Bilim dışı kat yüksekliğine yasal takip uyarısı! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Bilim dışı kat yüksekliğine yasal takip uyarısı!


 

Mersin’in 4 merkez ilçesinde bölgeleme ve diğer bilimsel veriler ışığında kat yüksekliğinin belirlenmesi gerektiğini savunan TMMOB İKK Sekreteri İbrahim Yücesoy, “Gereken yapılmadığı takdirde, elimizdeki resmi raporlar ile sürecin sonuna kadar yasal takipçisi olacağız” dedi.

Haber Merkezi

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mersin İl Koordinasyon kurulu Sekreteri ve Makine Mühendisleri Odası (MMO) Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, Mersin kent merkezi kat yüksekliklerini içeren mahkeme süreçlerine ilişkin yazılı bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yücesoy, TMMOB Mersin İl Koordinasyon kuruluna bağlı meslek odaları olarak kentte yapılmak istenen; merkezi hükümetin ve yerel yönetimlerin tüm projelerini takip ettiklerini ve sürecin yasal takipçisi olduklarını ifade etti.

 

“GELECEKTE ÇARPIK YAPILAŞMA ÖRNEĞİ OLACAK BİRÇOK YAPIYA RUHSAT VERİLDİ”

Mersin’in  merkez ilçelerinin 1 /5 bin ölçekli nazım imar planlarının tamamlanmasıyla birlikte 1/ bin ölçekli uygulama imar planlarının ilçe belediyeleri tarafından hazırlatıldığını ve onay süreçlerine girildiğini belirten TMMOB Mersin İl Koordinasyon kurulu Sekreteri İbrahim Yücesoy, “Bu süreçte TMMOB Mersin İl Koordinasyon kuruluna bağlı meslek odaları olarak planlama süreçlerinde davet edildiğimiz resmi kurumlara ve belediyelere görüşlerimizi bildirmiş olup daha sonrasında bu süreçlerin takipçisi olmaktayız. Planlama süreçlerinde itirazlarımızın temel sebepleri;  kentsel rantın eşit dağıtılmaması, çarpık kentleşme yaratabilecek plan kararları üretilmesi, temel şehircilik ilkelerinin ve kamu yararı kavramının dışına çıkılıp kişi ve gruplara özel plan kararlarının üretilmesi nedeniyle TMMOB Mersin İl Koordinasyon kuruluna bağlı meslek odaları olarak birçok konu ve planlama sürecini mahkemeye taşımaktayız. Bu süreçlerden bir tanesi ise uzun zamandır beklediğimiz ve emsal karar taşıması ile kent bütününü ilgilendiren; 02.07.2020 tarih ve 37 sayılı karar ile Toroslar Belediye Meclisi tarafından kabul edilen Arpaçsakarlar Mahallesi 1. Etap uygulama imar planına açmış olduğumuz davadır. Söz konusu davanın atanan resmi bilirkişi heyeti tarafından mahkemeye teslim edilen raporda söz konusu imar planında 5 kat olarak planlanan ve yaklaşık yüzde 70’i yapılaşan bölgenin 18 kat olarak revizyon planlarda onaylanmasının; temel şehircilik ilkelerine ve kamu yararı kavramına aykırı olduğu kanaatine varılmıştır. Maalesef biz meslek odalarını yaralayan bir konu ise bizlerin bu plan revizyonu sürecine yapmış olduğumuz mahkeme itirazları sonucunda zamanında yüce mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermemesi nedeniyle gelecekte çarpık yapılaşma örneği olacak birçok yapının bu süreç içerisinde ruhsat almasıdır” dedi.

 

YASAL TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Mersin’de kat yüksekliklerine bilimsel verilere göre karar verilmesi gerektiğini söyleyen Yücesoy, şöyle devam etti: “TMMOB’a bağlı meslek odaları olarak yıllardır kentimizde kat yükseklikleri belirlenir iken bölgesel analizler yapılması gerektiği, parselasyon planlarına, mülkiyet durumlarına ve arazi topoğrafyasına göre kat yükseklikleri belirlenmesi gerektiğini savunmaktayız. Açmış olduğumuz davanın bilirkişi raporunda sözü geçen 5 kat yapılaşan bölgenin 18 kat olarak planlanması kent için emsal karar oluşturmaktadır.

Kentimizde Belediyeler tarafından hazırlatılıp meclis üyeleri tarafından onaylanan uygulama imar planlarında birçok planlama bölgelerinde 18-21 katlar öngörülmüş yaptığımız bütün itirazlara rağmen bu kararlar yürürlüğe girmiştir.

Maalesef ki bölgemizde doğal bir afet yaşanmış ve sonucu felaket ile sonuçlanmıştır. Bizler TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak afetler olduğu zaman değil her zaman rasyonel planlama ile kentlerin sağlıklı ve dirençli oluşmasına gerektiğine inanmaktayız.

Bu nedenle Mahkeme süreçleri ve aklın ışığında 500-1000 metrekarelik parseller üzerinde 18-21 katlı binalar yapılmayacağı gibi bu parsellerin üzerine en çok 18-21 kat yazılsa ve onaylansa dahi bu planların yasallığının olmayacağı kanıtlanmıştır.

Sonuç olarak kentlerimizde rasyonel planlama üretebilmek için 4 merkez ilçe bütününde bölgeleme ve diğer bilimsel veriler ışığında kat yüksekliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Gereken yapılmadığı takdirde elimizdeki resmi raporlar ile sürecin sonuna kadar yasal takipçisi olacağımızı kamuoyuna beyan ederiz.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA