Lozan Barış Antlaşması onurumuzdur! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Lozan Barış Antlaşması onurumuzdur!


 

Lozan Barış Antlaşması’nın Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş bir siyasi zafer olduğunu söyleyen ADD Mersin Şube Başkanı Erkan, " Emperyalizme karşı savaş alanlarında ve masada verilen bu çetin mücadele tüm mazlum milletlerin bağımsızlıklarını kazanma yolunda bir ilk ve örnek olmuştur" dedi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (CYDD), EĞİTİM İŞ, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED), 29 Ekim Kadınları Derneği (29 EKİM DER) ve  Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD) Mersin Şubeleri, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde Lozan Barış Anlaşması'nın 100.yılına ilişkin ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı, ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan okudu.

 

BENZERİ OLMAYAN BİR SİYASİ ZAFER

Açıklamaya Mustafa Kemal Atatürk'ün Lozan Barış Anlaşması'na ilişkin görüşünü dile getirerek başlayan ADD Mersin Şube Başkanı Serdar Erkan, "Mustafa Kemal Atatürk, Nutuk'ta, 24 Temmuz 1923' de İsviçre'nin Lozan kentinde başta İngiltere, Fransa, İtalya olmak üzere imzalanan emperyalist devletlerle Barış Antlaşması için 'Bu antlaşma, Türk ulusuna karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikast girişiminin yıkılışını bildirir bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri görülmemiş siyasi bir zafer eseridir' demiştir" ifadelerini kullandı.

 

DÜNYA BARIŞININ SAĞLANMASINDA VE SÜRDÜRÜLMESİNDE TÜRKİYE KİLİT DURUMA GELDİ

Bu antlaşmanın, yedi düvele karşı savaş meydanlarında yapılan kanlı mücadeleler ve boğuşmalar sonucu kurulan genç ve çağdaş Türkiye Cumhuriyeti'nin dünya milletler ailesine katılmasını sağlayan bir belge olduğunu söyleyen Erkan şöyle devam etti: "Bu barış antlaşması ile Anadolu topraklarında yüzyıllardan beri ilk defa halkımız 100 yıldır, haklı ve zorunlu kaldığımız 1974 Kıbrıs Barış harekatı ile bölücü terör eylemleri ve güney sınırımızdaki sınırlı harekatlar dışında, barış ve huzur İçinde yaşamaktadır. Anadolu'da üç dört kuşak babalar çocuklarını sevebilmiş, kadınlar dul, çocuklar yetim kalmamıştır. Bu antlaşmanın devamı olan Montrö Boğazlar sözleşmesi ile Çanakkale ve İstanbul Boğazları 20 Temmuz 1936 da Türkiye Cumhuriyetinin denetimine geçmiştir. Bugün dahi Ukrayna Savaşının neden olacağı 3. Dünya savaşının önlenmesi ve Dünya barışının sağlanmasında ve sürdürülmesinde Türkiye'yi kilit durumuna gelmiştir.

 

SEVR DAYATMALARI BOŞA ÇIKARTILDI

Bu antlaşmanın yine devamı olan Hatay'ın 1939 da anavatana katılmasıyla İskenderun'un bir Türk körfezi olması sağlanmış, Güneyimizdeki ve Doğu Akdeniz'de ülkemize ve mavi vatana yönelik yeni emperyalist tehditler ve yeni Sevr dayatmaları boşa çıkartılmaktadır.

Bu nedenlerle ülkemizin kurucusu büyük önder Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünya'da Barış" vizyonu, bugün Lozan Barış Antlaşması ile sürdürülmektedir. Lozan Barış Antlaşmasının 100. Yılını görebilmek bugünkü kuşaklara kısmet olmuştur.

 

YUNANİSTAN ANTLAŞMAYA UYMUYOR

Bu antlaşma, milyonlarca kişinin öldürüldüğü sıcak ve soğuk savaşlar ve bölgesel çatışmalar yüzyılı olan 20.yüzyıldan, 21.Yüzyılda devam edebilen ender antlaşmalardan biridir. Bu antlaşma hakkında 100 yıldır söylenen tüm yalanlar bugün boşa çıkmıştır.

Öte yandan, bugün komşumuz Yunanistan'ın Lozan Barış Anlaşmasına aykırı olarak, Meis adası silahlandırmakta, Ege Denizinde karasularımız içindeki bir çok küçük kayalık ve adaları işgal etmekte, Türkiye'yi denizden kuşatarak Lozan Barış Antlaşmasını ihlal etmektedir. Gelecekte barışın sürdürülmesi için işgal ve ihlallerin önlenmesi Türkiye'yi yöneten iktidarların sorumluluğundadır.

Sınırlarımızın güneyinde ve kuzeyinde devam eden savaşlar ve çatışmalara rağmen ülkemiz bölgesinde, Lozan Barış Antlaşması sayesinde bir barış adası olarak varlığını sürdürmektedir ve ebediyete kadar sürdürecektir.

 

EMPERYALİZME KARŞI KAZANILAN BÜYÜK BİR ZAFER

Lozan Barış görüşmeleri sürecinde, başta İngiltere olmak üzere emperyalist devletlerin kayda geçmeyip hatıralarda anlatılan kibirli tutumlarına karşın, başarıyla ve soğukkanlılıkla götürülen süreç Dünya diplomasi tarihine geçecek olaylarla doludur. Emperyalizme karşı savaş alanlarında ve masada verilen bu çetin mücadele tüm mazlum milletlerin bağımsızlıklarını kazanma yolunda bir ilk ve örnek olmuştur. Bu antlaşmanın mimarları olan başta Mustafa Kemal Atatürk ile 2. Cumhurbaşkanımız İsmet İnönü ile müzakere heyetinde emek veren herkesin aziz hatıraları ve mücadeleleri önünde saygı ile eğiliyoruz.

Bu bağlamda, bu hafta 29 Temmuz Cumartesi günü saat 17:30 da Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde T.C Yenişehir Belediyesi ile ortak gerçekleştireceğimiz ve İnönü Vakfı Başkan Yardımcısı Gülsün Bilgehan tarafından verilecek kutlama etkinliğine tüm yurttaşlarımızı davet ediyoruz.

Lozan Barış Antlaşmasının 100. Yıldönümü ulusumuza ve tüm insanlık ailesine kutlu olsun..!"

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA