Dalında kalan limona çare aranıyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Dalında kalan limona çare aranıyor!


 

Limonun başkenti Mersin’de ürünün dalında kalmasına çare aranıyor. Tüccarların maliyetin çok altında fiyat teklifleri sunarak çiftçiyi zararına satışa sürüklemesine karşı üreticiler siyasilerle buluştu.

Haber Merkezi

 

Limonda Şubat sonu bitmesi gereken hasat, ürünün dalında kalması nedeniyle tamamlanamadı. Erdemli’de birçok bahçede limon alıcı bulamaması veya ucuza almak istenmesi nedeniyle dalında kaldı. Limonu ucuza almak isteyen tüccarların maliyetin çok altında rakamlar önermesi çiftçiyi zora soktu. Zararına satış ile ürünün dalında kalması arasında kalan çiftçi kara kara ne yapacağını düşünürken üretici dernekleri siyasilerle buluştu.

 

CHP’Lİ GÖKÇEL KONUYU TBMM’YE TAŞIDI

Yaklaşık 4,5-5 liraya mal ettikleri limonun 2,5 liraya alıcı bulamamasına isyan eden üreticilerin sesi olan Mersin Milletvekili Cengiz Gköçel de, geçtiğimiz günlerde konuyu TBMM Tarım Komisyonunda gündeme getirerek, “Limonun ihracatını yasakladınız!!! Çok yıllık bitkilerin özellikle limon gibi çeşitlerin dalında kaldığı bir dönemi yaşıyoruz. 21 yıldaki verilerle üretiminin ne kadar  olduğunu bildiğiniz ürünlerde çiftçilerimizi mağdur ediyorsunuz. Erdemli’de limonun başkentinde yüzde 60’a yakın limon dalda duruyor.

Tarımı getirdiğiniz nokta bu” tepkisi vermişti.

 

ÜRETİCİLER ÖNERİLERİNİ SİYASİLERE ANLATIYOR

Kentte siyasilere yönelik limona el atılması için çağrılar ön palana çıkarken Ulusal Turunçgil Konseyi Başkanı Kemal Kaçmaz’ın ev sahipliğinde Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Sefa Çakır, Erdemli Ziraat Odası Başkanı Rasim Şahin, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Dursen Şahin, Akdeniz Yaş Sebze Meyve İşletmecileri Derneği Başkanı Süleyman Gökalp, Erdemli Narenciye Kooperatifi Başkanı Burhan Aslan ve Turunçgil Konseyi üyeleriyle bir toplantı düzenledi.

AKP Mersin Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Katip Üyesi Zeynep Gül Yılmaz’ın da davet edildiği toplantıda, dalda ve depolarda kalan limon için değerlendirme yapıldı.

Başkan Kaçmaz, toplantıda Milletvekili Yılmaz’a çözüm önerilerimizi sunduklarını söyleyerek, ilgi ve desteklerinden dolayı üreticiler ve sektör temsilcileri adına Milletvekili Zeynep Gül Yılmaz’a teşekkür etti.

 

“LİMON ÜRETİCİLERİMİZİN SORUN VE TALEPLERİNİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Milletvekili Yılmaz ise Türkiye’nin limon üretiminin yaklaşık yüzde 50’sinin karşılandığı Mersin’de limon üretici ve sektör temsilcileriyle bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinlediklerini belirterek, son 20 yılda Türkiye’de tarımsal üretimin gelişmesi için çiftçilere ve üreticilere milyarlarca liralık desteklerde bulunulduğunu, bu desteklerin bundan sonra da devam edeceğini söyledi. Özellikle sebze ve meyvecilik ile seracılık faaliyetlerinde Türkiye’nin büyük bir bölümüne üretimle katkı sağlayan Mersin’in limon başta olmak üzere narenciye üretiminde ilk sıralarda yer aldığını anımsatan Yılmaz, “Mersin, limon üretiminde ülkemizde birinci sırada yer alıyor. Türkiye’de limon üretiminin yaklaşık yüzde 50’si Mersin’de, bu oranın da büyük bir kısmı Erdemli ilçemizde gerçekleştiriliyor. Tarsus, Mezitli ve Akdeniz ilçelerimiz de de büyük oranda limon üretimi yapılıyor. Sadece Erdemli ilçemizde 15 binin üzerinde ailemiz limon üretiyor. Diğer iş kollarıyla birlikte on binlerce insanımız, limon üretiminden geçimini sağlıyor. Asrın en büyük felaketinin ardından ne yazık ki birçok sektörümüz gibi limon sektörümüz de etkilendi. Biz de sektör temsilcilerimizle, üreticilerimizle, ziraat odası başkanlarımızla bir araya geldik. Sorunlarını, taleplerini dinledik. Üreticilerimizin, çiftçilerimizin, sektör temsilcilerimizin sorun ve taleplerinin takipçisi olacağız. Hiçbir üreticimizin mağdur olmaması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz.” dedi.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA