Doğa katliamına bir imza ile ‘dur’ de! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Doğa katliamına bir imza ile ‘dur’ de!


 

Mersin’in Mezitli ilçesinde Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un Orman Bölge Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiralayarak düğün salonu yapmaya çalıştığı Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’ndaki doğa katliamına karşı imza kampanyası başlatıldı.

Hediye Eroğlu

 

Binlerce yıldır caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olarak kullandığı ve endemik bitki örtüsü nedeniyle tabiat parkı ilan edilen Davultepe’deki Gümüşkum Plajı mevkiinde yer alan Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı, sermayeden korunmaya çalışılıyor.

 

AVUKATLAR HAREKETE GEÇTİ

Mersin’in Mezitli ilçesinde Hüseyin Çalışkan’ın sahibi olduğu Çaaş Grup’un Orman Bölge Müdürlüğü’nden 49 yıllığına kiralayarak düğün salonu yapmaya çalıştığı Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkı’ndaki mücadele sürüyor.

Geçtiğimiz aylarda Çaaş Grubun düğün salonu yapma girişimleri ile bölgede doğa tahribatı yaratan firmaya karşı Mersin Barosu tarafından yargı süreci başlatıldı. Parktaki doğa katliamını durdurmak için harekete geçen avukatlar Mersin 1. İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma talebiyle dava açtı.

 

MERSİNLİLERE İMZA ÇAĞRISI

Yargı mücadelesinin yanı sıra çevre örgütleri ve kent dinamikleri Çaaş Gruba karşı örgütlenerek, seslerini duyurmak için birde imza kampanyası başlattı.

21 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal değişim platformu Change.org üzerinden başlatılan kampanya çağrısında; “Deniz kaplumbağalarının yuvalama alanı olan Davultepe 100. Yıl Tabiat Parkının özel olarak korunması gerekirken söz konusu parkta, ışıklı ve yüksek sesli eğlenceler düzenlenmeye başlanmıştır. Tabiat Parkının korunmaması aksine talan edilmesine karşı Mersin Barosu tarafından dava açılmış olup, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdiği halde kararı tanımayan Levanten Beach adlı işletmenin en azından dava bitene kadar faaliyetlerini durdurması için imza kampanyamıza desteklerinizi bekliyoruz” denildi.

 

ENGEL TANIMIYOR

Ancak süreç yargıya taşınmasına rağmen engel tanımayan Çaaş Grup, Türkiye depremin yaralarını sarmaya çalışırken, durumu fırsata çevirerek, tepki çeken doğa talanı uygulamalarına imza atmaktan geri kalmadı.

Daha önce Orman Bölge Müdürlüğü’ne ait olan ve Milli Parklar bünyesine geçtikten sonra özelleştirilerek Hüseyin Çalışkan’a ait Çaaş Grup tarafından kiralanan parkta geçtiğimiz günlerde iş makineleri sokarak ağaçları yerinden söken şirket, şimdide alana girişteki yuvalama tabelasını kaldırdı. Şirketin, tabelayı kaldırması tepki çekti.

Ülke depremin acısını sarmaya çalışırken koruma altındaki tabiat parkına giren iş makineleri ile giren ve alanda düzenleme yaparak, ağaç kesen şirketin tabelaları kaldırarak, kaplumbağaların bölgedeki varlığını gizlemeye çalışması eleştirilere neden oldu.

Özel koruma bölgesi ilan edilmesine rağmen bölgeyi, deniz kaplumbağalarının yumurtlamasına engel olan ışıklandırma ve gürültüye neden olan etkinliklere açarak tepki çeken şirketin alanda eğlence merkezi yapmak istediği gündeme geldi.

 

DAHA ÖNCE DE FESTİVAL YAPMAK İSTEMİŞLERDİ!

 

2019 yılında parkın işletmesini alan firma yetkilileri tarafından, deniz kaplumbağalarının yumurta bırakma dönemine denk gelen ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde başlayarak 3 gün sürecek bir müzik festivali düzenlenmesi planlanmıştı. Mezitli Belediyesi ile çevrecilerin tepkileri üzerine işletmeci firma geri adım atarak festivali iptal etmişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA