2 haftada geçmiyorsa profesyonele başvurun! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

2 haftada geçmiyorsa profesyonele başvurun!


 

Deprem ve ruh sağlığı ile ilgili uyarılarda bulunan Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Akay, “Yakınmalarınız 2 hafta içerisinde azalmıyor ya da artarak devam ediyorsa bir ruh sağlığı profesyoneline başvurmak gereklidir” dedi.

GİZEM EKİCİ

 

Mersin Toros Devlet Hastanesinden Psikiyatri Uzmanı Dr. Esra Akay, “Depremin ruhsal etkileri ve bununla başa çıkma yolları nelerdir?” konularında önemli açıklamalar yaptı.  

Deprem gibi büyük doğa olaylarından sonra kişilerde çeşitli psikolojik belirtiler görülebileceğini söyleyen Akay, “Bunlara olağan dışı durumlara karşı verilen olağan tepkiler diyebiliriz. Deprem sonrasında kişilerde uykusuzluk, endişe, korku, tepkisizlik, ağlama-ağlayamama, iştahsızlık, sürekli deprem oluyormuş hissi, gerginlik, çarpıntı, titreme, aşırı irkilme, sinirlilik, deprem anını tekrar tekrar yaşama, çaresizlik, gelecekle ilgili belirsizlik gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin günler, haftalar içerisinde kendiliğinden düzelmesi beklenir.

PROFESYONEL YARDIM ALMAK ŞART DEĞİL

Bu süre içerisinde kişinin kendini daha iyi hissetmesi ve ruh sağlığını koruması için profesyonel bir yardım alması şart değildir. Bu durumda yapılabilecekleri şöyle sıralayabiliriz: Nefes, gevşeme egzersizleri. Kendimi yakın hissettiğimiz kişilerle deprem sırasında yaşadıklarımız ve sonrasındaki hissettiklerimizle ilgili konuşmak. Depreme ait video ve fotoğraflara tekrar tekrar bakmamak. Beden bakımınıza özen göstermek (alkol ve doktor kontrolü dışında ilaç kullanmama). Sizi rahatlatan etkinliklerde bulunma (yürüme, doğada bulunma, ibadet etme, arkadaşlarla vakit geçirme gibi). Kapalı yerlere girmekten korkabilirsiniz ancak girmekten kaçınmayın, yanınızda güvendiğiniz birileriyle kapalı yerlere girin. Tüm bunlara rağmen yakınmalarınız 2 hafta içerisinde azalmıyor ya da artarak devam ediyorsa bir ruh sağlığı profesyoneline başvurmak gereklidir” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA