Hal’de yevmiyelere zam krizi büyüyor | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hal’de yevmiyelere zam krizi büyüyor


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sebze Meyve Toptancı Hali’nde günlük yevmilerine zam yapılması talepleri kabul görmeyen işçilerin eylemi sürüyor. Dün kısa süreli iş bırakma eylemi yapan ancak sonuç alamayınca bugün de benzeri bir protestoya imza atan işçiler, görüşmelerden sonuç alınamaması halinde Pazartesi günü geniş çaplı bir eyleme imza atmaya hazırlanıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Mersin, ürünlerin pazarlanması ve transferi konusunda da bölgede etkin bir rol üstleniyor.

Bölgede yetişen ürünlerin birçoğu Mersin Büyükşehir Belediyesi Hal Kompleksi aracılığıyla ülkenin birçok yerine nakliye edilirken, bu yönüyle önemli konumda bulunan Hal Kompleksi’nde, hem üreticiyi hem esnafı rahatlatmak ve gelirlerini arttırmak adına Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmalar yapılıyor.

 Mersin Büyükşehir Belediyesi, idaresindeki 800 hektar alan üzerine kurulu, bin 500’e yakın iş yerine sahip ve günde 10 bin civarında aracın sevkiyat yaptığı Hal Kompleksi, dünyada 3’üncü ve Avrupa’nın en büyük ikinci tesisi olarak hizmet veriyor.

 

YEMEK-ÇAY MOLALARI GASP EDİLİYOR

Ancak halde yaklaşık bin emekçinin görev yaptığı narenciye paketleme tesislerinde ki hak kayıpları ile ilgili mağduriyetleri ise son bulmuyor.

Günlük 450 TL olan yevmiyelerin 550 TL yapılması talebiyle dün hal kapısı önünde toplanarak kısa süreli iş bırakma eylemi yapan 500’e yakın işçi, ayrıca yemek ve çay molası gibi haklarının da verilmediğini savunarak, iş barışını bozan kölelik şartlarında çalışmaya mahkum edildiklerini öne sürdüler.

İŞÇİLER ÖRGÜTLENEREK HAK ARAYACAK

Dün yapılan eyleme Mersin Güvensiz İşçiler Derneği (GİŞDER) de destek verirken, işverenler ile yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuca imza atılamadı.

Bunun üzerine işçiler bugün de yine sabahın erken saatlerinde hal kapısında bir araya gelerek kısa süreli iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İşçilere GİŞDER ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Mersin Milletvekili Ali Bozan da destek verdi.

Haklarını isteyen işçiler patronların bu taleplerin kabul etmemesi üzerine GİŞDER çatısı altında örgütlenerek mücadeleyi sürdürme kararı aldı.

Ayrıca hal işçileri görüşmelerin olumlu neticelenmemesi halinde 10 Temmuz pazartesi günü geniş çaplı bir iş bırakma eylemine imza atmaya hazırlandıklarını duyurdular.

 

TÜM HALLERDE GÜNLÜK YEVMİYE 550 TL

GİŞDER Başkanı Nedim Aydınalp, Mersin Hal kompleksindeki emekçilerin hak arama mücadelesine kenttin de destek vermesi gerektiğini söyleyerek, “Biz dernek olarak bu arkadaşlarımızın her zaman yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz. Ancak kentin bu soruna sırt dönmemesi gerekir. Bu bir mağduriyet, hak arama mücadelesidir. Bugün bölgemizde ki tüm hallerde günlük yevmiyeler 550 TL iken Mersin Hali’ndeki işletme sahiplerinin 450 TL’de ısrar etmesi anlaşılabilir değildir.

Toplumun en alt gelir grubu olan bu emekçi arkadaşlarımız ayda 20-25 gün çalışsalar dahi bir asgari ücret kadar para ellerine geçmemektedir. Oysa bugün artan hayat pahalılığı, enflasyon nedeniyle hem asgari ücrete hem memur maaşlarına zamlar yapılmaktadır. Peki toplumun bu en az kazanan kesimine neden hak ettiği zam verilmemektedir?” dedi.

 

KÖLELİK DÜZENİNE KARŞI YETKİLİLER HAREKETE GEÇMELİ

Öte yandan iş barışını ve huzurunu bozan Hal Kompleksi içerisindeki kötü çalışma şartlarının da bir diğer önemli sorun olduğunu dile getiren Başkan Aydınalp, bu konularda da iyileştirme yapılmasını talep ettiklerini söyledi. Binlerce insanın her gün saatlerce iş üretmek için çaba sarf ettiği böylesine devasa bir komplekste yemek ve çay molaları dahi gasp edilerek adeta kölelik düzeninde bir çalışma ortamı yaratılmak istenmektedir. Bu durum kabul edilemez. Gerek ilgililer gerekse de yetkililer yaşana bu mağduriyetlerin giderilmesi için harekete geçmelidir.

 

OMUZ OMUZA VEREREK ÜSTESİNDEN GELECEĞİZ

Bu noktada emekçi arkadaşlarımıza da önemli sorumluluklar düşmektedir. Yaşadıkları mağduriyetleri ancak örgütlenerek aşabileceklerini, omuz omuza vererek üstesinden gelebileceklerinin bilincine varmalıdırlar. Ki zaten emekçi arkadaşlarımız da bunu görmüş olacak ki derneğimize üye olarak GİŞDER çatısı altında haklı mücadelelerini sürdürme kararı almışlardır. Her geçen gün Halk Kompleksinde çalışan daha çok işçi derneğimize üye olmaktadır. Emekçi arkadaşlarımız ile bu mücadeleyi sürdürmekte kararlıyız” diye konuştu.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA