MERSİN YÖNETİMİ LİMAN İÇİN HAREKETE GEÇTİ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MERSİN YÖNETİMİ LİMAN İÇİN HAREKETE GEÇTİ


 

Mersin Limanı işletmecisi MIP’in 10 yıldır söz verdiği otoban bağlantı yolunu bir türlü hayata geçirmemesi ile Hal Kavşağı ile eski adliye arasındaki bölge ölüm yoluna dönerken depremler sonrası İskenderun Limanı’ndaki yük hareketliliğinin de buraya kayması ile yoğunluğun katmerlenmesi ihracatçıyı isyan ettirdi.

Hediye Eroğlu

 

Özelleştirme kapsamında Mersin Limanı’nı 2007’de devralan ve o günden bugüne aradan geçen 15 yıldır rekor üstüne rekor kırarak kazancına kazanç katan Mersin Uluslar arası Liman İşletmeciliği AŞ’nin (MIP), kente yükü ise devam ediyor.

Mersin Limanı’na giriş çıkış yapan tır ve kamyonlar nedeniyle kent girişi ve şehir içi trafiği ölüm yoluna dönerken gerek sürücüler gerek Mersinliler yaşanan keşmekeş nedeniyle yıllardır büyük mağduriyet yaşıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce limana ulaşmak isteyen araçların direk sahaya ulaşabilmesi için gündeme gelen bağlantı yolu projesinin hala MIP tarafından yapılması bekleniyor. Projeyi ilk etapta Karayolları’nın yapmasını isteyen ancak bağlantı yolunu kendisinin yapması gereken bağlantı yolu için baskılar sonucu 20 milyon dolar bütçe ayıran MIP ancak 10 yıldır projeyi hayata geçirmiyor. Temel atma töreninden öteye gitmeyen bağlantı yolunun, Karayolları’nın yaptığı Hal Kavşağı ile eş zamanlı tamamlanması gerekiyordu.

Geçtiğimiz günlerde MTSO Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi ile 41 No’lu Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi üyeleri düzenledikleri toplantı ile sorunlarını tespit edip, bu sorunlara ortak çözüm aradı.

HALA YAPILIYOR…

Toplantıda Mersin Liman İşletmesi olarak 2023 – 2024 planları hakkında bilgi veren MIP Dijital Dönüşüm Departmanından Emre İşbilen özellikle devam eden Kapılar Projesi’ne değindi. Dördü kargo ve Ro-Ro, altısı konteyner için olmak üzere toplam 10 girişli yeni bir kapı yapıldığını kaydeden İşbilen, proje tamamlandığında mevcuttaki C kapısının iptal edilip, B kapısının konteynerler için; D kapısının ise kargo ve Ro-Ro’lar için çıkış kapısı olarak kullanılacağını açıkladı. Aynı zamanda kapılarda otomasyona geçileceğini de bildiren İşbilen, “Bu çalışmanın en erken Eylül-Ekim gibi tamamlanmasını planlıyoruz. O döneme kadar sık sık bir araya gelip projenin detaylarını aktaracağız. Ancak şu anda bilinmesi gereken en önemli konu şoförlerinizin akıllı telefon kullanımının artması gerektiği ve bu telefonlara mobil uygulamamızı yükleyip gerek şoförlerin gerekse ofis personelinizin bu uygulamaya alışmasının sağlanması” diye konuştu.

 

DEPREMLER İŞİ DEĞİŞTİRDİ

Ancak bu görüşmeler ve toplantılar depremler ile birlikte bambaşka bir hal aldı. Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında çıkan yangın nedeniyle 3 ay süreyle kapalı kalacağı açıklanan İskenderun Uluslararası Liman’ındaki yüklerin, Mersin Uluslararası Limanı’na kaymasıyla oluşan yoğunluk, limanda yük operasyonlarını olumsuz etkiliyor.

Mersin Limanı'nda yaşanan sıkışıklığın aşılması için alınan önlemler ile ilgili bilgi veren Mersin Uluslararası Limanı (MIP) yönetimi liman rıhtım ve sahalarının en üst düzeyde kullanıldığını bildirdi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği olarak Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen ve 11 ilimizde büyük yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından alınan tedbirlerle bölgemiz ve ülke ticaretinin devamlılığını sağlamak gayretindeyiz. Liman rıhtım ve sahalarının en üst düzeyde kullanılmasının yanında mevcut dış sahalarımız ile başvurularını yaptığımız ve sürecin sonuçlanmasını beklediğimiz ilave dış sahalarımızla da hizmet vermeye devam ediyoruz.

Bu kapsamda şimdiye kadar alınmış önlemlerin yanında kapasitemizi daha verimli kullanabilmek için alınan önlemler şu şekildedir: İhracat dolu kapı girişler için gemi önceliğine göre kontrollü kapı giriş sistemine geçilmiştir. Hangi gemilerin kapı girişe açık olduğu her gün saat 11.00’de web sitemiz rıhtım planı sekmesinde güncellenecektir. Kapı giriş durumu açık olmayan gemiler için dolu konteyner kapı girişi mümkün olmayacaktır. Soğutuculu ve IMDG dolu konteynerlerin kapı girişleri normal seyrinde devam edecektir.

 

İHRACATÇI İSYAN BAYRAĞI AÇTI

Mersin Limanı’ndaki uzun bekleme süreleri ihracatçıyı isyan ettirdi. Mersin iş dünyası başta olmak üzere bölge ihracatçıları gecikmelerden kaynaklı

Güneydoğu Anadolu Hububat Bakliyat ve Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu, İskenderun Limanı’nda yaşanan yangının ardından şimdi de Mersin Limanı’ndaki sorunların bölge ihracatına büyük darbe vurduğunu söyledi.

 

MERSİNLİ YÖNETİCİLER HAREKETE GEÇTİ

Yaşananlar üzerine Mersinli yöneticiler harekete geçti. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan başkanlığında, Mersin Limanında yürütülen çalışmalar ile bu bağlamda sunulan hizmetlerin etkinleştirilmesine ilişkin değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya Vali Yardımcısı ve Liman Mülki İdare Amiri İbrahim Küçük, Mersin Gümrük Müdürü Tayfun Şahin, Serbest Bölge Müdürü Kutluhan Büyükyılmaz, Mersin Liman Başkanı Murat Harun Baştürk, Orta Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdür Vekili Betül Aktan, Mersin Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mesbaş Genel Müdürü Edvar Mum, MIP Kamu İlişkileri Grup Müdürü Nuri Peker, MIP Operasyon Grup Müdürü Çağdaş Çetinkaya, MIP Ticaret Grup Müdürü Kerem Kavrar, MIP Kamu İlişkiler Genel Koordinatörü Metin Altunsoy, Gümrük Müşavirleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cebrail Orman katıldı.

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK, DÜNYANIN 92. BÜYÜK KONTEYNER LİMANI

Mersin Limanının, Türkiye’nin en büyük, dünyanın 92. büyük konteyner limanı olduğunu vurgulayan Vali Pehlivan, “Mersin Limanı alan olarak 124 hektar büyüklüğünde, aynı sahada faaliyet gösteren en büyük liman olma özelliğine sahip ayrıca 2.6 milyon TEU konteyner kapasitesine, konvansiyonel yükte de 10 milyon ton civarında bir kapasiteye sahiptir. Limanda doğrudan 3 bin kişi, dolaylı olarak da 25 bin kişilik istihdam sağlıyor. Mersin Limanı, konumu itibariyle uluslararası ticaretin kesişme noktasında ve ülkemizin de %50 hinterlandına hitap ediyor.”

 

‘KAPILAR PROJESİ’ BİTERSE, TRAFİK RAHATLAYACAK

Ülkemizin ekonomisinin büyümesi ile birlikte uluslararası ticaretin kesişme noktasında olan Mersin Limanının büyük bir görev icra ettiğini vurgulayan Vali Pehlivan, “Limana gelen bağlantı yollarında oluşan trafiğin azaltılması konusunda hayata geçirilmekte olan Kapılar Projesi tamamlandığında karayolunda oluşan trafik büyük ölçüde azaltacaktır. Liman içerisinde depolanan konteynerler için yeni depolama alanları oluşturulması, kapılarda ve antrepolarda 24 saat çalışma sisteminin sürdürülmesi,limanda sıkışıklık yaşandığında konvansiyonel yüklü gemilerin, deprem için gelen yardım gemilerinin rıhtımları müsait olduğu zamanlarda serbest bölge limanının kullanılması da limandaki iş ve işlemler akışını etkinleştirecektir.” dedi.

Katılımcıların limanda yerine getirilen hizmetlere ilişkin tespit,görüş ve önerilerini paylaştığı toplantıda görüşülen hususlara ilişkin muhtelif kararlar alındı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA