MERSİN’İN GÜNDEMİ YİNE BORÇLANMA! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN’İN GÜNDEMİ YİNE BORÇLANMA!


 

Mersin’de sık sık Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in borçlanma talebinde bulunması, muhalefetin ise nereye harcanacağı bilgisi verilmemesi gerekçesiyle onaylamadığı borçlanma krizi sürüyor. Vahap Seçer, bugün yapılacak Büyükşehir Meclisinde 2023 yılı için 10 milyar 680 milyon TL bütçeye sahip belediyenin yeni ve süren yatırımları ile EYT için 1 milyar 690 milyon TL borçlanma yetkisi isteyecek.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2023 yılı Mayıs ayı Olağan Toplantısı I. Birleşim Gündemi Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılacak.

Birimlerden gelen 13 ve komisyonlardan gelen 3 konunun görüşüleceği meclise Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in 1 milyar 690 milyon TL’lik borçlanma yetki talebi damga vuracak.

GEREKÇE YATIRIM VE EYT

Birimlerden gelen konular kapsamında ilk olarak ele alınacak borçlanma ile ilgili idareden gelen teklif şöyle; “Stratejik plan çerçevesinde devam eden yatırımların tamamlanması ile ilimiz için acil ihtiyaç duyulan, yeni yatırımlar ve hizmetlerin (yol yapım, köprü, katlı kavşak, üst yapı hizmetleri, çevre ve park bahçe hizmetleri, EYT kapsamında toplu olarak emekli olan personel kıdem tazminatları ödemesi, sosyal ve kültürel alanlarda) başlanabilmesi için, borçlanmaya gidilmesine ihtiyaç duyulmuş olup; Belediyemizin 2023 yılı bütçesine iç borçlanma yapılabilmesi amacıyla faiz hariç bir milyar 690 milyon TL borçlanma yetkisi, Belediye Meclisinin 25.11.2022 tarih ve 642 sayılı kararı ile kabul edilmiştir. Bu kapsamda, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 68. maddesinin (d) ve (e) bendi gereğince, İller Bankası, ticari bankalar, katılım bankalarından faiz hariç bir milyar 690 milyon TL kredi kullanma hususunda; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanının yetkilendirilmesi ile ilgili konunun görüşülmesi.”

BÜTÇE DE SON DURUM NE?

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım Ayı 3. Birleşim toplantısında 2017’de 1 milyar 395 milyon TL, 2018’de 1 milyar 949 milyon, 2019’da 2 milyar 255 milyon TL, 2020’de 2 milyar 254 milyon TL, 2021’de 2 milyar 695 milyon TL, 2022’de 6 milyar 98 milyon 910 bin TL olan belediyenin mali bütçesi, 2023 için 10 milyar 680 milyon olarak kabul edildi.

Bütçede 2022 yılı yatırımlarının Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne 5 milyar 122 milyon 367 bin TL’ye mal olurken 2023 yılında yer alacak yatırımların maliyeti ise 8 milyar 799 milyon TL olarak açıklandı.

Geçtiğimiz aylardaki bütçe görüşmelerinde Başkan Vahap Seçer “Yönetime geldiğimiz yıl, her 100 liranın 17 lirasıyla yatırım yaparken, şu anda her 100 liranın yaklaşık olarak 47 lirasını yatırıma ayırıyoruz. Bu ciddi bir yatırım hamlesidir” derken muhalefet özellikle temsil ve tanıtıma ayrılan büyük payı eleştirmişti.

 

2022 MALİ YILI KESİN HESABI GÖRÜŞELECEK

Öte yandan meclis Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 40. maddesi gereğince hazırlanan Mersin Büyükşehir Belediyesi 2022 Mali Yılı Kesin Hesabı ile ilgili konunun görüşülmesi ile devam edecek.

 

İŞTE MECLİS GÜNDEMİ

Ardından, Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “MBB Çocuk Meclisi Hakkında Yönetmelik” ile ilgili konunun görüşülmesi teklifi ile devam edecek.

Meclis ayrıca “Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençler İçin İşgücü Piyasası Destek Programı” için Hibe Programı (NEETPRO) kapsamında hazırlanan “Mersin’in Gençlerinin Turizm Sektörü İçin Güçlendirilmesi”(Empowering Mersin’s Youth for Tourism Sector) isimli projenin yürütülmesi ve gerekli belgelerin imza süreçlerinin tamamlanabilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e yetki verilen projenin ilgili daire başkanlığı olan Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmesi, hibe ana sözleşmesinin ve tali evrakların imzalanması için MBB Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanı Engin Yıldırım’a yetki verilmesi ile ilgili konunun görüşülmesi ile sürecek

Daha sonra Türkiye ve AB arasında Şehir Eşleştirme-II Hibe Programı kapsamında “Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme” projemizin hibe almaya hak kazandığı takdirde Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanması, proje kapsamında kurumu temsil ve ilzama, sözleşme dahil gerekli belgeleri imzalamaya Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yetkili kılınması ve yapılacak yazışmalar, ödemeler, tüm raporlamalar ve takip işlemlerinin yapılması için Dr. Bülent Halisdemir'e yetki verilmesi ile ilgili konunun görüşülmesi ile devam edecek.

 

DEPREMZEDELER İÇİN MERSİN PSİKOSOSYAL DESTEK AĞI KURULACAK

Mecliste ayrıca deprem bölgelerinden gelen depremzedeler öncelikli olmak üzere psikolojik travma yaşayan vatandaşlar için ‘‘Mersin Psikososyal Destek Ağı’’ oluşturulması için kamu kurumları, üniversiteler, odalar, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlarla’ protokol imzalanabilmesi amacıyla Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili konunun görüşülmesiyle sürecek.

 

İMAR DÜZENLEMELERİNE İTİRAZLAR MASAYA YATIRILACAK

Meclis, imar düzenleme talepleri ile devam edecek. Bu kapsamda Silifke Belediye Meclisi’nin 01.03.2023 tarih ve 2023/19 sayılı kararı doğrultusunda; Silifke İlçesi, Atayurt (Esenbel) Mahallesi 1752, 1753, 1759 ve 1774 parsel numaralı taşınmazlara ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili konunun görüşülmesi ele alınacak.

Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.02.2023 tarih ve 91 sayılı kararı ile onaylanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine askı ilan süresi içerisinde gelen itiraz da masaya yatırılacak.

Ayrıca Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin 16/03/2023 tarih ve 2022/324 E. sayılı kararı ile Yenişehir İlçesi, Menteş Mahallesi 2471 ada 2 parsel numaralı taşınmaza ilişkin açılan davada Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 14.06.2021 tarih ve 269 sayılı kararı ile belirlenen 1 ve 2 nolu ilkesel kararların yürütmesinin durdurulmasına yönelik karar da mecliste değerlendirilecek.

 

KARADUVAR’DA DİKKAT ÇEKEN DÜZENLEME

Meclisin dikkat çeken bir başka gündemi ise Akdeniz İlçesi, Karaduvar Mahallesi, 5892 ada 8 parselin güneyinde bulunan Otopark Alanı ve Karaduvar Mahallesi, 171 ada 1 parselin kuzey batısında bulunan Belediye Hizmet Alanına ilişkin 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili konunun görüşülmesi olacak.

Ayrıca Ulaşım Dairesi Başkanlığı’nın talebi doğrultusunda; Tarsus İlçesi, Çağlayan Mahallesinde yer alan Şehir Mezarlığının güneyinde bulunan alanın Otopark Alanı olarak düzenlenmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ile ilgili konunun görüşülmesi de yapılacak.

Ayrıca arım ve Orman İl Müdürlüğü'nün yazısı doğrultusunda; Tarsus İlçesi, Arıklı Mahallesi 413 ve 575 no.lu parsellerde üniversite alanı yapılmasına ilişkin 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'nun 14. maddesi gereğince ilgili Bakanlıktan Kamu Yararı Kararının alınması ile ilgili konunun görüşülmesi de gerçekleştirilecek.

Son olarak Tarsus İlçesi, Mantaş Mahallesi 115 ada 32 no.lu parsele ilişkin Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 10.02.2023 tarih ve 86 sayılı kararı ile onaylanan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı teklifi ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı teklifine askı ilan süresinde gelen 2 (iki) adet itiraz ile ilgili konunun görüşülmesi gerçekleştirilecek.

 

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLEN KONULAR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi, Komisyonlardan gelen konuların görüşülmesi bölümünde ise 3 maddeyi masaya yatıracak.

Bunlardan ilki belediye Kariyer Merkezi Müdürlüğü’nün hizmetlerini geliştirmek, üniversite sanayi kent işbirliğine katkı sunmak ve kurumlar arası işbirliğine dayalı projeleri hayata geçirmek amacıyla kurum ve kuruluşlarla ön görüşmeler yapılmakta olup; gerçekleşecek olan çalışmaların daha kaliteli, verimli, yasal hükümlere uygun ve kurumlar arası işbirliğine dayalı bir şekilde yürütülmesi amacıyla kamu kurumları, üniversiteler, odalar, sivil toplum kuruluşları ve diğer kuruluşlarla” protokol imzalanması amacıyla Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’e yetki verilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konunun görüşülmesi olacak.

Daha sonra Çamlıyayla İlçesi, Sebil Mahallesi’nde bulunan mülkiyeti belediyeye ait 184 ada 30 parsel (eski 347) numaralı 5 bin 162,54 metrekare yüzölçümlü taşınmazın 2 bin 342,00 metrekarelik kısmı üzerinde bulunan su deposu, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 12.01.2018 tarihli 43 sayılı kararı doğrultusunda 5 yıl süre ile MESKİ Genel Müdürlüğü'ne 10 yıllığına tahsis edilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konunun görüşülmesi yapılacak.

Mecliste son olarak Bozyazı İlçesi, Merkez Mahallesi, 648 ada, 1 parsel numaralı 2 bin 125,16 metrekare yüzölçümlü taşınmaz üzerinde yer alan su kuyusunun bulunduğu (terfi merkezi) 800,00 m²’lik kısmın 10 yıllığına MESKİ’ye tahsis edilmesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen konunun görüşülmesi yapılacak.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA