Mimar ve mühendislerin gözü Tisan’ın üstünde! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mimar ve mühendislerin gözü Tisan’ın üstünde!


 

Silifke ilçesi Tisan Mahallesinin yapılaşmaya açılması mahkemeye taşınırken sürecin yakın takipçisi mimar ve mühendisler, kıyı şeridi belirlenmeyerek, kıyı yönetmeliklerine uyulmayan düzenleme ile ilgili yerel belediyeleri, bin bir eksikle yapılan imar planlarını meşrulaştırmaya çalışmakla eleştirdi.

HEDİYE EROĞLU – BARIŞ ÇOBAN

 

Türkiye Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon Kurulu, kent gündemli bir basın açıklaması yaparak, çevre sorunlarına dikkat çekti.

TMMOB İKK Genel Sekreteri İbrahim Yücesoy, Silifke İlçesi Tisan Mahallesinde bulunan 3067-3068 parsellerde yapılmak istenilen projeleri dava sürecine taşıdıklarını anımsatarak, süreçle ilgili bilgi verdi.

 

YAPILAR EN FAZLA 5 KAT YÜKSEKLİK HAKKINA SAHİP

Söz konusu bölgede mevcut onaylı imar planları bulunduğunu söyleyen Yücesoy, “Ancak 20.02.2020 tarihli Resmi Gazete de yayımlanan 7221 sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 8. Maddesinde değişiklik yapılmış ve 8. maddesinin b) bendine; İmar planlarında bina yüksekliklerinin serbest olarak belirlenemeyeceği, imar planlarında en çok:  serbest olarak öngörülen bina yüksekliklerini 1 Temmuz 2021 tarihine kadar imar planlarında değişiklik ya da revizyon yaparak belirlemekle yükümlü olduğu belirtilmiştir.

Akabinde Silifke Belediyesi mevcut planları konut alanları 2 kat, otel ve motel alanları 5 kat olacak şekilde düzenlemiş ve Silifke Belediyesi Meclisinden ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Meclisinde oy çokluğu kararı ile onaylanmıştır.

Söz konusu bu kararı Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer dava sürecine götürmüş ve dava süreci devam etmektedir.

 

“KIYI ŞERİDİ BELİRLENMEMİŞ VE KIYI YÖNETMELİKLERİ UYGULANMAMIŞ”

TMMOB Mersin İl koordinasyon kurulu olarak yaptığımız incelemelerde; Geçmiş dönemde onaylanan imar planlarında kıyı şeridi belirlenmemiş ve kıyı yönetmelikleri uygulanmamıştır. Akabinde ilçe belediyesi mevcut onaylı planlı alanlar için kısmi yapılaşma kararı almamıştır. Bölgede halen revizyon nazım imar plan çalışmaları devam etmesine rağmen Silifke belediyesi Hacıishaklı Mahallesi 3067 parsel üzerinde; 13.03.2023 ruhsat başlangıç tarihli 40 adet (304 bağımsız bölüm) 14.036 m2 toplam taban alanı, 40.812 m2'lik inşaat alanlı konut amaçlı yapı ruhsatı düzenlemiştir.

Haciishaklı mahallesi 3068 parsel üzerinde; 21.03.2023 ruhsat başlangıç tarihli 99 adet (775 bağımsız bölümlü), toplam 138.016 m2'lik inşaat alanlı konut amaçlı yapı ruhsatı ile 1 adet toplam 19.317 m2'lik inşaat alanlı otel (4 bodrum 4 normal kat olmak üzere 8 katlı) amaçlı yapı ruhsatı düzenlemiştir.

 

“YEREL BELEDİYELER, BİN BİR EKSİKLE YAPILAN İMAR PLANLARINI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞMAKTA”

Bizler geleceğimizi planlı bir şekilde inşa etme mücadelesi verir iken maalesef ki yerel belediyeler sahil şeridinde kısmi yapılaşma kararı almadan, mevcut yönetmelik şartlarını yerine getirmeden, geçmiş dönemde bin bir eksikle yapılan imar planlarını meşrulaştırmaya çalışmaktadırlar.

Bununla benzer dava konularında birçok Danıştay kararı yer almakta olup; kısmi yapılaşma onayı alınmadan belediye meclislerinde onaylanan imar planları reddedilmiştir.

Tisan Bölgesinin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının dava süreci devam etmekte iken söz konusu davalı bölgede yer alan parsellere yapı ruhsatların düzenlenmesi, gelecekte telafisi güç zararlar doğuracağı endişesi ile kurumumuzca 18/04/2023 tarihinde Mersin İdare Mahkemesine yürütmeyi durdurma amaçlı dava açılmış olup süreci kamuoyu ile paylaşacağımızı beyan ederiz.

 

“KENTİMİZDE YAPILAN TÜM PROJELERİ İNCELİYORUZ”

TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kentimizde yapılan tüm projeleri anayasanın verdiği kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak incelemekteyiz.

Bizlerin amacı, kentimizin planlı bir şekilde sürdürülebilir kararlar ile şekillenmesidir. Ancak son dönemlerde özellikle seçim sürecinin de araya girmesiyle birlikte kentimizde bir çok konu rasyonel ve hukuksal olmayan yöntemler ile sonuçlandırılmaya çalışılmaktadır.

Bizler bu süreçleri bilen, daha önce bu dönemleri yaşayan meslek odaları olarak, kentimizde yapılmaya çalışılan bu tarz proje ve planların sonuna kadar karşısında olacağımızı kamuoyuna bildiririz” şeklinde konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA