Sinek sorunu isyan ettiriyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sinek sorunu isyan ettiriyor!


 

Mersin’de her geçen gün artan sinek sorunu vatandaşı isyan ettiriyor! Larva - kuluçka döneminde yeterince ilaçlama yapmamakla eleştirilen uzmanlar, başta Büyükşehir olmak üzere tüm belediyelerin bugün yaptığı ilaçlamanın soruna çözüm üretemeyeceği görüşünde. Uzmanlar ayrıca larva ve kuluçka dönemi yerine bugün yapılan aşırı ilaçlamaların insan sağlığını tehlikeye atabileceğinin de altını çiziyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Kentte son günlerde artan sıcaklıklar ile birlikte giderek daha da büyük bir sorun haline gelen sinekle mücadele vatandaşı isyan ettirir hale getirdi. Özellikle küçük çocukların büyük sıkıntı yaşardığı sinek sorunu ile ilgili uzmanlar, yerel yönetimleri doğru ve zamanında ilaçlama yapmaya çağırıyor.

 

DEPREM ÇALIŞMALARI SİNEKLE MÜCADELEYİ SEKTEYE Mİ UĞRATTI

Sinekle mücadeleye karşı en etkili yöntem olan larva ve kuluçka dönemlerinde yapılması gereken ilaçlamaların özellikle 6 Şubat depremleri sonrasında sekteye uğradığı bilinirken, bugün yaşanan istila sorununda bu konunun önemli etkisi olduğuna inanılıyor.

Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere kentteki hemen hemen tüm belediyelerin sinekle mücadelede bugünleri öngöremeyerek Nisan – Mayıs aylarında yapılması gereken ilaçlı mücadeleyi deprem bölgesine gönderilen ekipler nedeniyle yapamadığı iddiaları gündeme geldi.

 

ZAMANINDA YAPILMAYAN AŞIRI İLAÇLAMA İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI

Mersin Tabip Odası’nda önceki dönem başkanlık da yapan Dr. Mehmet Antmen, “Kentte hissedilir bir sinek sorunun yaşandığını söyleyebiliriz. Bunun en temel nedenlerinden biri haşereyle mücadeleye geç başlanması. Sinekler ortaya çıktıktan sonra değil larva döneminde yani Nisan ve Mayıs ayında bu mücadeleyi yeterince yapmaz, bu larvaları bitirmezsen Haziran Temmuz’da yaptığın mücadele işe yaramıyor. Ama maalesef bu dönemsel uygulamalar uyulmuyor.

Öte yandan haşereye karşı ne kadar çok ilaç çıkarsan bu defa da halk sağlığı bundan olumsuz etkileniyor. Bunlar palyatif tedaviler sorunu kökten çözecek önlemler değil. Bu saatten sonra ne kadar mücadele yapılsa da bu sorunu kış aylarına kadar yaşamaya devam edeceğimiz görünüyor” dedi.

“İLAÇLAMA YAPIYORUZ” SAVUNMASI

Larva ve kuluçka döneminde yeterli ilaçlama yapmayarak bugün sorunun büyümesiyle eleştirilen belediyeler ise sık sık ilaçlama çalışması yaptıklarına dair açıklamalarda bulunmakla yetiniyor.

Sinekle mücadelede en çok eleştirilen kurumların başında gelen Mersin Büyükşehir Belediyesi, son yaptığı açıklama ile vatandaşların yaz aylarını huzurlu ve rahat bir şekilde geçirebilmeleri için, haşere ile mücadele çalışmalarını etkili bir şekilde sürdürdüğünü bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada yaz aylarının gelmesiyle, yıl boyunca düzenli olarak gerçekleştirilen ilaçlama çalışmalarına hız kazandıran Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’na bağlı ekiplerin, kent genelinde belirlenen 160 bin noktada düzenli olarak ilaçlama yaptığı belirtildi.

Büyükşehir ekiplerinin; biyolojik ilaçlamanın yanı sıra, sinekle mücadelede etkin rol oynayan aromatik bitki dağıtımı ve Tarımsal sulama amaçlı kullanılan havuzlara bıraktığı Lepistes balıkları ile de mücadelesine devam ettiği de açıklamada yer buldu.  

 

“TÜRKİYE'DE HAŞERE İLE MÜCADELEDE KULLANILAN EN KALİTELİ İLAÇLARI ALIYORUZ”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak haşere ile mücadeleyi 16 bin kilometrekarenin tamamında 365 gün boyunca sürdüklerini belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, “Türkiye'de haşere ile mücadelede kullanılan en kaliteli ilaçları alıyoruz. Avrupa Birliği normlarında, Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı toksikoloji ve ekotoksikoloji raporu olan ilaçları tercih ediyoruz. Bunlar kaliteyi artırıyor. Vatandaşımızın sağlığı, huzuru ve rahatı konusunda asla taviz vermiyoruz” dedi.

İki hafta öncesine kadar etkili olan yağışların, su ortamında çok çabuk üreme özelliği gösteren sivrisineğin larvalarını yumurtalarını bırakmasına olanak tanıdığına dikkat çeken Halisdemir, “Sivrisinekler her seferinde yaklaşık 400’e yakın yumurta bırakabiliyor. Ekiplerimiz bu yumurtaları düzenli olarak takip ediyor, buluyor ve bertaraf ediyor. Mersin genelinde sivrisineklerin üreyebildiği 160 bin nokta var. Bu noktalara düzenli olarak ilaçlama yapıyoruz. Havalar ısınmaya başladığı ve yağış olmayacağı için, çok kısa sürede tamamını kontrol altına alacağız” ifadelerine yer verdi.

 

“ÇÖPLERDEN SIZAN SULAR VE ATIKLAR, HAŞERELERİN ÜREMESİNE NEDEN OLABİLİYOR”

Vatandaşlara çağrıda bulunarak, evsel atıklarını konteynerlere atmalarını ve atarken de poşetleri sıkı bağlayarak dağılmamasını sağlamalarını isteyen Halisdemir,  “Haşere ürememesi için bu işlemler çok önemli. Çünkü çöplerden sızan sular ve atıklar; sinek, sivrisinek ve diğer haşerelerin üremesine neden olabiliyor. İlçe belediyelerimizden beklentimiz de; bu konteynerlerin düzenli olarak dezenfekte edilmesi, ilaçlanması ve temizlenmesi. Ayrıca, yaylalar başta olmak üzere, müstakil evinde olanlar ve balkonunda çiçek besleyen vatandaşlarımız da sulama amaçlı su biriktiriyorlarsa ve çiçek altlarındaki küçük kaplarda su bulunduruyorlarsa, lütfen bunları sık sık yenilesinler. Çünkü sivrisineğin en sevdiği üreme noktaları buralardır” dedi.

 

“BUGÜNE KADAR 9 BİN SULAMA HAVUZUNA LEPİSTES BALIĞI BIRAKTIK”

İlaçlama konusunda sadece kimyasal ve biyolojik mücadele yapmadıklarını da vurgulayan Halisdemir, Mersin’de yaklaşık 49 bin adet tarımsal amaçlı sulama havuzu bulunduğunu ifade etti. Sulama havuzlarının, sivrisinek için inanılmaz bir üreme ortamı oluşturduğuna dikkat çeken Halisdemir, “Biz buralara 15-20 günde bir düzenli olarak ilaç atıyorduk, ama bir proje geliştirdik. Sivrisinek larvası ile beslenen Lepistes balıklarımızı bu havuzlara atmaya başladık. Havuzlara bıraktığımız Lepistesler, bu larvaları yiyorlar ve orada sivrisinek üremesini kaynağında engelliyorlar. Bugüne kadar bu balıkları 9 bin havuza bıraktık. Önümüzdeki günlerde bunu daha da artırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

 

“İL GENELİNDE 18 BİN AROMATİK BİTKİ DAĞITTIK”

Haşere ile mücadelede bir proje daha geliştirdiklerini dile getiren Halisdemir, “Fesleğen ve Lavanta gibi bazı aromatik bitkiler, sivrisineğin kaçmasını sağlıyor. Bu bitkilerden yetiştirdik ve özellikle yaylalara dağıtmaya başladık. 18 bin bitkimizi şu an il genelinde dağıttık. Çok da ilgi gördü. Vatandaşlarımızdan bu bitkileri bahçelerinde yetiştirmelerini ve çoğaltmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar için bilgilendirici içeriklerin yer aldığı broşürler de oluşturduklarını sözlerine ekleyen Halisdemir, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin resmi web sayfasına da bu içerikleri yerleştirdiklerinden söz ederek, “Bu broşürleri ekiplerimiz de dağıtıyor. Vatandaşlarımız bizlere ulaştıkları zaman, biz her türlü yardımı yapmaya hazırız. Büyükşehir bu konuda elinden geleni yapacaktır” dedi.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA