Fukuşimayı unutmadık, nükleer santral istemiyoruz | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Fukuşimayı unutmadık, nükleer santral istemiyoruz


 

Mersin Nükleer Karşıtı Platform (Mersin NKP): “Fukuşimayı unutmadık, unutturmayacağız. Akkuyu’da, Sinop’ta, ülkenin ve dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz!”

HEDİYE EROĞLU

 

Japonya’ya 72 km mesafede Pasifik Okyanusunda gerçekleşen 9 büyüklüğündeki depremin yarattığı tsunami sonucunda 11 Mart 2011’de Fukuşima Nükleer Santralinde yaşanan nükleer felaketin 12. yıldönümünde, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’ndan (Mersin NKP), “Fukuşimayı unutmadık, unutturmayacağız. Akkuyu’da, Sinop’ta, ülkenin ve dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz!” çağrısı eldi.

 

RADYASYONLU SOĞUTMA SUYU OKYANUSA VERİLİYOR

Fukuşima’nın yıldönümü nedeniyle bir basın açıklaması yayınlayan Mersin NKP; tsunaminin  yer yer 40 metreyi de aşan dalgalarının Fukuşima Nükleer Santralinin tsunami engellerini de 14 metrelik yükseklikleri ile aştığını anımsattı. Jeneratörlerin, dolayısıyla soğutma sisteminin devre dışı kaldığının anımsatıldığı açıklamada, “Isınan reaktör patladı ve radyasyonunu Pasifik Okyanusunun 6500 km ötesindeki Amerika kıtasına kadar ulaştırdı. 40 km çapındaki bölge hızla boşaltılarak 250000 insan tahliye edildi. Aradan geçen 12 yıla ve birçok önlem uygulanmasına rağmen radyasyon yayılımı önlenemiyor. Yanmaya devam eden reaktör gömülmesine ve sürekli olarak suyla soğutulmaya çalışılmasına rağmen yanmaya devam ediyor. Tanklarda biriktirilen radyasyonlu soğutma suyunun depolanması olanağı da kalmadığından okyanusa veriliyor. Nükleer felaketin etkilerini durdurmak ve gidermek için yapılan harcamalar bugün için 200 milyar doları bulmuş olup, 600 milyar dolara kadar çıkabileceği Japonya yetkililerince ifade ediliyor” denildi. 

 

“NÜKLEER FELAKETİN HALKIMIZA ETKİLERİNİN NE KADAR YIKICI OLABİLECEĞİ TARTIŞILMAZ”

Türkiye’nin ise Doğu Anadolu Fayı ile Ölü Deniz Fayı üzerinde 6 Şubat ve devamında peş peşe yaşanan 3 büyük depremle sarsıldığına dikkat çekilen açıklamada, deprem merkezine 300 km uzaklıktaki kentlerde bile yıkım ve can kayıpları olduğu işaret edildi. Bu depremin merkez üssü Akkuyu Nükleer Santral inşaatına 329 km uzaklıkta olduğunun altı çizilen açıklamada, “Deprem felaketinde 50 bini aşkın insanımızı kaybettik. Yüzbinlerce yaralımız var, milyonlarca insanımız barınaksız kaldı.  Uluslararası kuruluşlar depremin maliyetini 100 milyar dolar olarak hesapladılar.

Görülüyor ki bir nükleer santral felaketi böylesine yıkıcı bir deprem kadar belki de daha yıkıcı olabilmektedir. Türkiye’de devletin ve kamu kurumlarının felaketlere hızla, zamanında müdahale yetenekleri son depremlerde sınandığına göre bir nükleer felaketin halkımıza etkilerinin ne kadar yıkıcı olabileceği tartışılmaz.

 

ADANA, ECEMİŞ, NAMRUN FAY HATLARI, AKKUYU’YA YAKIN 

Fukuşima felaketine yol açan deprem iki tektonik plakanın birbiri altına girdiği bir dalma batma/bindirme kuşağında gerçekleşmiştir. Türkiye’nin Akdeniz kıyıları Afrika Plakasının Anadolu plakasının altına girdiği bir dalma batma/bindirme kuşağının 40 km kadar yakınında bulunmaktadır. İskenderun Körfezinden gelip Kıbrıs’ın kuzey kıyısından geçerek Rodos’a kadar uzanan, bir de Samandağ kıyılarından gelip Kıbrıs’ın güneyinden geçerek batıya uzanan yüzlerce kilometrelik iki fay hattı bu kuşak üzerindedir.

Ayrıca Adana bölgesi ve Ecemiş, Namrun fay hatları da Akkuyu Nükleer Santral yerinde yaratacak kadar yakındırlar. 

Tarihte Kıbrıs’ta sekiz şiddetinde iki deprem, Antakya merkezli de 7 kadar sekiz şiddetine varan yıkıcı deprem kayıtlıdır. Mersin sahillerinde Soli (Pompeipolis), Ayaş Elaussa ve Anamur’da deprem ve tsunami nedeniyle yıkılan tarihi kentler vardır. Yıkıcı depremlerin oluşma sıklıkları yüzyılları bulmaktadır. Zaman aralığı arttıkça şiddetleri de artmaktadır. Ve ne zaman, nerede, ne şiddette olacağı tahmin edilememektedir.

 

“AKKUYU NGS, DEPREM VE TSUNAMİ RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA”

Akkuyu Nükleer Santrali diğer bütün olumsuz etkilerinin yanında güncel olarak şiddetli bir deprem ve tsunami riski ile karşı karşıyadır. Yaratacağı hasar, doğa, can ve insan kaybı bir depreminkinden az olmayacaktır. Ve çok uzun yıllara yayılacaktır.

Siyasi iktidarı ve yakın günlerde iktidar olmaya hazırlanan siyasi partileri nükleer santrallere yönelik planlarını “devletin devamlılığı” bahanesinin ardına sığınmadan Ülkemizin, Halkımızın, gelecek kuşaklarımızın bugününü ve geleceğini gözeterek nükleer santral planlarını ortadan kaldırmaya, Akkuyu Nükleer Santral inşaatını durdurmaya, Sinop ve İğneada projelerini iptal etmeye, nükleer lobilerin yeni tezgahı olan modüler nükleer santral heveslerine hiç bulaşmamaya davet ediyoruz.  Akkuyu’da, Sinop’ta, ülkenin ve dünyanın hiçbir yerinde nükleer santral istemiyoruz!”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA