Yuvalarına dokunmayın! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Yuvalarına dokunmayın!


 

Mersin Kent Konseyi, kentin ilk sahibi deniz kaplumbağaları adına yaptığı basın açıklamasında; Davultepe Tabiat Parkı’nda Hüseyin Çalışkan’a kiralanan alanda nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının yuvalarına yönelik ekolojik dengeyi bozacak çalışmalara tepki gösterdi.

BARIŞ ÇOBAN

 

Mersin Kent Konseyi Kent ve Çevre Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu bir araya gelerek Mersin’in ilk sahibi deniz kaplumbağalarının yaşam hakkına sahip çıkmayı istedi.

Açıklamada özellikle Davultepe Tabiat Parkı’nda Hüseyin Çalışkan’a kiralanan alanda nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının yuvalarına yönelik ekolojik dengeyi bozacak çalışmalara tepki gösterildi.

 

MERSİN’İN İLK SAKİNLERİ

Konsey binasında yapılan basın açıklamasını Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grubu Üyesi Başak Keskin okudu.

Keskin, “Akdeniz ve Türkiye kıyıları, dünya denizlerinde yaşayan 7 deniz kaplumbağası türünden 2 türe ev sahipliği yapmaktadır: Caretta Caretta ve ChenoliaMydas. Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında resmi olarak tanınan 21 adet yuvalama plajından 5 tanesi yaşadığımız şehir olan Mersin'de bulunmaktadır. Ne yazık ki son 200 yıldaki insan faaliyetleri, dünyadaki kara ve su ekosistemlerinin vazgeçilemez bir parçası olan bu eski denizcilerin, Mersine ilk yerleşen deniz kaplumbağalarının gelecek yıllarda hayatta kalma şanslarını büyük bir oranda azaltmaktadır.

 

KORUMA ALTINA ALINMALI

Bern, CITES, IUCN, Biyoçeşitlilik vb. gibi birçok ulusal ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan nesli tehlike altında olan Deniz kaplumbağalarının Mersin’de bulunan 5 üreme alanlarından biriside Davultepe 100.Yıl (Gümüşkum) kumsalıdır. Davultepe Gümüşkum Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğu akademik çalışmalar ile de tespit edilmiştir. Uzun süredir yapılan bilimsel çalışmalar oranın koruma altına alınması gerektiğini ortaya koymuştur.

 

‘KUMSALIN DOKUSUNU DEĞİŞTİRECEK BİRÇOK GİRİŞİM YAPILMIŞTIR’

Bilindiği üzere yapılan özelleştirme ile bölgede faaliyete geçmesi ile birlikte, kumsalın dokusunu değiştirecek birçok girişim yapılmıştır. Bu alan deniz kaplumbağalarının yuvalama yaptığı ve kum zambaklarının yoğun bulunduğu Tabiat Parkı halinden! masa ve sandalyelerin kumsala yerleştirildiği, organizasyonlarının yapıldığı çok sesli eğlence parkı haline getirilmiştir.

Diğer yandan bölgeyi tamamen tahrip eden platformlar inşa edilmiş, palmiye ve muz ağaçları dikip doğal tabiat parkı özelliğindeki yapıyı bozacak müdahaleler gerçekleştirildiği görülmüştür. Tüm bu işlemler ile şemsiye ve şezlonglarla kumul alan doldurulmuş etkinliklerin yapılması için ışıklandırmalar yapılmış, deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bırakacağı alanlar kısıtlanmış daha fazla insan müdahalesine açık hale gelmiş durumda olduğu görülmektedir.

 

YÜKSEK SES, IŞIK VE HAREKETLİLİKTEN OLDUKÇA OLUMSUZ

Bilindiği üzere, deniz kaplumbağaları her yıl Mayıs ayında kumsallarımıza gelerek yumurtalarını bırakırlar ve Ağustos ayına kadar bu ziyaret devam eder. Yumurtlama süreci içinde, yuvalama kumsalı ve çevresindeki yüksek ses, ışık ve hareketlilikten oldukça olumsuz etkilendikleri bilinmekte; bütün bu davranışlara engel olunmaması deniz kaplumbağasının kendini tehlikede hissedip yuva yapamadan denize dönmesine neden olmaktadır. Bu da zaten türünün devamlılığı tehlikede olan bir canlının korunmaya ne kadar özen gösterilmesi gerektiğini ifade etmeye yetmektedir.

İnsan faaliyetleri ile küresel ısınma ve iklim krizi sonucunda büyük bir tehditle karşı karşıya kalan ve biyolojik özellikleri nedeniyle nesli tehlike altında olan deniz kaplumbağalarının hepimizin desteğine ihtiyacı var.

Hem ulusal mevzuatımıza hem de taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere aykırı, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ile endemik bitki alanını ve kıyı eko sistemini yok eden faaliyetlerin acilen durdurulması gerekmektedir.

16 Haziran tarihi Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Günü ilan edilmiştir. Dünya Deniz Kaplumbağaları Koruma Gününde 100. Yıl Tabiat Parkının yeşil deniz kaplumbağalarının yuvalama kumsalı  olarak tescil edilmesi ve bu alanın özel olarak koruma altına alınması gerektiğini bir kez daha belirtiyoruz.

Mersin Kent Konseyi Kent ve Çevre Çalışma Grubu ile Doğa ve Hayvan Hakları Çalışma Grububileşenleri olarak, ulusal ve uluslararası anlaşmalarla koruma altına alınan, nesli tehlike altında olan Deniz Kaplumbağalarının üreme ve yuvalama alanlarının bulunduğu Davultepe 100.Yıl GümüşkumTabiat Parkının bu özellikleri dikkate alınarak kullanımda bulunulması ve deniz kaplumbağaları tescilli yuvalama alanı olarak belirlenmesini, Gümüşkum tabiat parkı ile ilgili gerekli önlemlerin acilen alınması ve alan tahribatının durdurulması, tahrip olan alanların iyileştirilmesini ilgili ve yetkili kurumlardan talep ediyoruz” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA