MUHALEFETTEN PROJE, HİZMET VE İHALE ELEŞTİRİSİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MUHALEFETTEN PROJE, HİZMET VE İHALE ELEŞTİRİSİ


 

Yıllarca Akdeniz’e yöneten CHP ve HDP’ye mensup belediye meclis üyeleri, AKP’li Mustafa Gültak’ı, proje, hizmet ve ihaleler üzerinden eleştirdi.

HEDİYE EROĞLU
 

Akdeniz Belediyesi’nin geçtiğimiz günlerde yapılan ilk oturumu oldukça gergin geçen Nisam ayı Melis toplantısının ikinci oturumu yapıldı. Faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıda CHP-HDP muhalefet üyeleri ihaleler, reklam, borçlanma ve arsa satışı üzerinden Başkan Mustafa Gültak’a yüklendi.

 

EVET BAZI ŞEYLER YAPILDI AMA...

HDP’li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, süre kısıtlı olsa da faaliyet raporunu incelemeye çalıştıklarını söyleyerek, tespitleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tanrıverdi, “Elbette ki belediye başkanı seçildiğinde vaatler ile gelir ve elindeki imkanlarla halka hizmet için çalışır. Evet bazı şeyler yapıldı ama bazı eksikler olduğu için öneri ve eleştiriler getiriyoruz” dedi.

Özellikle son bir yılda bazı alanlarda büyük artışlar yaşandığını işaret eden Tanrıverdi, etüt, projeler ve bilirkişi alanında geçen yıl 223 bin TL harcanırken, 2022’de 2 milyon 532 bin TL harcanması ile ilgili açıklama olmamasını eleştirdi. Taşıt kiralamada ise 41 milyon TL’den, 140 milyon TL’lere çıkan artışlar yaşanmasını eleştiren Tanrıverdi, “Bazı yükümlülüklerin yeteri kadar yerine getirilmediğini gördük. Örneğin bütçe artarken SGK’ya yönelik ödemeler düşmüş. Temizleme ekipmanları için 1,4 milyon TL harcanırken, bu yıl bu rakam 5,8 milyona sıçramış. Faaliyet raporunda Bu konuda da herhangi bir açıklayıcı bilgiye ulaşamadım.

Ayrıca vergi gelirlerinde ciddi bir gerileme olduğunu gördük. Bu gerileme yönetimin gerekli çalışmaları yapamamasından mı kaynaklanıyor, örneğin 9’dan 2 milyona düşmesi tarif edilebilir değil. Halbuki merkezi idareden gelen vergilerin bir hayli yükseldiğini görüyoruz. Ayrıca belediyenin ve şirketlerinin 2022’ye kadar borcu neydi, yıl sonu ne oldu bunu da raporda göremedik. İhalelerin hepsinin EKAP’ta olduğunu söylediniz. Evet EKAP yoluyla yaptığınız ihaleler var ama bunların büyük kısmını doğrudan temin şeklinde yapıyorsunuz. 25 EKAP’ta ama 400’ün üzerinde doğrudan temin ile yapılmış ihale var. Dönüşüm ile ilgili ise iktidarda olmanızın avantajı ile çabanız olmuştur bunu ikna etmiyoruz ama her şeyi siz yapmışsınız gibi ‘hükümetin yaptığı projeleri ben yaptım’ diyerek, hükümeti de devleti boşa çıkarıyorsunuz” dedi.

 

“KREŞ HUZUREVİ YAPILMADI”

CHP’li Mahmut Dönmez de, faaliyet raporu ile stratejik planını karşılaştırdığını söyleyerek, “Fen İşleri’nce kaldırım, asfalt gibi işler yapılmış. Merkez mahallerde yamadan başka bir şey görmüyoruz. ‘Muhtarların talepleri karşılandı’ deniliyor. Ama muhtarları dinlediğimizde asfalt ile ilgili taleplerinin çok karşılanmadığını ve eleştirileri olduğunu biliyorum.

5 yıl içinde yapılması planlanan örneğin kreş denilmiş ama henüz daha faaliyette değil, Huzurevi denilmiş ama hala yapılmamış. Aile Danışma Merkezi, Sokak Çocukları denilmiş ama bunlar hala yok.

Stratejik Planda yeni park yerleri var ama benim gördüm kadarıyla bir tane park yapılmış. Son 4 yıldır yeni projelerimiz var deniliyor ama bunlar ne zaman yapılacak?  Örneğin otopark, yaşlı bakımevi denilmiş ama yapılmamış. İsrafı önlene, yenilenebilir enerji projeleri denilmiş ama belediye bu zamana ne yapmış bilmiyorum, bilgi istiyorum. Mustafa Gültak, ‘bunu belediye bütçesinden yaptık’ diyeceği bir tane büyük projesini söylesin. Büyük yatırımlar, projeler yerine sosyal çalışmalara ağırlık verilmiş durumda” dedi.

 

BÜTÇEYE ÖNGÖRÜSÜZLÜK ELEŞTİRİSİ

EMEP’li Meclis Üyesi Halil Kara da, 2022’de  iki bütçe yapıldığını anımsatarak, “Ekim ayında yapılan ana bütçe 266 milyon 500 bin TL’ydi. Daha sonra ülkemizde yaşanan ekonomik kriz ve yoğun artan enflasyon ve diğer girdilerin artması belediyemizi de harekete geçirdi ve bir ek bütçe yapıldı. Neredeyse 266 milyon 500 bin TL’nin yanına 214 bin 215 bin TL daha bir ek bütçe yapıldı. Bunun sonucunda 488 milyon 884 bin TL’lik bir bütçe oluştu.

Gelir olarak 2022 için idare tarafından 445 milyon 755 bin TL tahmini rakam ortaya konulmuş. 348 milyon 378 bin TL gelir elde edilmiş ve neredeyse 100 milyon TL eksik.

Böyle bir plansızlık, öngörü eksikliği olmaz,. Daha net bir öngörü gerçekleştirilmeliydi. Sonuç itibariyle gelir ve gider anlamında 412 milyon TL’lik de giderimiz gerçekleşmiş, bundan dolayı 64 milyon TL’lik gelir gider dengesizliği gözüküyor” dedi.

Kara, ayrıca Yılmaz Güney Gençlik Merkezi’nin belediyeye ait bir yurtken Gençlik Spor İl Müdürlüğü’ne hibe edilmesini eleştirdi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA