULTANGAZİEV…

Ve dev bu buluşmanın gizli kahramanı, Almatı Bölgesi Belediye Başkanı Marat Sultangaziev…

Eski başkent Almatı’nın sönmeyen yıldız olarak kalması, yeni keşiflere kapı açmasını sağlamak adına Konaev kentini turizm şehrine dönüştürmek için adeta seferberlik ilan eden, Sultangaziev, yatırım, tanıtım ve pazarlama için elini taşına altına koymaktan çekinmeyen bir idarecinin yapabileceklerinin de başarılı bir örneği oldu.

Konaev’in plaj müdavimleri için popüler bir hafta sonu destinasyonu olarak hizmet vermenin ötesine taşımak için balon turizmi ile uçsuz bozkırı ve eşsiziz steplerin kuş bakışı seyrine imkan sunan fark yaratan projelere destek veren Sultangaziev’in başarılı çalışmaları ile en fazla 5 yıl içerisinde bölgenin önemli bir turizm üssüne dönüşmesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

SINIR TANIMAYAN GAZETECİ; NAZİYA ZOYAHMERGENKIZI

Adeta sınırları aşarak kıtalar arası kurduğu diyaloglarla ülkesinin tanıtımına, gelişimine büyük katkı sunan Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı Başkanı Naziya Zoyahmergenkızı ise Kazakistan’ın şansı olarak etkinlikte öne çıkan isim oldu.

İmza attığı başarılı çalışmalarla Türkiye’den, Türk dünyasından Avrupa’ya gazetecilerin rol modeli, kadın meslektaşlarının gururu olan Naziya Zoyahmergenkızı, gazetecilik mesleğine umut, ülkesine ışık ve Türk dünyasına önder olması, insanlığa gelecek için değer katması ile adını tarihe altın harflerle yazdıracak isimlerden biri olduğunu bir kez daha ortaya koydu…  

 

MERSİN DAVETİ İLGİ ÇEKTİ

Gazetecilerin Bakan Kıdırali ve Başkan Sultangaziev ile yaptığı özel toplantıda, Mersin ile turizm alanında yapılan işbirliği çağrısı ilgi gördü.

Turizm alanında deneyim alışverişinde bulunmak üzere Mersin davetine sıcak bakan Bakan Kıdırali ve Başkan Sultangaziev, Mersin ile temaslarda bulunabileceğini açıkladı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA