Madımak katilleri vicdanlarında hep mahkûm | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Madımak katilleri vicdanlarında hep mahkûm


 

Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, Madımak katliamını kınayarak, “Bedeli ölüm bile olsa, o affedilip serbest bırakılan kişi, milyonlarca Alevi’nin vicdanlarında hep mahkûm kalacaktır” dedi.

Haber Merkezi

 

Sivas’ta Madımak Oteli’nde aralarında şair, yazar, sanatçı ve bilim insanlarının bulunduğu 33 can, Mersin Cemevinde anıldı. Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Erdoğan Sevin Dede, 33 can için gülbeng okudu, çerağlar uyandırıldı.

Sinevizyon gösteriminin ardından konuşan Mersin Cemevi Başkanı Pir Hasan Kılavuz, “Alevilerin hafızasında unutulmayan tarihi günler vardır. Bu günlerin acıları ilikten kemiğe ruhumuza işlemiştir. Silmek istesek de olmuyor. 2 Temmuz 1993 böyle bir gündür” dedi.

2 Temmuz günü Sivas’ta hava gergin ve kurşun gibi ağır olduğunu aktaran Kılavuz, “Gün Cuma idi, camiden çıkan cemaatle birlikte bir takım şeriat heveslileri, Ozanlar Anıtını yerde sürükleyerek parçaladılar. Toplumu kışkırtarak, ‘’Ya Allah Bismillah Allahu Ekber’’ deyip Madımak Otelini taş yağmuruna tutup ateşe verdiler. ‘’Yaşasın şeriat, şeriat gelecek zulüm bitecek.’ 2 Temmuz 1993,Sivas’ta Tekbir seslerinin unutulmadığı, planlı programlı katliam günüdür’’ diye konuştu.

Pir Kılavuz, ateşi tutuşturanlar, 33 canı diri diri yakanlar görünümde şeriatçılar olduğunu ancak, çok iyi bilindiği gibi görüntünün arkasındaki asıl gücün, şeriatçıları besleyen, büyüten ve ordulaştırıp devrimcilerin, ilericilerin, Alevilerin üzerine salan, katliamları yaptıran, devlet içinde kümelenen halk düşmanı sivil çeteler olduğunu belirtti.

“Bu gün iktidar olanların içerisinde Sivas’ta canlarımızı diri diri yakan halk düşmanlarının gönüldaşları vardır” diyen Kılavuz, şunları ifade etti: “Asırlara yayılmış gerici gelenek değişmedi bu topraklarda. Şiddet ve inkâr tarihsel bir miras olarak kutsandı ve taşındı günümüze. Kültürel zenginliğin beşiği yapılmayan bu topraklar, kültürel katliamların toplu mezarlıklarına dönüştürüldü. Bu topraklardaki farklı inanç ve kültürlere hiçbir zaman tahammül edilmedi. Madımak Otelinde yakılan 33 canın katili, saray tarafından affedilip ceza evinden çıkarıldı. 30 yıl içerisinde gelip giden iktidarlar ve hâlen iktidar olanlar tek bir sefer olsun mağdur ailelerden ve Alevi camiasından özür dilemediler.

Ama unutulmamalı ki bedeli ölüm bile olsa, o affedilip serbest bırakılan kişi, milyonlarca Alevinin vicdanlarında hep mahkûm kalacaktır. Eşit yurttaşlık, barış ve kardeşlik her dem bizim şiarımız olsun.”

Kılavuz’un konuşmasının ardından zakir Rıza Aydın’ın seslendirdiği deyişle semah dönüldü.

Daha sonra şef Ayhan Danyeli yönetiminde Mersin Cemevi Korosu tarafından deyişler seslendirildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA