Mimar ve mühendislerden Mersin için deprem raporu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mimar ve mühendislerden Mersin için deprem raporu


 

TMMOB çatısı altındaki odaların çatı kuruluşu Mersin İl Koordinasyon Kurulu, deprem raporu çalışmasına başladı. Rapor ile kentin eski yapı stoğunun dönüşmesi ve dirençli kent olmak için meslek odalarının bilimsel görüşlerini ortaya koyacak ve raporun hem yerel yönetimlerce hem de merkezi yönetimce uygulamasının takipçisi olacak.

Haber Merkezi

 

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, yönetim kurulu üyeleri ile bağlı odaların başkan ve yöneticileri deprem bölgesindeki illerde başlattıkları inceleme gezisi kapsamında ilk olarak TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulundu.

TMMOB Başkanı Koramaz, “Hepimizin başı sağ olsun, hepimize geçmiş olsun. Hepimiz tarifi imkansız bir acı yaşıyoruz” diyerek, resmi rakamlara göre hayatını kaybedenlerin sayısının 45 bini aştığını anımsattı. Kayıpların toplam sayısının henüz tespit edilemediğini aktaran Koramaz, “Aralarında çok sayıda meslektaşımızın ve üyemizin de olduğu hayatını kaybeden herkesin yakınlarına, sevenlerine sabır diliyorum. 1 aydır gecesini gündüzüne katarak halkın yaralarına merhem olmaya çalışan tüm TMMOB camiasına, tüm meslektaşlarıma yürekten teşekkür ediyorum” dedi.

 

“YILLARDIR UYARIYORUZ; NE İKTİDAR NE YEREL YÖNETİMLER DİNLEDİ”

Birlik olarak çok uzun yıllardır ülkemizin depreme hazırlık konusunda yapması gereken hazırlıkları yapmadığını, binaları ve şehirleri depreme hazırlamak konusunda adımlar atmadığını, sağlıklı bir afet yönetimi politikasının oluşturulmadığını her defasında dile getirdiklerini vurgulayan Başkan Korkmaz, “Bu sözlerimiz ne yazık ki hem siyasal iktidar, hem yerel yönetimler hem de daha acısı toplum tarafından sürekli göz ardı ediliyordu.

Yaşadığımız bu afet, maalesef uyarılarımızda ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi.

 

SUÇUNU BASTIRMAYA ÇALIŞANLAR İFTİRAYA SIĞINDI

Her kriz döneminde olduğu gibi bir kez daha toplumsal bölünmüşlüğü kendilerine siper ederek belirli kesimleri hedef gösterdiler. Birliğimiz de iktidar yandaşlarının mesnetsiz suçlamalarının hedeflerinden birisi oldu. Suçunu bastırmaya çalışanların telaşıyla gerçekle ilgisi olmayan pek çok iftira atıldı. Hatırlayacaksınız ilk söyledikleri yalan binaların yapı denetim ve kontrollerinden TMMOB ve ilgili odaların sorumluluğu olduğu, çürük binaların yapımına sessiz kaldığımız iddiasını yaygınlaştırdılar.

TMMOB’nin denetim yetkilerini ortadan kaldırmak için defalarca kanun değişikliği yaptıklarını yüzlerine vurunca bu yalanı sürdüremediler.

Hemen sonrasında, çok daha büyük bir gürültüyle TMMOB’nin kentsel dönüşüm projelerine engel olduğu için kentlerin depreme dayanıklı hale getirilemediği yalanını söylediler.

Tüm gazetelerde, bizzat benim fotoğraflarımı da kullanarak karşı çıktığımız projeleri listelediler.

Aslında bunun da büyük bir yalan olduğunu kendileri de biliyorlar. Bizler yapmış olduğumuz tüm açıklamalarda ve raporlarımızda eğer amacına uygun olarak kullanılırsa kentsel dönüşümün afetlerle mücadele konusunda en etkili araçlardan biri olduğunun sürekli altını çiziyoruz” dedi.

TMMOB olarak bu sürecin  takipçisi olacaklarının altını çizen Başkanı Emin Koramaz, yıllardır toplumun ortak çıkarını savunmayı, bilimsel-teknik doğruların ışığında ilerlemeyi kendilerine ilke edinmiş bir örgüt olduklarını, bundan sonra da bu doğrultuda yürümeye devam edeceklerini kaydetti.

 

MERSİNLİ MÜHENDİSLERDEPREM RAPORU

TMMOB Mersin İKK Sekreteri İbrahim Yücesoy da, Mersin İKK olarak bölgede gerçekleşen ve kentte de hissedilen depremler sonrasında birçok kurum ve kuruluşların toplantılarına katılım sağladıklarını açıkları.

Akabinde TMMOB a bağlı meslek odaları özellikle yapı stoğunun kontrol edilmesi ve envanterinin çıkartılması için belediyeler ile protokoller düzenlediklerini bildiren Yücesoy, “Bu süreçte TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak kentimizi bölgemizde gerçekleşecek yeni depremlere hazırlamak ve eskimiş yapı stoğunun yenilenme modelini oluşturacak ve kentimizi yöneten merkezi ve yerel yönetimlerin politikalarını belirleyecek deprem raporu çalışmasına başlanmıştır.

Bu rapor gelecekte kentimizin mekânsal ve sosyal olarak gelişim potansiyelini belirlemek amacıyla çok önem arz etmektedir.

 

TMMOB’DEN YENİ GÖÇ İÇİN PLANLAMA ATAĞI
Biliyorsunuz özellikle Suriye savaşı ile başlayıp akabinde pandemi dönemi, Rusya Ukranya savaşı ile birlikte kentimize yaklaşık 400 bin kişilik bir doğal yollardan öngörülmeyen dış göç gelmiş buna bağlı olarak kentimizde hem mülkiyet edinme şartları ağırlaşmış hem de plansız gelen nüfus şehrin ulaşım ve teknik altyapı alanları üzerinde hasarlar bırakmış iken maalesef ki depremden sonra da yurttaşlarımızın hem akrabalık bağlarından hem de iklimsel özelliklerinden dolayı kentimize gelmesi bu yükü artırmıştır.

Ancak Mersin kenti olarak depremden etkilenip kentimize gelen vatandaşlarımıza hem kırsal alan da hem de sahildeki konutlar da geçici süreliğine ev sahipliği yapmaktayız.

Bu geçiş sürecinden sonra TMMOB Mersin İl Koordinasyon Kurulu olarak yerel yönetimlere 2035 yılına kadar bir planlama stratejisi belirleyip eldeki tüm kaynakların kamusal ve adil olarak kullanılması amacıyla TMMOB Mersin deprem raporu öncülüğünde çalışmalar sunacağız” diye konuştu.

 

“SONDAJ YAPILACAK, KENTİN MİKRO BÖLGELEME HARİTALARI ÇIKARTILACAK”

İbrahim Yücesoy, deprem raporunun ana başlıkları ile ilgili ise şunları söyledi; “Jeoloji ve jeofizik mühendisleri odalarımız kentimizin planlı alanlarında daha önce yapılan sondaj çalışmaları özelinde kentin mikro bölgeleme haritalarını çıkartacak.

Şehir Plancıları Odası mevcut onaylı imar planlarının ne kadar nüfusu barındırabileceği ve mahalle analizleri ile birlikte eski yapı stoğunun bulunduğu bölgeler de  gelecekte ne tür bir dönüşüm ve yenileme çalışmaları olabileceğinin raporunu belirleyecek.

İnşaat Mühendisleri Ve Mimarlar Odamız artık kentimizde yapılacak yapıların zeminle olan ilişkisini göz önüne alarak meslek alanlarındaki önerilerini imar plan notlarına aktaracak.

 

ATIKLAR VE TARIM İÇİN ÇALIŞMA YAPILACAK

Çevre Mühendisleri Odamız kentimizin artan nüfusuna bağlı olarak düzenli katı atık depolama alanlarının kapasitesini ve gelecekte alınması gereken çevresel önlemleri aktaracak.

Yapılması düşünülen dönüşüm alanlarındaki hafriyatların zararlı kimyasallarının bertaraf yöntemlerini Kimya Mühendisleri Odamız raporlayacak.

Özellikle artan nüfus, kuraklık vb. problemlerden dolayı tarımsal arazilerin korunması ve gıdaya erişimin sağlıklı önlemler alınması amacıyla Ziraat ve Gıda Mühendisleri Odamız raporlarını sunacak.

Kısacası kentimizin eski yapı stoğunun dönüşmesi, dirençli kentler olabilmemiz için bütün meslek odaları kendi uzmanlık alanlarında bilimsel görüşlerini rapora koyacak ve akabinde hazırlayacağımız bilimsel raporun hem yerel yönetimlerce hem de merkezi yönetimce uygulamasının takipçisi olacağımızı kamuoyu ile paylaşacağız.

En kısa sürede detaylı raporumuzu tüm kurum, kuruluşlar ve kamuoyu ile paylaşacağız.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA