Mersin sahilleri deniz kaplumbağalarını ağırlamaya başladı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin sahilleri deniz kaplumbağalarını ağırlamaya başladı


 

Dünyada deniz kaplumbağalarının en önemli üreme alanlarından biri olan Mersin sahilleri, bu yıl da caretta caretta ve yeşil deniz kaplumbağalarını ağırlıyor. Mersin’de 5 üreme alanı bulunan deniz kaplumbağaları, günün belirli saatlerinde sahile çıkarak yumurtalarını bırakıp yeniden denize dönüyorlar.

Deniz kaplumbağalarının en önemli üreme merkezlerinden biri olan Mersin sahillerine bu yıl da anaç kaplumbağalar yumurtalarını bırakmaya başladı. Havaların soğuk gitmesinden dolayı yeni yeni yumurta bırakmaya başlayan deniz kaplumbağaları, şu ana kadar 15 yuva oluşturdu.

 

"KAZANLI, DAVULTEPE VE ALATA'DA ÇIKIŞLARIN YÜZDE 99'U YEŞİL DENİZ KAPLUMBAĞASI"

Deniz kaplumbağalarının üremesiyle ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama Araştırma Merkezi (DEKUYAM) Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, Mersin'de 5 üreme alanı bulunduğunu söyledi. Kazanlı, Davultepe, Alata, Göksu ve Anamur sahillerinde deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığını belirten Ergene, “Bu 5 üreme alanında çıkışlar başladı ve yuvalama davranışlarını yerine getiriyorlar. İlk dönem olmasına rağmen yuvalamaya baktığımızda Davultepe'de 15 yuva tespit ettik. Bu sayıların önümüzdeki günlerde çok daha artacağını düşünüyoruz. Havalar soğuk gittiği için sezon biraz daha geç başladı. O yüzden bu ay ve Temmuz ayının biraz daha yoğun geçeceğini düşünüyoruz. Doğudan başlayarak Mersin'deki üreme alanlarına bir bakacak olursak Kazanlı, Alata, Davultepe, Göksu Deltası ve Anamur olmak üzere 5 noktada da çıkışlar başlamış durumda. Özellikle Kazanlı, Davultepe ve Alata yeşil deniz kaplumbağası açısından önemli bir bölgeyi ifade ediyor. Buradaki çıkışların yüzde 99'u yeşil deniz kaplumbağası olarak görülüyor. Henüz yuvalamalara yeni başladı. Yaklaşık olarak Ağustos sonu, Temmuz ortasında yavru çıkışlarının başlayacağını tahmin ediyoruz” dedi.

 

"BU CANLILAR DOĞDUKLARI KUMSALLARA GELİYORLAR"

Her sene yuvalama sayılarının değiştiğini kaydeden Ergene, “Deniz kaplumbağalarının yapısı bu şekilde. Bu canlılar bazen yılda bir kez, bazen 2 yılda bir kez üreme davranışı gösteriler. Bunlar sürekli göç eden canlılardır. Göçlerini gerçekleştirdikten sonra mutlaka doğdukları kumsallara geliyorlar. Doğmuş oldukları kumsallara geldikleri için bu alanları koruma ihtiyacı duyuyoruz. Bu 2 yılda bir tekrarlanan davranış bir dalgalanmaya sebep olabiliyor. Mesela 2 yıl yüksek, 1 yıl daha düşük yuvalama olabiliyor. Yada 2 yıl düşük yuvalama varsa ondan sonraki yıl biraz daha yüksek yuvalama gösterebiliyor. Bunları biz bire bir takip edebiliyoruz. Özellikle Kazanlı'da 10 yıllık, Davultepe'de 17, Alata'da 23 yıllık çalışma zamanımız var. Bu sürelerin hepsi kayıt altında” diye konuştu.

 

"KAPLUMBAĞALAR YUVA YAPARKEN RAHAT BIRAKILMALI"

Yuvalama dönemi başladığı için anaç deniz kaplumbağalarının kıyıya doğru geldiğini vurgulayan Ergene, “Bu canlılar doğal olarak üremek için çıkıp yuva yapıyorlar. Hem deniz içerisinde hem kumsalda bu canlıları insanların rahatsız etmemeleri gerektiğini söylüyorum. Kaplumbağalar yuva yaparken rahat bırakılmalı. Bu çok önemli. Hayvanın yuvasını rahat yapıp, yumurtasını bırakıp dönebilmesi gerekiyor. Eğer siz rahatsız ederseniz bu hayvan o işlevini yerine getiremeyecek. Diğer taraftan tatil beldeleri veya turizm için kullanılan alanlarda bizim diktiğimiz tabelalar ve kafesler var. Onlara özellikle dikkat edilmesi gerekiyor. O yuvanın zarar görmemesi için onlardan uzak durmalardan fayda var. Balıkçılarımızı dikkat etmesi gerekiyor. Kıyıya gelirken bu canlılar ağlara takılabiliyorlar. Bunlar akciğerli canlılar olduğu için o ağ toplanmadığı zaman orada boğularak ölüyor. Hayvan ağa takılmışsa onu oradan dikkatli şekilde çıkartıp, yeniden denize bıraksınlar. Mümkünse özellikle ricam onlara zarar vermeden bu hayvanlara destek olmalarını istiyoruz” ifadelerini kullandı.(iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA