GÖZ YAŞARTAN VEKİLLİK AŞKI! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

GÖZ YAŞARTAN VEKİLLİK AŞKI!


 

Amaç; Kıyak emeklilik mi? Makam mı? Hizmet mi? Mersin’de CHP, İYİ Parti, AKP, MHP ve HDP’den milletvekilliği aday adaylığı için eski vekillerden, yenilere kroniklerden taliplisine rekor düzeyde yapılan başvurular, ‘göz yaşartan aşk’ olarak yorumlanıyor.

HEDİYE EROĞLU

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan'ın 10 Mart'ta imzaladığı karar ile 14 Mayıs 2023 seçim süreçleri resmen başladı. 14 Mayıs'ta yapılacak olan seçimler için siyasi partiler milletvekili aday adaylığı başvuru şartları, tarihleri ve ücretlerini açıkladı. Milletvekili aday adayı olmak isteyen vatandaşlar, başvuru detayları için araştırmalara hız kazandırdı.

Erkek aday adaylar 20 bin TL, kadın ve 18-30 yaş arası genç (14.05.2005-14.05.1993 tarihleri arasında doğmuş olan) aday adaylar 10 bin TL, engelli aday adaylar 5 bin TL Deprem Yardım Kampanyasına bağış yapacak.

14 Mayıs seçimleri öncesi, siyasi partilerin genel merkezlerinde yoğun mesai devam ediyor. Vekillik hayali kuranlar, bugün sona erecek başvuruların alınmasıyla birlikte listelerin açıklanacağı 19 Nisan tarihini bekleyecek.

 

MERSİN 13 VEKİL ÇIKARTACAK

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), nüfus verileri kapsamında illerin milletvekili sayıları dağılım tablosuna göre, Mersin önceki seçimlerde olduğu gibi bu defa da 13 milletvekili çıkartacak.

 

HANGİ PARTİ KAÇ VEKİL ÇIKARMIŞTI?

Yüzde 88,75 katılımın sağlandığı 2018 milletvekilliği seçimlerinde bir milyon 304 bin 186 seçmenin oy kullandığı Mersin’de, 325 bin 476 oy alan AKP 4 milletvekili çıkartırken, 304 bin 139 oy alan CHP 3 milletvekili çıkardı. 192 bin 550 oy alan HDP iki vekil çıkartırken, 154 bin 112 oy alan İYİ Parti de 2 vekil çıkardı. MHP ise 145 bin 19 oy alarak 2 vekil çıkardı.

 

DEPREMZEDELER KİLİT OY!

Ancak bu veriler güncelliğini yitirdi. Zira kent nüfusunun bir milyon 935 bini aşması ile seçmen sayısı da artarken, deprem bölgesinden gelip Mersin’de oy kullanacakların sayısının belirsizliği devam ediyor. Depremzedelerin bulundukları illeri seçmeleri halinde verecekleri oy partilerin çıkartacağı vekil sayısında etkili olacak.

 

MİLLET İTTİFAKINDA HESAP BÜYÜK 

Özellikle deprem bölgesinden gelen Arap Alevileri başta olmak üzere İYİ Parti’ye yakın seçmenler ile birlikte kentte Millet İttifakı’nın 13 vekilin büyük çoğunluğunu alma hesabı yapılıyor,

 

CUMHUR MEVCUDU KORUYACAK

Cumhur İttifakı ise önceki seçimde kentte birinci parti çıkmasına rağmen kan kaybını, MHP seçmeni ile gidermeye çalışsa da partinin Mersin’deki etkisinin azalması ile mevcudu koruma hesabı yapması bekleniyor.

Ankara’da özellikle ittifakları güçlendirme adına hareketli saatler yaşanırken yerelde ise siyasilerin vekillik aşkı göz yaşartıyor.

Mersin’de CHP, İYİ Parti, AKP, MHP ve HDP’den milletvekilliği aday adaylığı için eski vekillerden, yenilere kroniklerden taliplisine rekor düzeyde yapılan başvurular, ‘hizmet aşkı mı vekillik aşkı mı? yorumlarına neden oluyor.

 

AKP’DE BAŞVURU 100’Ü GEÇEBİLİR

Kentte 2018 seçimlerinde birinci parti çıksa da kan kaybeden AKP’ye bugüne kadar yapılan milletvekilliği aday adaylığı başvurularının Mersin ayağında başvuru sayısının 70’e yaklaştığı öğrenildi. Genel merkezden de başvuru alan AKP’de bu sayının 100’ü geçmesi bekleniyor.

Mevcutlardan eski vekillere kadar pek çok kesimden yapılan başvurularda önceki seçimlerdeki geniş yelpazeye nazaran iş dünyası öne çıkıyor.

 

İYİ PARTİ MERSİN’İ KALESİ YAPMA PEŞİNDE

İlk kez girdiği 2018 seçimlerinde beklenenden yüksek bir oy alan Mersin’de ise büyük bir sıçrama yapan İYİ Parti’ye ise ilgi artıyor. Özellikle ikinci bölgede büyük ilgi gören parti, MHP tabanından kaymalar ile birlikte Mersin’i kalesi haline getirmenin hesaplarını yapıyor. Geçen seçim Mersin’den 2 vekil birden çıkaran İYİ Parti’ye bu kapsamda 50’e yakın başvuru yapıldığı ve bu sayının 70’i bulmasının beklendiği öğrenildi.

 

CHP BU DEFA TABLOYU TERSİNE ÇEVİRME PEŞİNDE

Mersin’i kalesi gören ancak seçimlerde birinci parti çıkamayan CHP’de de vekil aday adaylığına ilgi büyük. Her ne kadar Büyükşehir ile Mezitli, Yenişehir ve Tarsus Belediyelerini kazansa da vekillik çıkartmakta bugüne kadar AKP’yi geçemeyen CHP bu defa oyları silip süpürmeyi planlıyor. Hali hazırda 3 vekili bulanan CHP, bu sayıyı 6-7’ye çıkarmayı planlarken özellikle deprem bölgesinden gelen Arap Aleviler ile ittifak oylarına güveniyor. Şuana kadar partiye 85’e aşkın başvuru yapıldığı öğrenilirken bu sayının 100’ü bulması bekleniyor. 

 

HDP, AKP’YE GİDEN OYLARI DÖNDÜRME PEŞİNDE

Kentte önemli bir oy oranına sahip olan ve belediye alamasa da belediye meclislerinde etkili olan HDP de, bu defa oylarını arttırmak istiyor. Hali hazırda 2 olan milletvekili sayısını arttırmanın hesabını yapan HDP, kemik oylarının yanı sıra AKP’ye kayan taban Kürt oyları ve gençleri yanına çekmenin planını yapıyor.

 

MHP KAPALI KUTU

Kapalı kutu olan MHP’de ise durum belirsiz. Mevcutta iki vekili olan MHP kentte kan kaybederken bu durumu durdurarak, mevcudu korumanın çabasında. Vekillik başvuruları sınırlı düzeyde kalan MHP’de başvuru sayısı henüz bilinmiyor.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA