İşte emeklilerin acil talepleri! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İşte emeklilerin acil talepleri!


 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” sloganıyla sokağa indi. Emekliler, acil taleplerini haykırdı.

BARIŞ ÇOBAN

 

2021 Tüm Emekliler Sendikası Mersin Şubesi, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” sloganıyla sokağa indi. Özgür Çocuk Parkı’nda bir basın açıklaması yapan emekliler, acil taleplerini haykırdı.

Sendika Şube Başkanı Hüseyin Kurt, okuduğu açıklama metninde, 22 yıllık iktidarında emekliyi görmeyen, TUİK aracılığı ile yaptıkları ayak oyunları ile bizleri açlık sınırı altında bir yaşama mahkum eden tek kişi iktidarının, 28 Mayıs 2023 tarihinde yapılan 2. tur seçimiyle yeniden işbaşında kaldığını anımsattı.

 

İŞTE TEK KİŞİ REJEMENEN KARNESİ!...

Tek kişi rejiminin 22 yıllık karnesine dikkat çeken Kurt, “Emeklilerin sendikalarını kapatan, Anayasal ve çağdaş bir hak olan örgütlenme hakkını gasp eden bir iktidar görüyoruz.

Emeklilere TÜİK’in gerçek dışı uyduruk rakamlarına göre sadaka zamlar veren bir iktidar görüyoruz.

Emeklilere ve emekçilere kaşıkla verip kepçe ile alan bir iktidar görüyoruz.

Enflasyon ve hayat pahalılığı altında emeklileri inim inim inleten bir iktidar görüyoruz.

İnsanları açlık sınırı altında bir yaşama mahkum eden,  mutfak ihtiyaçlarını bile alamaz duruma düşüren bir iktidar görüyoruz.

Maalesef seçim sonrası her geçen gün tablonun daha da ağırlaşacağını biliyoruz çünkü cumhuriyet tarihinde ilk kez merkez bankasının döviz rezervleri milyarlarca dolar ekside” dedi.

 

“ŞİMŞEK’İN, EKONOMİK KRİZİN FATURASINI, HALKA KESECEĞİNİ GEÇMİŞ PRATİĞİNDEN BİLİYORUZ”

Açıklamasının devamında ülkeye 24 Ocak 1980'den beri neoliberal politikaların dayatıldığını anımsatan Başkan Kurt, Kemal Derviş, Mehmet Şimşek, Ali Babacan gibi politikacıların farklı tarihlerde farklı partilerde olsalar bile, bu talancı vurguncu tefeci, halkı yoksullaştıran ekonomi politikasının uygulayıcısı olduklarını savundu.

“Ekonomik tıkanmayı aşabilmek umuduyla Maliye Bakanlığına getirdikleri Mehmet Şimşek, bakanlığı devralırken ‘Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeneği kalmamıştır'’ diyerek, mevcut ekonomi politikalarını eleştirdi” diyen Kurt, “Mehmet Şimşek’in rasyonel olmayan, yani akıl dışı, gerçekçi olmayan politikalar sebebiyle oluştuğunu söylediği ekonomik krizin faturasını, krizin sorumlusu olmayan başta emekliler olmak üzere halka keseceğini geçmiş pratiğinden biliyoruz.

 

“ŞİMŞEK, İŞÇİLERİN KÖLELİK ŞARTLARINDA ÇALIŞTIRILMASINI SAVUNDU”

Neoliberal politikaların sıkı bir savunucusu olan Mehmet Şimşek gün geldi asgari ücret artışı zulümdür dedi, gün geldi işçi grevlerini yasaklamayı, ertelemeyi savundu, gün geldi işçilerin tek güvencesi kıdem tazminatının işsizlik sebebi olduğunu, iş gücü piyasasının olabildiğine esnekleşmesini, yani işçilerin kölelik şartlarında çalıştırılmasını savundu.

AKP'nin şu anda uyguladığı ekonomik politika da, Mehmet Şimşek'in önerdiği ekonomik politika da akıl dışıdır. Her ikisi de talancı özelleştirme yanlısıdır, rantiyeye kaynak aktarır, yoksulu, işçiyi çiftçiyi memuru emekliyi aza razı etmenin yoluna bakar.

 

“TEK AKILCI YOL; ULUSAL KAMUCU EKONOMİ MODELİ”

Ekonomi alanında tutulacak tek akılcı yol, temelleri cumhuriyetle atılan ulusal kamucu ekonomi modelidir.

Seçimden hemen sonra başlayan zam furyası ve yabancı paralar karşısında eriyen TL, bizleri her geçen gün açlığa mahkum ediyor, bize kemerinizi sıkın diyenleri uyarıyoruz. Sıkılacak kemerimiz kalmadı. Verdiğiniz maaş ev kirasına yetmez hale geldi. Zamları derhal durdurun, neoliberal politikalardan vaz geçin, ülkemizde üreten kamucu ekonomik modele geçin. Gençlerimiz, çocuklarımız, torunlarımız tam istihdama kavuşsunlar, kendi vatanlarında üretsinler, onurlu bir yaşam sürsünler. Emekliler huzur içinde yaşasınlar.

 

SEBEBİ OLMADIĞIMIZ KRİZİN FATURASINI ÖDEMEYECEĞİZ!

Krizin faturasını ödemek istemiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz. Yükselen fiyatlara yetişemiyor, faturaları ödeyemiyoruz. Çarşıda, pazarda yangın var.  Tek kişi iktidarının rasyonel olmayan ekonomi politikaları yüzünden Birleşmiş Milletler Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre dünyada son iki yılda gıda fiyatları son iki yılın en düşük seviyesine gerilemiş olmasına rağmen Türkiye’de sürekli artıyor.

Yıllarca çalıştık. Vergi ve sigorta primlerimizi ödedik. Ömrümüzün geri kalan bölümünde insanca yaşamayı hak ettik.

 

HER EMEKLİ AİLESİNE KONUT SAĞLANMALIDIR

İlimiz Mersin ve ilçeleri deprem bölgesine yakınlığı dolayısıyla binlerce depremzedenin sığındığı bir yer oldu. İlimizde konut sıkıntısı had safhada. Merkezi hükûmet ve yerel yönetimler, herkese sağlıklı, ucuz, sağlam, ferah barınma olanağı sağlayacak konut seferberliğini başlatmak zorundadır. Konut sahibi olmayan emekli üyelerimizin bütçelerine uygun konutlara kavuşması acil olarak sağlanmalıdır. Konut sahibi olan üyelerimizin konutlarının depreme dayanıklı olup olmadığı tespit edilmeli, dayanıklı değilse can güvenliklerini sağlayacak şekilde yenilenmelidir. 

 

EMEKLİ SENDİKALARI STATÜ YASASI ÇIKARILSIN

Milyonlarca emeklinin oylarıyla da işbaşına gelen siyasi iktidarlara ve TBMM’ne düşen görev, mevzuattaki boşluğun arkasına sığınarak emeklilerin sendikal haklarını engellemek değil, demokratik hak ve özgürlükler ile sendikal faaliyetlerin önündeki engelleri kaldırmaktır.

Dolayısıyla yapılması gereken şey emekli sendikalarını kapatmak için dava açmak değil, bu konuda gerekli olan Anayasal ve yasal düzenlemeleri bir an önce gerçekleştirmektir.

Tüm emeklilerle dul ve yetimlerine ödenen aylıkların toplu sözleşme yoluyla belirlenmesi için, Anayasanın ‘Sendika Kurma Hakkı’ ve ‘Toplu Sözleşme Hakkı’ ile ilgili 51 ve 53. Maddelerine ’Emekliler’ ibaresi eklenerek, emeklilerin sendika kurma ve toplu sözleşme hakkı Anayasal güvence altına alınmalıdır.

Artık yeter! Dolar milyarderi ve milyoneri bir avuç patronu değil, milyonlarca yoksul emekliyi koruyun.

Devlet bütçesi ve maliye hazinesi, dolar milyarderi ve milyoneri patronlar ve müteahhitler için değil, milyonlarca yoksul emekli için harcansın.

 

ACİL TALEPLERİMİZ

Şu acil taleplerimize kulak verilmelidir; Asgari ücret derhal açlık sınırı üstüne çıkarılmalıdır. Tüm emekli maaşları ile dul ve yetim aylıklarına gerçek enflasyona göre derhal seyyanen ek zam yapılmalıdır.

En düşük emekli aylığı ve bayram ikramiyesi asgarin ücretin yüzde 20 fazlası olmalıdır.

Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında yılda dört kez birer maaş ikramiye verilmelidir.

İntibak Yasası derhal çıkarılsın. 2000 öncesi ve sonrası emekliler arasındaki maaş eşitsizliği giderilsin.

Aylık Bağlama Oranı (ABO) yeniden yüzde 70’e çıkarılsın.

Sağlık sisteminde yapılan tüm kesintiler iptal edilmelidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA