Akkuyu Nükleer Fukuşima felaketine aday! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akkuyu Nükleer Fukuşima felaketine aday!


 

Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nden (DAÇE), Fukuşima Nükleer felaketinin 11. yılında, “Akkuyu Nükleer Santrali Fukuşima felaketine aday!” başlığıyla imza kampanyası başlattı.

HEDİYE EROĞLU

 

Japonya’da 11 yıl önce yaşanan ve etkileri hala giderilemeyen Fukuşima Nükleer Felaketinin yıl dönümünde Doğu Akdeniz Çevre Dernekleri’nden (DAÇE), “Akkuyu Nükleer Santrali Fukuşima felaketine aday!” uyarısı yaparak, projenin durdurulması için imza kampanyası başlattı.

Kampanya ile ilgili DAÇE’den yapılan açıklamada, Akkuyu NGS’nin deprem fay hatlarından etkilenecek mesafede yer aldığı belirtilerek, “Akkuyu Nükleer Santrali olası bir deprem veya iklim afetinde Türkiye’de ve dünyada nükleer felaket meydana getirir. Yapımı derhal durdurulmalıdır. Bilim insanlarının ‘Nükleer santrallerin çok güvensiz, riskli teknolojiler oldukları için en ufak bir dikkatsizlik, ihmal ve denetlenemeyen doğa olayları karşısında geri dönüşü mümkün olmayan ve etkileri yüzbinlerce yıl devam eden çok büyük radyasyon felaketlerine neden olmaktadır’ görüşü 2011’de  Japonya'da Fukuşima Depremi sonrası yaşanan nükleer felaketle bir kez daha kanıtlandı.

Tarihte meydana gelen nükleer santral kazalarının hepsi̇ nükleer santrallerin soğutma sistemlerinin arızalanması sonucu oldu. 2011’deki depremin merkezi Fukuşima Nükleer Santraline 190 km uzaklıkta olmasına rağmen soğutma sisteminin zarar görmesinden kaynaklı meydana gelen radyasyon felaketine Japonya gibi bir deprem dirençli ülke bile engel olamadı” denildi. 

 

AKKUYU NÜKLEER SANTRALİNDE DURUM NE?

Akkuyu Nükleer Santrali’nin riskleri ve tehlikelerine ilişkin bir son durum değerlendirmesi de yapan DAÇE açıklamasında; “Ecemiş Fay Hattı, Kıbrıs Dalma Batma Fay Kuşağı, Ölü Deniz Fay Hattı, Güney Ege Dalma Batma Fay Kuşağı,  Doğu Anadolu Fay Hatları santrale yakın bulunuyor. Bu fay hatları çok büyük depremler ürettiler ve üretmeye devam ediyorlar.

Akkuyu Nükleer santralinin soğutma suyu sistemi deniz dolgusu üzerinde monte ediliyor, dolgu alanları deprem sırasında deprem büyüklüğünün 4 katı kadar sarsılır, bu da santrali daha da riskli hale getiriyor.

Uzmanlar Kahramanmaraş depreminden sonra Kıbrıs'ta en az 7 büyüklüğünde deprem beklendiği konusunda uyarı yapıyorlar.

Kıbrıs Dalma Batma Fay Hattı Akkuyu Nükleer Santraline sadece 40 km uzaklıkta!

Tüm bunlar neticesinde bu deprem hatlarında özellikle Kıbrıs merkezli beklenen depremde Akkuyu Nükleer santralinin dolgu alanında olan soğutma sisteminin arızalanması sonucu Akkuyu’da büyük bir radyasyon felaketi meydana geleceği açıktır.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.8-7.7 büyüklüğünde depremlerin 11 kentimizde felaketlere neden olduğu ortadadır. Akkuyuda meydana gelecek kaza  Türkiye’de  ve Dünyada radyasyon felaketine neden olacak. Bunun vebalini nasıl taşırız?

Radyasyon felaketi̇ yaşanmasın diye yıllardır söylediğimiz şeyi bugün deprem sonrasında yaşanan felaketi göz önüne alarak bir daha hatırlatmak istiyoruz: Akkuyu Nükleer Santral inşaatı derhal durdurulsun, gelmekte olan felaket engellensin! Kampanyamıza imza ver, paylaş, sesimizi daha güçlü duyuralım” ifadelerine yer verildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA