Deprem molozlarına karşı bir atık politikası var mı? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Deprem molozlarına karşı bir atık politikası var mı?


 

Depremde yıkılan binaların çok olmasının devasa boyutlarda bir atık ile karşı karşıya kalındığını söyleyen Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, “Cumhurbaşkanlığınızın deprem bölgeleri için herhangi bir atık politikası var mıdır? Eğer var ise bunlar nelerdir? Eğer yok ise olmamasının nedenleri nelerdir?

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili, Ekonomi ve Tarım Politikalarından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Dr. Rıdvan, 6 Şubat 2023’de meydana gelen depremin ardından deprem molozlarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesini TBMM gündemine taşıdı. Konuyla ilgili İçişleri Bakanı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması için soru önergesi veren Dr. Rıdvan Turan soru önergesinde şunları söyledi: “Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren meydana gelen depremler dolayısıyla yıkıma uğrayan Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay, Gaziantep, Diyarbakır, Malatya, Kilis, Şanlıurfa, Adana ve Osmaniye kentlerindeki yıkılan binaların molozlarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara döküldüğüne dair haberler, yazılı ve görsel medyada yer almaktadır. Bu haberlere göre deprem molozları, İskenderun ilçesinde cezaevi yakınlarındaki tarım arazilerine, Samandağ ilçesinde Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün koruması altındaki Milleyha Kuş Cenneti’ne, Malatya’da Beydağı mahallesindeki tarım arazilerine dökülmüştür. Depremde yıkılan binaların çok olması devasa boyutlarda bir atık ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün deprem bölgesindeki yapılara ilişkin yayımladığı rapora göre depremin etkilediği kentlerdeki yıkılan toplam bina sayısı 18 bin 200 ve yıkılacak ağır hasarlı ticarethane sayısı 61 bin 890 olarak belirtilmiştir. Rapora göre henüz 231 bin 878 bağımsız bölümle ilgili tespitler yapılamamıştır. Yapı İşleri Genel Müdürlüğünün raporuna göre yıkılan binalardaki inşaat atıkları, çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Fakat AKP iktidarı, depremin üzerinden 50 gün gibi bir zaman geçmesine rağmen herhangi bir deprem atık politikası geliştirmemiştir. Deprem bölgesindeki inşaat atıklarının çevre ve insan sağlığı açısından herhangi bir tehdit oluşturmayacak biçimde ekolojistlerin ve bilim insanlarının görüşleri doğrultusunda ayrıştırma işlemi yapılarak geri dönüşümü sağlanmalıdır.”

 

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Dr. Rıdvan Turan önergesinde şu sorulara yer verdi: “Cumhurbaşkanlığınızın deprem bölgeleri için herhangi bir atık politikası var mıdır? Eğer var ise bunlar nelerdir? Eğer yok ise olmamasının nedenleri nelerdir?

Cumhurbaşkanlığınızın deprem atıklarının tarım alanlarına, sulak ve ormanlık alanlara dökülmesini engellemek konusundaki çalışmaları nelerdir?

Deprem bölgesindeki enkazlarda kimyasal ayrıştırma işlemi yapılmakta mıdır? Enkazlardaki kimyasalların insan sağlığını olumsuz etkilemesini engelleyecek çalışmalar yapılmakta mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA