Hırsızlık önlenecekti bu ihalede nereden çıktı? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Hırsızlık önlenecekti bu ihalede nereden çıktı?


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ile ilgili gündeme damga vuran bir iddia gündeme geldi. Hırsızlıklara konu olan Makine İkmal Daire Başkanlığı bünyesinde ki Otobüs Bakım Onarım Atölyesi’nin verdiği hizmetlerin, tek bir firmadan karşılanarak kurumun pasifize edilmeye çalışıldığı öne sürüldü. Hırsızlardan kurtarılmak için göreve getirilen Sabahat Aslan’ın gönderilmesinin nedeninin özelleşmenin önünü açmak olduğu gündeme gelirken, yerel seçime 10 ay kala otobüslerin bakım onarım ve garaj hizmeti alım ihalesine çıkılması iddiaları doğrular, destekler gelişme olarak yorumlandı.

HEDİYE EROĞLU

 

14 Mayıs seçimlerine günler kala AKP’nin 20 yıllık iktidarını en çok özelleştirmeler üzerinden eleştiren CHP’ye yönelik ilginç bir iddia gündeme geldi. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Vahap Seçer’in, iki yıl önce hırsızlığı önlemek adına birimde yeni görevlendirme yaparken, bugün bölümü özelleştirme sürecine sokacak bir uygulamaya imza attığı öne sürüldü.

 

İHTİYAÇ DUYDUĞU BAKIM ONARIMI KENDİ İMKANLARI İLE SAĞLIYOR

Bünyesinde kentin farklı noktalarına sefer yapan 434 otobüs ile yüzlerce iş makinası bulunan Ulaşım Dairesi’nin alt birimi olan Makina İkmal Otobüs Bakım Onarım Atölyesi, belediye kurulduğundan buyana araçlara bakım onarım hizmeti veriyor.

Farklı markalardan oluşan otobüs filosuna yedek parça tedariği yaparak kendi teknisyenleri ile gerektiği zaman ise yetkili servislerden veya o marka üzerine birikimi olan özel servislerden destek alan birim, zaman zaman da araçlar yollanarak çalışmalarını sürdürüyor.

Bu sayede gerek kent esnafına destek olan gerekse de serbest piyasa ekonomisinin sunduğu rekabet fırsatı ile harcamalarında en iyi hizmeti en uygun fiyata alabilmeyi başaran kurum, vatandaşın vergileri ile yapılan harcamaların israf edilmemesini sağlıyor.

TEK FİRMAYA MAHKUM EDİLECEK!

Ancak Mersin Büyükşehir Belediye yönetimi tarafından makina ikmal daire başkanlığının yaptığı bakım onarım hizmetlerinin, özel bir firmaya verilmek istendiği iddia edildi.

Bu kapsamda Vahap Seçer’in, 4 yıllık görev süresinde böyle bir hizmete ihtiyaç duymayıp, yerel seçime son 10 ay kala otobüslerin bakım onarım ve garaj hizmeti alımı ihalesine çıkması iddiaları doğrular nitelikte oldu.

Belediye bünyesinde bu hizmet için tam donanımlı ve yüzlerce deneyimli iş gücüne sahip Makina İkmal Otobüs Bakım Onarım Atölyesi bulunurken, EKAP’ta mevcut olan 2023-382216 sayılı ihale ile kurum tasfiye edilerek, adeta özelleştirme ile tek bir firmaya mahkum edilmesi söz konusu olacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde 2021 yılında arızadan kaynaklı günlük yatan otobüs sayısı 10 iken, bu sayının Türkiye’nin diğer Büyükşehir Belediyelerinin günlük otobüs arıza sayısının çok altında olmasına rağmen yerel seçime kısa süre kala böyle bir hizmete ihtiyaç duyulması tepkiye neden oldu.

Otobüs bakım onarım biriminde her türlü arızayı giderecek donanıma sahip atölyeler ve garaj mevcutken bunları atıl duruma düşürüp ihale süresi olan bir yıl için ayrıca ücret ödenecek olmasının belediyenin kaynaklarını zarara uğratacağı iddia edildi.

Ayrıca söz konusu ihalenin günlük maliyeti, ihalede belirtilen işlerin 2022 yılında ki günlük ve yıllık maliyetleri merak konusu olurken, bir diğer sorun ise atölyedeki belediye çalışanlarını boşa çıkaracak olması. 

 

YEDEK PARÇA HİZMETİ SAĞLAYABİLECEK Mİ? PİYASADAN HİZMET ALACAK MI?

Ancak yaşananlar soru işaretlerine ve tepkilere neden oldu. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin en önemli hizmetlerinden biri olan ve sık sık gerek sayısının arttırılması gerekse de hizmet kalitesinin iyileştirilmesi talepleriyle gündeme gelen Makina İkmal Otobüs Bakım Onarım Atölyesi’nin tek firmaya mahkum edilmesi ile özelleşmesi sonucu alınacak hizmetlerde aksamalar yaşanabileceği öne sürülüyor. Özellikle ihaleyi alan firmanın, farklı markalardan oluşan otobüslere dışardan yedek parça sağlayıp sağlayamayacağı öne çıkan sorulardan oluyor.

Ayrıca gerektiği zaman yetkili yada o markada birikimi olan özel servislerden destek alınıp alınmayacağının bilinmediği ve Makina İkmal Daire Başkanlığının şu anda yaptığı iş dışında ne yapabileceği soruları uygulamanın amacının sorgulanmasına neden oluyor.

 

NEDEN, KURUM PASİVİZE EDİLEREK ÖZELLEŞME YOLUNA GİDİLİYOR?

Büyükşehir Belediyesi yönetiminin tüm bakım onarım işlerini tek firmaya verme isteğinin arkasında yatan neden çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi. Belediyenin yılların birikim ve deneyimine sahip binlerce çalışanı ile uzun yıllardır verdiği hizmetten vazgeçilerek, böylesine önemli bir hizmetin özel bir firmaya verilmek istenmesi Makina İkmal Otobüs Bakım Onarım Atölyesi’nin tasfiye edilmek istendiği şeklinde yorumlandı.

“Kurum pasivize ederek özelleşme yoluna neden gidiliyor?” soruları gündeme gelirken, Belediye Denetim Komisyonu’nda da tek firmadan büyük alımlar ve tek firmaya büyük işler verilmesi üzerinden eleştirilen Başkan Vahap Seçer’in kuruma dair yeni düzenlemesini kamuoyundan gizlemeye çalıştığı da gelen bilgiler arasında yer aldı.

 

MERSİN AÇIKLAMA BEKLİYOR!

Ancak gerek CHP içinde gerek belediye içerisinde tepkilere neden olan Makina İkmal Otobüs Bakım Onarım Atölyesi’nin yaptığı işlerin tek firmaya devredilerek adeta özelleştirilmesine karşı Mersin kamuoyu Büyükşehir Belediyesi’nden açıklama bekliyor. 

 

HIRSIZLIĞI ÖNLEYECEKTİ!..

Öte yandan yaşananlar “Sabahat Aslan’ın iddiaları doğru mu çıktı?” sorusunu da akıllara getirdi.

Seçim sonrası Akdeniz Belediyesi’nden, Büyükşehir’e transfer ettiği Sabahat Aslan’ın Makina İkmal Bakım ve Onarım Daire Başkanı olması ile dairede hırsızlığın bittiğini ve masrafların büyük oranda düşürdüğünü söyleyerek öve öve bitiremezken, bu durum çok uzun sürmedi.

Görev yaptığı kısa sürede belediyeye yüzlerce milyon TL kazanç sağlayan Aslan’ın çalışmaları rant çevrelerini rahatsız etti. Aslan adeta kumpas kurularak ayağı kaydırılırken daire de ‘hırsızlık’ ile anılan eski günlerine döndü.

Tüm bu yaşananların ardından Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in, Makina İkmal Otobüs Bakım Onarım Atölyesi’ni özelleştirme hamlesi, “Sabahat Aslan’ın iddiaları doğrumu çıktı ? Görevden alınmasının nedeni bu özelleşmeye karşı çıkması mıydı? Sabahat Aslan görevden alınarak bu ihalenin önümü açıldı?” sorularına neden oldu.

 

MAKİNA İKMAL’DE SABAHAT ASLAN DÖNEMİNDE NE OLDU?

Akdeniz Belediyesi’nde 1994-2019 yılları arasında Makina Mühendisliği yapan Aslan, birçok belediye başkanıyla çalıştı ve başarıları nedeniyle yükselerek, takdir topladı.

Ve CHP’li Vahap Seçer de, seçimleri kazandıktan sonra Makina İkmal Müdürlüğünde hırsızlıklarla baş edemediğini ifade ederek Sabahat Aslan’ın Akdeniz Belediyesinden Mersin Büyükşehir Belediyesi Makina İkmal Müdürlüğüne yatay geçiş yapması için teklifte bulundu.

Ancak Akdeniz Belediye Başkanlığı Aslan’ın yapmış olduğu çalışmalardan çok memnun olduğunu belirterek önce Mersin Büyükşehir Belediyesine yatay geçişine onay vermedi. Daha sonra Akdeniz Belediyesi, Vahap Seçer’in Sabahat Aslanı Makina İkmal Bakım ve Onarım Dairesine, daire başkanı yapacağı sözü üzerine Büyükşehir Belediyesi’ne geçişine onay verdi.

 

2 YILDA 100 MİLYONUN ÜZERİNDE TASARRUF SAĞLADI

Sabahat Aslan, Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanı görevi süresince kamu kaynaklarını çok verimli ve etkin kullanmasıyla Başkan Seçer tarafından sık sık övgüyle anıldı.

Aslan, kendisinden önce yapılan akaryakıt ihalesi yüzde 1 kırım ile alınmış iken kendisinin görev yaptığı 2020 yılı için yüzde 13.35 kırım ve 2021 yılı için de yüzde 11 kırım ile ihale alınmasını sağladı. Aslan görevden alındıktan sonra yapılan akaryakıt ihalesi ise yüzde 3 kırımla yapıldı.

Görev yaptığı 2 yılda belediyenin 100 milyonun üzerinde tasarruf etmesini sağlayan Aslan ayrıca, atıl ve çürümeye bırakılan araçların bakım ve onarımını da yaparak, halkın vergilerinin çarçur edilmemesini sağladı.

 

RANT ÇEVRELERİ RAHATSIZ OLDU; AYAĞI KAYDIRILDI!

Ancak Sabahat Aslan’ın görevde iken yaptığı işler ve satın almaların ekonomik değerinin altında olması rant çevrelerini rahatsız etti. Bu çevreler Sabahat Aslan’ı görevden aldırmak için, işbirliği içinde oldukları bazı personellere asılsız iddiaları içeren tutanak tutturarak Sabahat Aslan hakkında usulsüz soruşturma açılmasına neden oldu. Hakkında açılan usulsüz birden fazla soruşturma ile Sabahat Aslan’ın görevden alınması için alt yapı hazırlandı. Usulsüz ve hukuksuz soruşturmalarının sonucunda kelime oyunları ile bir kınama bir uyarı ve bir soruşturmadan 2 ayrı maaş kesme cezası verilen Aslan’ın hukuk mücadelesi halen devam ediyor.

 

SEÇER’E; ASLAN’I ÖVMESİ HATIRLATILDI

Bu süreçte Aslan’ı yalnız bırakmayan ve sahip çıkan kent dinamikleri ise ranta geçit vermediği için Daire Başkanlığı görevinden alınmasına ve mobbing uygulanmasına tepki gösterdi. Vahap Seçer’e bir etkinlikte Sabahat Aslan’ı övdüğü video görüntülerini basınla paylaşarak seslenen kent dinamikleri, başkanı bu haksızlığa karşı göreve çağırmıştı.

Seçer söz konusu videoda Sabahat Aslan’ın daire başkanlığına geçişiyle birlikte ilgili dairede hırsızlığın bittiğini ve masrafların büyük oranda düşürdüğünü söylüyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA