‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİR KEZ DAHA KANDIRILDI’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘SAĞLIK ÇALIŞANLARI BİR KEZ DAHA KANDIRILDI’


 

Maaş promosyon sözleşmesi için aylardır oyalanan Mersin’deki 14 bin sağlık emekçisi, bakanlığın dayatmasıyla imzalanan yeni anlaşmayla bir kez daha hüsrana uğradı. Beklentileri karşılamaktan uzak yeni promosyon anlaşmasına tepki gösteren Genel Sağlık İş Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, “Bir kez daha sağlık çalışanları kandırılmıştır” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de sağlık emek örgütlerinin 14 bin çalışanını ilgilendiren Ziraat Bankası ile yapılan maaş promosyon anlaşmasının feshedilerek yeni sözleşme yapılması ile ilgili talebine ilişkin süreç, bakanlığın yangından mal kaçırır gibi tavsiye ve anlaşması ile sonlandırıldı.

 

AYLARDIR BEKLİYORLAR

Mersin’de ki sağlık emek örgütleri Genel Sağlık-İş Sendikası, Mersin Tabip Odası, Genel Sağlık-İş, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hekim Birliği ve Mersin Aile Hekimleri Derneği özellikle maaş promosyon ödemeleri ile ilgili yoğun mesai yürüttü.

Mersin İl Sağlık Müdürlüğüne yürüyerek bir de eyleme imza atan sağlık emek örgütleri, sık sık kurum yetkilileri ile bir araya gelerek taleplerini aktardı. Banka promosyon sorununu çözümü için umutlanan sağlık emek örgütleri, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Ziraat Bankası ile olan mevcut promosyon anlaşmasının tek taraflı ve tazminatsız olarak feshetmesini beklenirken, fesih gerçekleşmedi.

 

YENİ PROMOSYON SÖZLEŞMESİ OCAK’TA YAPILSIN

Yıl sonu itibarı ile bankaların hesap kapatacağı ve bu nedenle yeni ihale ve sözleşmenin Ocak ayı içersinde yapılacak olan maaş zamları ile birlikte yapılmasını isteyen sağlık emekçileri, Mersin İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu süreçte sözleşme feshini gerçekleştirmemesinin çalışanın lehine olduğunu açıkladı.

 

3 YILLIK SÖZLEŞME YAPILDI

Ancak yeni anlaşma için aylardır oyalanan sağlıkçılar, bakanlığın yangından mal kaçırır gibi Ziraat Bankası ile masaya oturup, illere de bunu dayatması ile yine hüsrana uğradı. Beklentileri karşılamaktan uzak yeni promosyon anlaşmasına tepki gösteren Genel Sağlık İş Mersin Şube Başkanı Dr. Gürbüz Şen, anlaşmaya tepki gösterdi.

Şen yaptığı açıklama ile “Maaş promosyon sözleşmesi hepinizin bildiği gibi yangından mal kaçırır gibi bakanlığın tavsiye ve anlaşması ile illere adeta dayatılmış Mersin Sağlık Müdürlüğümüzde ilgili protokol gereği ziraat bankası ile üç yıllık sözleşme yenilemiştir” dedi. .

 

PROMOSYON TUTARI KİŞİ BAŞI 25 BİN 200 TL

Yapılan bu sözleşmeyi ‘'kendi başarısı'’ gibi sahada duyuran yetkili sendika Sağlık-Sen’in imzalan protokolde yaşanan aksaklıkların çözüleceği noktasında üyelerine taahhütte bulunduğunu belirten Dr. Gürbüz Şen, “Genel Sağlık İş Mersin Şubesi olarak yazılı olarak başvurup maaş ödeme protokolünü aldık. Protokolü inceleyip sizlere protokolün hak kayıplarına neden olacağını duyurmuştuk.

İlgili protokolün 16. maddesinde promosyon tutarı kişi başı 25 bin 200 TL olup, toplam 3 bin 800 TL bankkart liradır. Promosyon tutarının hesaben ödenecek kısmı, yapılacak ödemeden sonra kurumdan maaş almaya başlayan personele banka tarafından promosyon ödemesi ilk maaş ödemesini takip eden ayda protokol bitiş tarihi dikkate alınarak kıstelyevm esasa göre ödenecektir. Promosyon tutarı kurum personelinin banka nezdindeki hesaplarına yatırılacaktır.

15 Ocak 2023 tarihinden itibaren 1800 TL bankkart lira yüklemelerine başlanacak olup, ilk ödemeden 6 ay sonra 1000 TL ikinci ödemeden 6 ay sonra 1000 TL daha kredi kartlarına bankkart lira ödemesi yapılacaktır.

Bankkart lira ödemeleri, 15.01. 2023 tarihinden itibaren başlayacak olup, yapılacak ödemeden sonra kurumdan maaş almaya başlayan personele ödeme peryotları içerisinde kalınması halinde bankart lira ödemesi ilk maaş ödemesini takip eden peryotta yapılacaktır.

 

KREDİ KARTI İSTEMEYEN KARA LİSTEDE

İlgili protokol incelendiğinde herhangi bir sebepten dolayı bankadan kredi kartı kullanmak istemeyen yada kullanamayacak olan kara listeye (Mevcut kredi, kredi kartı, çek ya da senet ödemelerinizin üst üste yapılmaması durumunda isminiz Merkez Bankası veritabanındaki listeye eklenir. Bu listeden adınızın çıkması için ise, mevcut borcunuzu tamamen ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamen ödedikten sonra da 5 yıl süreyle adınız bu listede tutulur) düşen arkadaşlarımızın bankkart liradan (peryotlar halinde eklenecek 3800 TL) yararlanması bu protokol gereği mümkün değildir.

Bugüne kadar bu durumun çözüleceği noktasında sizleri oyaladılar ancak sonucu kurumun attığı mesajda herkes görmüş oldu.

 

BANKKART OYUNU

Ayrıca belirtmek isterim ki yine imzalanan protokol gereği ödenecek olan bankkart lira ilk maaş yatıktan sonra yapılacak ve 15.01.2023 tarihi itibari ile uygulanacak olan periyoda denk gelmediği sürece bu haktan yaralanılamayacaktır.

İmzalan bu protokol ile adaletsiz bir uygulama yapılmakta ve özel sebeplerden kaynaklı kısıtlar nedeniyle sağlık çalışanları hak kaybı yaşamaktadırlar.

Bir kez daha sağlık çalışanları kandırılmıştır. Genel Sağlık iş olarak bu süreçte haksızlığa uğrayan tüm sağlık çalışanlarının yanında olduğumuzu ve yaşanan bu adaletsizliği düzeltmek için her türlü hukuki yollara başvuracağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” diye konuştu. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA