TAŞUCU DİRENDİ ANKARA’YA GERİ ADIM ATTIRDI | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

TAŞUCU DİRENDİ ANKARA’YA GERİ ADIM ATTIRDI


 

Ankara’nın sessiz sedasız Taşucu’na yapmak istediği balıkçı barınağı ve yat limanı projesi yöre halkının tepkisini yargıya taşıma mücadelesine çevirme kararlılığı ile iptal edildi.

HEDİYE EROĞLU

 

Uluslar arası koruma altındaki Akdeniz Foklarının yaşam alanı Taşucu’nda limanın özelleştirilmesine tepkiler sürürken bu defa Ankara’nın bölgeye yeni Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesi yapma girişimi engellendi.

Oldu bittiye getirilerek sessiz sedasız yapılmak istenen projeye tepki gösteren Taşucu halkı, Ankara’ya geri adım attırdı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü projeye geçit vermedi. Karar Taşucu’nda büyük sevinç yarattı.

SÜREÇ İÇERİSİNDE NELER OLDU?

Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı  tarafından yapılması planlanan, “Taşucu Yat Limanı ve Balıkçı Barınağı Projesi”nin, 24 Ocak 2023 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısının yapılaacğı ortaya çıktı. Bu bilgiye ulaşan yöre halkı projenin detaylarını belirtir resmi bilgiler temin etti. ÇED toplantısı öncesinde söz konusu projenin bölgeye olumlu/olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi amacıyla 22 Ocak 2023 günü, Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi’nde, bölge halkının katılımıyla bilgilendirme/değerlendirme/hazırlık toplantısı yapıldı.

Taşucu Arslan Eyce Amphora Müzesi’nde yapılan toplantıya konuşmacı olarak Av. Ayşe Doğan ile birlikte Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Mustafa Eyce katılırken toplantı moderatörlüğünü Musa Türkmen yaptı. 

Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği gereğince halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Bilgilendirilmesi ve Sürece Katılımı Toplantısı 24 Ocak 2023 günü Taşucu Öğretmen Evinde yapıldı. Toplantı, bölge halkının söz konusu projenin yaşam alanları üzerinde olumsuz etki oluşturacağı gerekçesiyle karşı durması nedeniyle yapılmaması sağlandı.

Bölge halkı, yaşam alanlarında olumsuz etkiler oluşturacak söz konusu projeye karşı oldukları gerekçesi üzerinden ÇED toplantısı yaptırılmamıştır şeklinde toplantı sonunda yaşananları tutanak altına aldılar. Bölge halkı, sürecin devamında hukuksal yönden konunun takipçisi olacaklarını belirttiler.

Söz konusu projenin başlığında yer alan, limanı yıllardır kullanan balıkçılar ve yatçılar için proje sonunda ortaya çıkacak limanın kullanılabilmesi teknik olarak imkansız seviyesinde yetersiz. Balıkçılar ve yatçılar, bölge halkı ile birlikte yaşam alanlarına ekolojik, sosyal, kültürel, ekonomik yönlerden etki edecek tüm olumsuzlukların yanında deniz araçlarını teknik olarak olumsuz etkileyecek gerekçeleri de ekleyerek projeye karşı olduklarını belirttiler. Söz konusu projenin, ÇED sürecinin henüz ilk aşamasında, tüm bu haklı gerekçeler ile bölge halkının birlikte verdiği kararlı mücadele neticesinde yapılmasının uygun olmadığı bakanlığın aldığı kararla ortaya çıktı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA