Mahkeme Bozdoğan’ı haklı buldu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mahkeme Bozdoğan’ı haklı buldu!


 

Tarsus’ta Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın, bazı CHP’lilerin muhalefet ile hareket ederek, red kararı çıkması sağlanan Atatürk Mahallesindeki arazi satış yetkisi talebinin reddedilmesi kararı mahkemeden döndü. Mahkeme Bozdoğan’ı haklı buldu. Satış talebinin reddedilmesine ilişkin karara mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi sonrası önü çalına Başkan Bozdoğan, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” diyerek, “Tarsus için gece gündüz çalışıyorum” çıkışı geldi.

HEDİYE EROĞLU

 

Tarsus Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı 6. Birleşimin 1. Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya; Atatürk Mahallesi’nde bulunan belediyeye ait arazinin satışına yönelik daha önce reddedilen kararın mahkemeye taşınması damga vurdu.

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan’ın mahkemeye taşıdığı, bazı CHP’lilerin muhalefet ile harekete ederek reddedilmesinde rol oynadığı satış yetkisi reddi için yargıdan önemli bir karar çıktı. Mahkeme Bozdoğan’ı haklı bulurken, itiraz yolu açık bırakılarak, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Satış talebinin reddedilmesine ilişkin karara mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesi sonrası Başkan Bozdoğan’ın önü açıldı.

 

“MAHKEME KARARINI YOK SAYAMAYIZ”

CHP’li Meclis üyesi Ali Dinsever, mahkemenin başkanı haklı bulduğunu, mahkeme kararına uymak gerektiğini söyleyerek, “Hukuk devletinin gereklerinden bir tanesi de idarelerin de hukukla bağlı olduğu ilkesidir. Ülkemizin içerisinde olduğu çok uzun bir süredir bu ilkenin unutulduğu bir ülkede yaşıyoruz. Hukuk herkese lazım derken bu lafta bir söylem değil. Özgür, demokratik, eşit bir ülke yaratmamız düşünülüyorsa bu herkese lazım. Aslında bu olayda yerel yönetimler için örek. Başkan yetkisini kullandı hukuka gitti.

Meclis kararına ilişkin mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bundan sonra meclisimize düşen, hukuka aykırı bu yanlıştan karardan dönmesidir. Bu aşamadan sonra mahkeme kararı idareleri bağlayan bir karardır. Meclisin, mahkemenin verdiği karar gereği evrakı komisyonlara havale etmesi iradesi sergilemesi gerekiyor.  

Mahkeme kararını yok sayıp, eylemde direnme gibi bir karar alma gibi bir hakkımız veya yetkimiz yok. Kavga ile bu işleri çözemeyiz. Bu karar ile başkanın haklı olduğunu gösterdi mahkeme.

 

YANLIŞ HESAP BAĞDAT’TAN DÖNDÜ!

Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan da, “Yanlış hesap Bağdat’tan döner” diyerek, “Ben Tarsus halkının, esnafının, gençlerinin, kadınlarının, çocuklarının sesi olmak için 4 yıldır bu makamda oturuyorum. Onların talepleri ve yaşam felsefeleri kendi düşüncelerimden, siyasi düşüncelerimden ayırarak, ön plana koyuyorum. Bunun içinde gece gündüz çalışıyorum.

Red gerekçeleri ne olursa olsun, dilekçe verse meclis üyelerim, meclisin kararlarına saygı duyuyorum. Ancak Katılmayıp konuyu değerlendirmek için ben de günlerce düşünmeye başladım. Hukuki boyutları nedir onun çalışmasına başladım. Şuan idare mahkemesinde bir evrakımız daha var. Bir tarafta Tarsus halkı diğer tarafta belediye meclisi var.

Bu duruma kayıtsız kalmadım. Konuyu mahkemeye taşıyarak, hukuka başvurum yaptım. Bu sürede de boş durmadım. Yeniden hesabımızı kitabımızı yaptık. Bu dosya ile ilgili mahkemeye gidecek olan arkadaşlar vardı, karşı tarafta ki hisse sahiplerinden. Bizim aldığımız karar mı yanlış diye öz eleştiride bulunarak doğru yolu bulmaya çalıştım. Tüm bu uğraşlarım sonucu idare mahkemesinden çıkan karar ile yanlış yapmadığımı gördüm. Sadece kaybedilen biraz zaman oldu” dedi.

Evrak görüşmelerin ardından oy birliğiyle imar komisyonuna, insan hakları ve hukuk, plan bütçe ve kesin hesap, belediye şirket hesaplarını inceleme komisyonlarına sevk edildi.

 

HAYALİ DAİRE KAMBURUNA ÇÖZÜM ARANIYOR

Tarsus Belediyesine ait Gaziler Mahallesi 2495 ada 9 nolu parsel nolu taşınmazda bulunan Bal Sitesi B Blok 12+13. Kat 24. Bağımsız Bölümdeki Dubleks meskenin, inşaat projeye uygun yapılmadığ ıçiin yarım daire olarak kalması nedeniyle kullanılmaması nedeniyle harekete geçti. Belediye yönetimi daireyi Tarsus İmar Ticaret Limited Şirketine ilave sermaye olarak ekleyerek kiraya vermek için meclise teklif verdi.

Başkan Bozdoğan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Yaklaşık 4 yıldır sormadığım insan kalmadı. Kimisi yarım daire diyor ki yapamıyorum. Kimi hayali daire diyor. İnsanın öyle bir zoruna gidiyor ki… Belediye olarak bir şey yapamıyorum. Ne satabiliyorum ne de kiralayabiliyorum. Komisyonda tartışırsınız bunu ama ben yönetim kurulu ile görüştüğümde buranın ancak belediye şirketi üzerinden kiraya verilebileceğini söylediler. Ama ben artık boş yere aidat ödemek istemiyorum. Kararı siz verirsiniz.Bu konuda Ali Can Yavuz bir açıklama yapsın. Böyle bir şey var mı yok mu?” dedi.

Bunun üzerine belediye bürokratı İmar ve Şehircilik Müdürü Ali Can Yavuz şu bilgileri verdi; “Söz konusu taşınmazın yer aldığı sitenin projesi hazırlanırken 13’üncü katta dubleks daire bize belediyemize bağış olarak veriliyor. Ancak inşaat devam ederken projeye uygun yapılmadığı için inşaat 12’inci katta bitiriliyor. 13’incü katta bir daire yapılmıyor. Yarım bir daire şeklinde görünüyor buradaki mülk ama biz sürekli apartman gideri, havuz gideri gibi gerekçelerle sürekli para ödüyoruz. Buranın tadilat yapılarak farklı bir şekilde değerlendirilmesi, kiraya verilmesi için çalışma yaptık.”

Müzakerenin ardından teklif ilgili komisyonlara sevk edildi.

 

TARSUS 2019’DAN BERİ KÜLTÜR BAKANLIĞINI BEKLİYOR

Öte yandan belediye, Tarsus’un 2019 yılından buyana Kültür Bakanlığından yapımını beklediği Roma Yolu projesi ile ilgili taşınmazın tahsisini iptal etmek istedi.  

Mülkiyeti belediyeye ait, Mersin ili, Tarsus İlçesi, Camicedit (Kızılmurat) Mahallesi 115 ada 39 parsel nolu, arsa vasıflı ve 10.637,41 metrekare yüzölçümlü taşınmazın, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne tahsisinin iptali ile ilgili, Tarsus Belediye Meclisi tarafından verilen 6 aylık sürenin de dolması nedeniyle, taşınmazın tahsis işleminin iptali konusunun değerlendirilmesi ve bu konuda karar verilmesi ile ilgili teklifin görüşülmesi istendi.

 

“15 MAYIS’TAN SONRA YENİDEN ELE ALIRIZ”

Konuyla ilgili CHP’li Meclis üyesi Ali Dinsever, teklifin geçen süreçte komisyonda ele alındığını anımsatarak, Komisyon olarak bakanlığa tekrar yazıp, bakanlık yapacaksa tahsisi iptal etmeyelim dedik ve bir süre verdik. Ama maalesef 2023 yatırım programında da bunu göremedik. Ama 15 Mayıs’ta inşallah bir başka Türkiye’ye uyanacağız. Bu evrakı komisyona havale edelim ve 15 Mayıs’tan sonra değerlendirelim” dedi.

 

TARSUS BURAYI DA YAPAR

Başkan Bozdoğan da, “Tarsus Belediyesi olarak Roma yolunu yapacak kadar da gücümüz var. Evrak komisyona gitsin, tekrar incelensin, görüş bildirilsin ona göre bir yol haritası çizeriz. Ama bu konuda çok netim; Tarsus Belediyesi burayı da yapar” dedi.

 

AKP, BAKANLIĞI SAVUNMAYA ÇALIŞTI

Bunun üzerine AKP’li meclis üyesi Abdurrahman Altınsucu, bakanlığı savunmaya çalıştı. Altınsucu, “Bakanlık 5 milyon TL bütçe ayrılmıştı. Bazen ek bütçe ile bu rakamlar attırılabiliyor. 2023’te Mayıs içindeyiz zaten başlasak bile 7 ayda buranın başlaması mümkün değil. 2023’te başlasa bile 2024’te bitirilebilir. Dolayısıyla buranın yapılmaması gibi bir durum söz konusu değil. 14 mayıs sonrası ülkeni başka bir Türkiye’ye uyanacağı söyleniyor ama 20 yıldır olduğu gibi bu millet sizi gördüğünüz rüyalardan uyandıracak” dedi.  

 

3 YILDIR BÜTÇE YOK!

Ancak Başkan Bozdoğan, “Projeye dair bütçe kararı 2019 yılının 11’inci ayında verildi. 4’üncü yıla girdik. 3 yıldır ayırmamışlarda 4 ‘üncü yılda bütçenin üzerine ek bütçe mi koyacaklar?” tepkisi verdi.  

 

KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN BEKLENE ONAY NİHAYET GELDİ

Altınsucu ise bunun üzerine Kültür Merkezi’nin projesinde de gecikme yaşandığını savunarak sürece dair bilgi istedi.

Bunun üzerine Başkan Dr. Haluk Bozdoğan, Kültür Bakanlığının tüm evraklar için izni daha iki hafta önce verdiler.  

Bunun üzerine belediye bürokratları, 75. Kültür Merkezi için 2021’de, bakanlığa bir yazı yazıldığını ve tahsisisin istendiğini, Ekim 2021’de protokol imzalandığını ve ilk 2 yılda projenin çizilmesi ve tadilata başlanması şartıyla belediyeye 10 yıllığına tahsis verildiğini bildirdi. Belediye yetkilileri ayrıca tadilat projesi için bakanlıktan istenen yetkinin 12 Nisan 2023’te geldiğini belirterek, ihale sürecinin başlatıldığını bildirdi.

Bunun üzerine Bozdoğan, “Keşke 2019 yılı 11’İnci ayında verilen olayla ilgili keşke daha sağlıklı bir yorum yapsaydınız” dedi.

Görüşmelerin ardından evrak ilgili komisyonlara havale edildi.

 

MUHALEFET TESKİ’DEN ENDİŞELİ

Öte yandan İsmetpaşa Mahallesi 4798 ada 1 parsel nolu 17.525,00 m² yüzölçümlü taşınmazdaki belediyeye ait 507,00 metrekare hissenin tamamının sermaye artışına karşılık olmak üzere TESKİ A.Ş.’ ye sermaye konulmasına ve bu taşınmazdaki hissemizin TESKİ A.Ş.’ye devredilmesi içinde yetki istedi. Yetki talebinin komisyonlara sevk edilmesini isteyen Bozdoğan’a, MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Şimşek’ten, “Bizim bazı tereddütlerimiz var. TESKİ’nin üzerinde ki hacizlerin kaldırılmadığı yönünde bilgiler var” tepkisi geldi.

Bunun üzerine Başkan Bozdoğan, “O yüzden komisyona gönderiyorum. Orada görüşürsünüz” dedi.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA