Sahil bölgeleri hizmete aç! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Sahil bölgeleri hizmete aç!


 

Kentteki nüfus artışından en çok nasibini alan sahil beldelerine yönelik MESKİ’den beklenen kanalizasyon ve içme suyu başta olmak üzere altyapı hizmetlerindeki yetersizliklerin giderilmemesi sorunların büyümesine neden oluyor! Bölgenin güçlü siyasilerinden MHP’li Meclis üyesi Mehmet Topkara, yıllardır yapılmayan çalışmaları tek tek sıralayarak, ivedilikle çözümü için çağrı yaparak, “Sahil beldelerimiz 12 ay doluluk oranına ulaştı” uyarısı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı, Kongre ve Sergi Sarayında yapıldı. Toplantıda hizmet, proje ve yatırımlarla ilgili meclisten MESKİ yönetimine adeta şikayet yağdı.

 

ARPAÇ- TÖMÜK ARITMA BEKLİYOR

MHP’li Meclis üyesi Mehet Topkara, ilçesi ile ilgili problemler ile ilgili çözüm çağrısı yaptı. İlçenin büyük mahalleleri Arpaç ve Tömük’te ki altyapı projelerine ilişkin yapım çalışmalarının devam etiğini anımsatan Topkara, “Burada içme suyu şebekeleri yenilenerek, faaliyete geçti. Arpaç ve Tömük için arıtma projelerinin hızlandırılması talebimizdir.

 

AYAŞ’TA KANALİZASYON VE ARITMA PROJEDEN ÖTEYE GİTMEDİ

Bunun yanında projesi yeniden revize edilen yapılaşmanın günden güne arttığı, turizmin Kızkalesi’nden sonra çok coştuğu, ikinci konutların çok yoğun olduğu karavan kamplarının çok yoğun olduğu Ayaş’ta maalesef kanalizasyon ve arıtma çalışmalarında proje aşamasından öteye geçilemedi. Bunda eski projelerin hantallığı, karayollarındaki geçiş güzergahlarındaki problemler etken oldu. Ama orada hem içme suyu hem de kanalizasyon problemi had safhadadır.

Depremzede vatandaşların bu bölgede yoğun ev, arsa satın alması, müteahhitlerin artan talebi sonucu hızlı bir yapılaşmaya gidiliyor. Ama hem içme suyu, hem kanalizasyon hem de imar planlarındaki sorunlar için çözüm üretemiyoruz veya geç üretiyoruz.

“İÇME SUYU SU SORUNU İÇİN 9 YILDIR BEKLİYORUZ”

Yine Ayaş’ta içme suyunu pompalarla deniz kenarındaki bir kaynaktan basıyoruz. Yıl içinde denizin coştuğu belli zamanlarda tatlı su ile deniz suyunun karıştığı an içme suyumuz tuzlanabiliyor. Bununla ilgili Uyuzpınarı denilen kaynak ile Ayaş, Tırtar, Karaahmetli, Esenli, Esenpınar, Silifke, Sömek güzergahındaki köyler de dahil içmesuyu ile ilgili bir tahsis talebi alındı. Bununla ilgili proje aşamasına geçildi ama maalesef 9 yıldır buna da başlayamadık. Oysa Uyuzpınarı’ndan su alınması bölgenin içme suyu sorununa çözüm olacak bir projedir.

 

LİMONLU VE TIRTAR’IN EKSİĞİ ÇOK

Belde belediye başkanlığı yaptığım dönemde limonlu ve Tırtar’da kanalizasyon, arıtma çalışmaları başlamıştı. Kanalizasyon yarım kaldı, bazı mahallelere hiç girilemedi. Girdiğimiz yerlerde de aradan uzun süre geçtiği için imalatlarda problem çıktı. Bununla ilgili de İller Bankası, belediyemiz ve MESKİ yer yer mahkemelik oldu. İmalatçı yüklenici firma ile ilgili. Akabinde bu dönemde Tırtar’da iyileştirmeler yapılarak geçen dönem ortaya konulan arıtma ile bu dönem sistem çalışmaya başladı. Ama çok eksik. Hem Limonlu’da, hem de Tırtar’da eksiklerimiz var. Bununla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor ama hala çözemedik.

 

SAHİLLER ARTIK 12 AY DOLU
Bizim yazlıkçılar eskiden bölgemize 1, 2, 3 ay geliyordu. Şimdi sahil beldelerimiz 12 ay doluluk oranına ulaştı.

Öte yardan Erdemli’deki arıtma zaman zaman koku yapıyor. İşletme hatası ile ilgili olabilir çünkü her zaman koku olmuyor. Bununda ivedilikle araştırılıp çözümü talebimizdir.

 

ERDEMLİ’NİN TAMAMI KANALİZASYON İSTİYOR

Yine Erdemli merkezde yıllar önce arıtma ve kanalizasyon yapıldı ama eksik mahallelerimiz var. Mesela sanayinin olduğu yerdeki problemler bu dönemde bir nebze çözüldü ama onun dışında yolun üstündeki mahallelerin birçoğunda kanalizasyon hala eksik. Vatandaşlar da bu hizmetleri talep etmekteler.

 

ÇARPIK YAPILAŞMA ARTIYOR

İmar planlarını yaparken de söylüyoruz hep ama deprem de insanlar yaylalara, köylere daha çok gitti. Yine imar planlarında hep söylüyoruz özellikle depremden etkilenen insanlar yaylara, köylere daha çok gitti. Aydınlar, Sarıkaya ve Akkuyu mahallelerimizde çok ciddi bir yapılaşma var, 5 binlik nazım imar planları yapılamadı. Altyapı ve imar planı eksiklikleri nedeniyle çarpık bir yapılaşma var. Bunun yanında yazın yer yer, içme suyu ve kanalizasyonda da problemler baş gösterdi. Bunlar için de ivedilikle çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum.  

 

MESKİ’YE EKSİKLERİNİ ANLATTI

Öte yandan genel olarak ise MESKİ’nin depo yenileme ile ilgili bakım onarım ve temizlikte istediğimiz seviyeye gelemedik. Faaliyet raporundaki oranın çok daha üzerine çıkmamız gerektiğini düşünenlerdenim. Eksik içme suyu şebekelerinde problem var. Bölgemizde sondaj çalışmalarının devam etmesi arzumuzdur.

Elektrik ve güneş enerjisi çalışmalarını artarak devam etmesi önemlidir.

Son dönemlerde revaçta olan karavanlarda gri su tuvalet atıklarının boşaltılması ile ilgili alanların ve yerlerin tespiti gerekiyor.

Limonlu ile ilgili bir ana hat çekme çalışması vardı, projelendirilmesi yapıldı ama devamı gelmedi, bu çalışma tamamlanmalı.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA